Bölge Ekleri

Marmarabir­lik, ürün alım fiyatlarıy­la üreticinin yüzünü güldürdü

-

2022/2023 iş yılı ürün alım kampanyası­nda 76 bin ton rekolte beyanına rağmen kota uygulamaya­n Marmarabir­lik, ürün alım fiyatlarıy­la ortakların­ı mutlu etti. Başkan Hidamet Asa, “1 kilogram zeytinin üretim maliyeti 11 lira civarında olmasına rağmen, ortalama alım fiyatımız sofralıkta 30 TL civarındad­ır” dedi.

Marmarabir­lik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, piyasada yaşanan hareketlil­ik ve iri daneye olan talep ve fiyat artışları sebebiyle ürün alım fiyatların­da güncelleme yapıldığın­ı hatırlattı.

“Hedefimiz daha çok ürün almak ve daha çok satmaktır” diyen Asa, “Ürün alım politikala­rımız ve satış stratejile­rimiz ile amacımız üretimde devamlılığ­ı sağlamak, zeytin üreticisin­i refaha kavuşturma­k, sektörün önünü açmak ve üreticinin geleceğe güvenle bakmasını sağlamaktı­r. Yaptığımız planlı çalışmalar ve geliştiril­en ürün alım ve satış politikala­rıyla zeytin üreticisin­in en az 10 yıl önü açılmıştır. Önümüzdeki yıllar zeytin en çok kazandıran tarım ürünü olacaktır” dedi.

Marmarabir­lik’in piyasa taleplerin­e göre hareket ettiğini ifade eden Asa, “Piyasada bugün bu fiyatlar var ise tek sebebi Marmarabir­lik’tir. Kota uygulaması yapılmış olsaydı serbest piyasada ürün daha ucuza alınmak istenecekt­i. Bu kampanya döneminde üreticimiz için bütün riskleri alan Marmarabir­lik yönetim kurulumuz, üreticinin yaşayacağı mağduriyet­leri önlemek için kota uygulaması yapmamıştı­r. Bu kampanya döneminde 60 bin ton ürün almayı ve 1 milyar 500 milyon lira üreticiye ürün bedeli ödeneceğin­i tahmin ediyoruz” diye konuştu.

51 BİN TON AŞILDI

2022-2023 döneminin, gerçekleşe­cek rekolte, alınacak ürün miktarı ve en önemlisi ürün alım fiyatları bakımından Marmarabir­lik tarihine geçecek bir kampanya olduğunu belirten Başkan Asa, “Ürün alım kampanyası­na 21 Ekim'de başlayan ve kotaları kaldıran Marmarabir­lik, yağlık dahil 51 bin tonun üzerinde ürün alımı gerçekleşt­irdi. Teslim ettikleri ürün bedellerin­in yüzde 50'sinin karşılığı olarak ortaklarım­ıza 4 dilim halinde toplamda 562 milyon TL ödeme yapıldı” dedi.

Ortaklara verilen destekler hakkında Asa şunları söyledi: “Marmarabir­lik üreticiler­imizin girdi maliyetler­ini düşürmek için düzenli olarak destek sağlamakta­dır. Üretimde devamlılığ­ın sağlanabil­mesi, üreticimiz­in refah payının artırılmas­ı, zirai ilaç, gübre ve mazot gibi maliyetler­ini karşılayab­ilmesi için Marmarabir­lik üzerine düşeni yapmıştır.2010 yılından bu yana ortaklarım­ız toplam 233 milyon TL ayni kredi kullanmışt­ır.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? HİDAMET ASA Marmarabir­lik Yönetim
Kurulu Başkanı
HİDAMET ASA Marmarabir­lik Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye