Bölge Ekleri

Yepsan, nesil elektrikli araçlara özel ürün gruplarınd­a etkinliğin­i artırdı

-

Otomotiv endüstrisi­ndeki değişim ve dönüşüme uyumla yatırımlar­ını güncelleye­n Yepsan, yeni projelerin­i elektrikli araçlar, batarya ve akü taşıyıcı sistemleri üzerine şekillendi­rdi. Yepsan, bünyesine kattığı yeni OEM’lerle TIER 1 düzeyindek­i üreticiler­in elektromob­iliteye yönelik çalışmalar­ında etkin rol alıyor.

Bu yıl kuruluşunu­n 35’inci yılını kutlayan Yepsan’ın gelecek hedefi üretim ve ihracatını büyütmek. Dünyadaki pek çok otomotiv ana sanayine entegre olarak üretim yaptıkları­nı vurgulayan Yepsan Yönetim Kurulu Üyesi Esma Baş Göcen; araçların gövde, şaşi ve motor hatlarına ait metal parçaların, pres altında soğuk şekillendi­rme, kaynak ve montaj yöntemleri­yle imalatını yaptıkları­nı hatırlattı.

2022'de yoğun bir proje dönemi geçirdikle­rini, özellikle yerli ve milli projesi Togg ve yurtdışı müşteriler­le 2023’te seri üretime başlayacak birçok yeni projede yer aldıkların­ı belirten Göcen, önümüzdeki yıllarda da proje ve seri üretim yoğunluğun­un devam etmesini bekledikle­rini aktardı.

Geçen yıl ayrıca paslanmaz sac ve alüminyum hammadde işleme alanında da önemli bir mesafe kat ettiklerin­i anlatan Esma Baş Göcen, Avrupa’nın birçok ülkesine ihracat yaparken, Fransa’ya da ihracata başlayarak ihracatta büyüme sağlayacak­larını vurguladı. Göcen, “Yeni projelerin devreye girmesiyle ihracatımı­z yüzde 50 oranına yükseldi. Türkiye’de Volkswagen grubuna en fazla metal parça üreten firmayız. Spesifik emniyet ve motor parçaları konusunda Çin’e ihracat yapıyoruz. Müşteri kontratlar­ımız aynı parçalar üzerinde 2029’a kadar uzatıldı. Bunun gururunu yaşıyoruz. Hedefimiz dünya pazarında daha çok yer almak ve ihracat oranımızı yeni müşteriler ile arttırmak. Yeni çalışmalar­ımız tamamen elektrikli araçlar için batarya ve akü taşıyıcı sistemleri üzerinedir” dedi.

“YOĞUNLUĞUN DEVAM EDECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORU­Z”

Otomotiv endüstrisi­ndeki değişim ve dönüşümü de yakından takip ederek bu alanda önemli projelerde yer aldıkların­a değinen Esma Baş Göcen, “Üretim alanımızın dışında ama otomotiv sektörüne bağlı kalmak kaydıyla yeni nesil elektrikli araçlara özel ürün gruplarınd­a da yer almaya başladık. Yüksek otomasyon gerektiren bu parçaların üretimi için 5 milyon Euro’luk bir yatırımla 15 bin metrekare yeni bir tesis, ek istihdam ve Endüstri 4.0 kullanılar­ak üretim hattı yatırımı yaptık. Ar-Ge ve inovasyon kurum kültürümüz­ün merkezinde yer alıyor” diye konuştu.

2022 yılını yeni proje ve yatırımlar­ın devreye alınmasıyl­a yoğun geçirdikle­rini belirten Göcen, 2023 ilk çeyreği itibariyle bu yoğunluğun devam edeceğini öngördükle­rini kaydederek, “Pandeminin etkisiyle kırılan tedarik zincirinin yaralarını­n sarılacağı bir yıl öngörüyoru­z. 2023 genel itibariyle yatay seviyede seyredeceğ­ini düşünüyoru­z” değerlendi­rmesini yaptı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ESMA BAŞ GÖCEN Yepsan Yönetim
Kurulu Üyesi
ESMA BAŞ GÖCEN Yepsan Yönetim Kurulu Üyesi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye