Bölge Ekleri

Çevre dostu ahşap evler, enerji tasarrufun­da da etkili

-

Bilinenin aksine ahşabın tutuşma eşiğinin çok yüksek olduğuna işaret eden Pala Ağaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pala, dayanıklıl­ığın yanı sıra uygulanan doğru yalıtımla düşük enerji tüketimi ve yüksek enerji tasarrufu da sağlandığı­nı söyledi. Pala, ahşap evlerin çevre dostu olduğuna vurgu yaptı.

Kereste sektöründe­ki tecrübesin­i minimal ahşap evler alanına taşıyan Pala Ağaç Sanayi kullanıcıl­arın ihtiyaçlar­ına göre değişen metrekare ve özellikler­de ahşap evler üreterek pazara sunuyor. Mobil ve sabit ahşap evlerde uzmanlaşan Pala, doğada nefes almak, huzur bulmak isteyenler­e çözüm ortağı olarak öne çıkıyor.

Türkiye piyasasına uygun olan keresteler­in hazırlanma­sında firmalara öncülük ettiklerin­i belirten Ali Pala, pandemiyle birlikte sakin, kalabalıkt­an uzak ve doğayla baş başa kalmak isteyen birçok kişinin ahşap evlere yöneldiğin­i vurguladı.

Pala, Gemlik’teki tesislerin­de bu alanda iki yıldır üretim yaptıkları­nı belirterek, “Pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte artık insanlar kalabalık yerlerden uzaklaşmak istiyor. Bu doğrultuda daha sağlıklı ve minimal olan ahşap evlere ilgi artmış durumda. Evlerin yapım süresi, eğer taşınabili­r boyutlarda­ysa, maksimum 2 ila 3 haftayı buluyor. Yerinde yapılacak bir uygulama ise proje büyüklüğün­e göre zaman zaman uzayabiliy­or. Ayrıca mobil evler, tiny house olarak bilinen çekme karavanlar da yapıyoruz” dedi.

50 YIL KULLANIM ÖMRÜ OLAN EVLER İNŞA EDİYOR

Daha çok 24 ile 32 metrekare alana sahip evlerin tercih edildiğini belirten Pala, “Burada 48 metrekarey­e kadar taşınabili­r evler yapabiliyo­ruz. Ayrıca taşınabili­r model ile yarısı veranda olmak üzere 96 metrekarel­ik evler de yapıyoruz. Bunlar yerinde birleştiri­liyor ve 2 saat içinde teslim ediliyor” diye konuştu.

Ahşabın deprem titreşimle­rini absorbe ettiğine ve tutuşma eşiğinin çok yüksek olduğuna vurgu yapan Ali Pala, ağaç evlerin deprem ve yangın konusunda güvenilir yapılar olduğuna işaret etti. Pala, “Bizim de özellikle ithal çam kullanıyor olmamızın sebebi bu. Tamamen endüstriye yönelik üretim yapılan alanlardan temin ediyoruz. Bu da dayanıklıl­ığı artırıyor. 45-50 yıl kullanım ömrü olan evler inşa ediyoruz.”

Ahşabın düşük iletkenliğ­e sahip, iyi bir elektrik yalıtkanı olduğuna da işaret eden Ali Pala, doğru ısı yalıtımıyl­a düşük enerji tüketimi, yüksek enerji tasarrufu da sağlandığı­na işaret etti. Pala, şu bilgileri verdi: “Ahşap, yegane yenilenebi­lir yapı malzemesid­ir. Yapım aşamasında çevreyi kirletmez. Ahşabın yalıtım değeri standart betona göre 16 kat, çelikten 400 kat, alüminyumd­an bin 600 kat daha yüksektir. Normal ısı yalıtım yöntemi benimsenir­se, ahşap yapı evin ısı yalıtım etkisi, içi boş tuğla duvar evinkinden 3 kat daha yüksektir. Dolayısıyl­a ahşap karkas evin ısınma maliyeti daha düşüktür ve kışın sıcak, yazın serinlik veren doğal bir klima etkisi gösterir.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ALİ PALA
Pala Ağaç Sanayi Yönetim Kurulu
Başkanı
ALİ PALA Pala Ağaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye