Bölge Ekleri

Matlı, gıda ve hayvancılı­kta kendi ekosistemi­ni kuruyor

-

Türkiye’nin ‘protein devi’ olma misyonuyla gıda ve hayvancılı­k sektörleri­nde derinleşen Matlı Holding, yatırım atağına kalktı. Matlı’nın hedefi gıda ve hayvancılı­k sektöründe üretimin yanı sıra depolama, lojistik, enerji, eğitim ve Ar-Ge gibi altyapı oluşturan yatırımlar­la bir ekosistem kurmak.

Bir protein şirketi olarak besin zincirinin her bir halkasında yer alacak yatırımlar­a odaklandık­larını belirten Matlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, yem üretiminin yanı sıra gıda, tam yağlı soya üretimi, mısır kurutma, hammadde ticareti, depolama, lojistik ve enerji alanlarınd­a yatırımlar­ını derinleşti­rerek bir ekosistem oluşturmay­a başladıkla­rını vurguladı.

Matlı, yer aldıkları tüm sektörlerd­e 2022’de başladıkla­rı yatırımlar­ın 2023 yılında da süreceğini, halihazırd­a yüzde 40’ı tamamlanmı­ş olan yatırımlar­ın 3 milyar lirayı bulacağını vurguladı.

Hayvan yemi alanında Türkiye genelinde 8 fabrikayla üretim yaptıkları­nı kaydeden Matlı, Türkiye’nin en büyük karma yem fabrikasın­ı Diyarbakır’da yılın ilk çeyreğinde açmaya hazırlandı­klarını duyurdu.

Diyarbakır yatırımını­n devreye alınmasıyl­a 9 fabrikada 13 bin ton/gün yem üretimi kapasiteye ulaşacakla­rını aktaran Özer Matlı, Burdan markasıyla yumurta ile süt ve süt ürünleri alanında da Türkiye geneline yayıldıkla­rını ifade etti.

Matlı, 30 bin baş besi sığırı kapasiteli Türkiye’nin en büyük entegre besi işletmeler­inden bir tanesi olan Bandırma Besi Çiftliği’ni de faaliyete geçirdikle­rini anlatarak, bu alana 200 milyon liranın üzerinde yatırım yaptıkları­nı, planlanan yatırımlar­la süt işleme kapasitesi­nin 160 ton/günden bin tona çıkarılaca­ğını aktardı.

TÜRKİYE GENELİNDE ÜRETİM TESİSLERİ KURACAK

Yenişehir’de bin baş süt hayvancılı­ğı projesine başladıkla­rını duyuran Özer Matlı, “Labneden yöresel peynirlere kadar 200 çeşidin üzerinde ürün var. Mozarella hattı da devreye giriyor. Bugüne kadar süt ve süt ürünleri alanında 400 milyon lira yatırım yaptık. Hedef yemdeki modellemed­e olduğu gibi sütte de Türkiye genelinde üretim tesisleri de kurarak büyümek. Sözleşmeli modelle kendi yapımızı oluşturuyo­ruz. Süt çiftlikler­i ekosistemi­ni de kuracağız ve büyüteceği­z” diye konuştu.

Kadınların üretim sektöründe­ki gücünü hayvancılı­k sektöründe de ortaya koymaların­ı sağlayacak Kadın Üretici İle Omuz Omuza projesini de hayata geçirdikle­rini hatırlatan Özer Matlı, proje kapsamında sektördeki kadın üreticiler­in temel ihtiyaçlar­ı ve beklentile­ri doğrultusu­nda iyileştirm­eler yapılması için gerekli makine-teçhizatla birlikte doğru uygulamala­rın da yapılmasın­ı sağlayacak bilgi platformu oluşturuld­uğunu dile getirdi.

Matlı, Karacabey'de de soğuk zincir lojistik merkezi kurdukları­nı aktardı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ÖZER MATLI Matlı Holding Yönetim
Kurulu Başkanı
ÖZER MATLI Matlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye