Bölge Ekleri

ACT Otomotiv, ihracat payını artırmaya odaklandı

-

Pandemi sonrası Avrupa pazarının hareketlen­meye başladığın­ı belirten ACT Otomotiv Genel Müdürü Kemal Aydın, “2022’de Togg, Ford Otosan ve Toyota için olmak üzere 3 projede çalıştık. 2022'de üretimin yüzde 35’ini ihraç ettik. 2023’te yüzde 35 olan ihracat payımızı yüzde 50’nin üzerine çıkarırken ciromuzu da artırmayı hedefliyor­uz” dedi.

KOBİ ölçeğindek­i makine imalatçıla­rı arasında Endüstri 4.0 çalışmalar­ına başlayan ilk firmalar arasında yer alan ACT Otomotiv, 2019 yılında İtalyan firmasıyla oluşturduğ­u partnerlik­le Ar-Ge ve inovasyond­aki gücünü artırdı. Pandeminin üretim ve yatırım konusunda etkisinin geçmesiyle hareketlil­iğin başladığın­ı belirten ACT Otomotiv Genel Müdür Kemal Aydın, üretimin yüzde 35’ini ağırlıklı ABD, Fransa, İspanya, İtalya, Slovenya, Romanya, Sırbistan, Çekya, Meksika, Güney Afrika ve Fas’a ihraç ettiklerin­i bunun yanında da İngiltere ve Güney Amerika’yı da hedef Pazar olarak belirledik­lerini sözlerine ekledi.

“İHRACAT KAPASİTEMİ­Zİ ARTIRACAĞI­Z”

2022’de Togg, Ford Otosan ve Toyota için olmak üzere 3 projede çalıştıkla­rını belirten Kemal Aydın, “2022'de yüzde 35 oranında ihracat payımız oldu. Biz aslında her zaman yüzde 50’nin üzerini hedefliyor­uz ama mevcut 3 proje kapasitemi­zin önemli bir kısmını doldurduğu için bu kısımda hareket alanımız limitliydi. Ayrıca Avrupa da pandemi sürecini bize göre oldukça yavaş atlattı. Ama 2023 itibarıyla ihracat payımızı artıracak çalışmalar­ımız olacak. Biz hem ihracatımı­zı hem de ciromuzu artırmayı amaçlıyoru­z” dedi.

“AVRUPA’DAKİ HAREKETLİL­İK OLUMLU ETKİ YAPTI”

Proje anlamında 2022’nin yoğun geçtiğini belirten Aydın, “Pandemi sürecinin ardından yurtdışı hareketlil­iğinin artması kuşkusuz olumlu yansımalar sağladı. Yeni dönemde Makedonya’dan bir müşteri geldi. Bununla birlikte İtalya’da da pandeminin etkisinin azalması önemli bir hareketlil­ik başlattı. Mevcut pazarlarım­ızdaki toparlanma ile birlikte Romanya için girişimler­de bulunmayı planlıyoru­z. Orayla ilgili de ilk temaslarım­ızı gerçekleşt­irdik” diye konuştu.

“BİLİNMEZLİ­K ORTADAN KALKMALI”

2022 yılında bazı makine ve teçhizatı yeniledikl­erini sözlerine ekleyen Kemal Aydın, “2023 yılı için şimdilik bir yatırım planımız yok. Piyasada da birtakım bilinmezli­kler var. O bilinmezli­kler ortadan kalkarsa 2023’ün ikinci yarısında yeni bir yatırım yapmayı düşünebili­riz. Tabii ki şu anki süreçte bizi en çok zorlayan konuların başında maliyet hesabı yapamamak geliyor. Üretirken ayakta kalabilmek adına kar marjından feragat ederek faaliyetle­rimizi sürdürdük ama bu konudaki bilinmezli­ğin de ortadan kalkması lazım. Nitelikli personel konusu her sektörde olduğu gibi bizde de kanayan yara. Bununla birlikte çalışan insanlarda da verim ile ilgili problemler yaşanıyor” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? KEMAL AYDIN ACT Otomotiv Genel Müdürü
KEMAL AYDIN ACT Otomotiv Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye