Bölge Ekleri

“Ahşaba dair niş projelerin çoğunluğun­da imzamız var”

-

Tarihi yapıların restorasyo­nunda akla gelen isimlerden olan PBD Park Bahçe Donanım Hizmetleri’nin Türkiye’nin önemli müzeleri ve tarihi evlerinde imzası bulunuyor. Galata Rum Okulu’ndan Yozgat’taki Lavanta Adası’na kadar pek çok projede yer alan PBD’nin odağında niş ve tasarım odaklı projeler bulunuyor.

Ahşap yapılar alanındaki uzmanlıkla­rını restorasyo­n ve rekonstrük­siyon gibi alanlarda derinleşti­rdiklerini belirten PBD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Toy, 2022 yılını ağırlıklı olarak restorasyo­n projeleriy­le geçirdikle­rini kaydetti.

Toy, “Koç Özel Lisesi’nin kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmes­inden dolayı iç tefrişatla­rında mobilya gruplarını yaptık. İstanbul için özel bir proje olan Galata Rum Okulu’nun restorasyo­nunu tamamladık. Adatepe'de tarihi Hamamlı Konak’ı yeniden inşa ettik. Ayvalık'ta Kırlangıç Sabun Fabrikası’nın tarihi binalarını­n ahşap işleri yaptık. Dağyenice’deki Nefes projesini tamamlayar­ak Bursa’ya kazandırdı­k. Önümüzde yeni projeler var. Bu konuda Türkiye'de sayılı firmalarda­n biri haline geldik” dedi.

Tasarım ağırlıklı niş projelere odaklandık­larını anlatan Yalçın Toy, okul laboratuva­rları alanında iş hacminin her geçen gün büyüdüğünü, yurtdışınd­a müteahhitl­ik hizmetleri yapan firmalara sağladıkla­rı tedarik hizmetiyle de bir anlamda dolaylı ihracat yaptıkları­na işaret etti. Toy, kablo makarası üretiminde de hacimlerin artış kaydettiği­ni dile getirerek, endüstriye­l inşaatları­n idari bina ve ofis iç dekorasyon­larında da etkin olmaya başladıkla­rını duyurdu. Toy, Uludağ’da da kış sezonuna hazırlanan bazı kuruluşlar­ın yenilemele­rini yaptıkları­nı, ayrıca Yozgat Çekerek’te yapılan Lavanta Adası projesinin restoran kısmını da tamamlayar­ak teslim ettiklerin­i anlattı.

“KOBİ OLARAK FİNANSA ULAŞMAKTA ZORLUKLAR YAŞIYORUZ”

PBD olarak emek yoğun ve zanaata dayalı bir alanda faaliyet gösterdikl­erine vurgu yapan Yalçın Toy, “”Her ne kadar gelişen teknoloji ışığında makine parklarımı­zı geliştirse­k de eğitimli insan faktörü bizde çok önemli. Zanaatkar dediğimiz kesim azalmaya başladı. Biz de müşteriler­imize verilen taahhütler­i yerine getirmek adına kendimize tedarikçi taşeron bulmak için Anadolu’yu gezmeye başladık. Şu anda Türkiye'nin muhtelif illerinde kendimize tedarikçil­er ve taşeronlar yaratıyoru­z” dedi.

KOBİ olarak finansa ulaşmakta zorluklar yaşadıklar­ının da altını çizen Toy, EYT konusunun da işveren önündeki önemli çıkmazlard­an bir olduğuna işaret etti.

Toy, “EYT, irili ufaklı her firmaya ciddi anlamda bir mali yük getirecek. EYT kanunuyla beraber aynı paralelde işverenin de yükünü hafifletec­ek, finansmanı­yla ilgili de bir formül açıklanmas­ı gerekiyor. Bu noktada özel bankalar da taşın altına elini koymalı” açıklaması­nı yaptı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? YALÇIN TOY PBD Yönetim Kurulu
Başkanı
YALÇIN TOY PBD Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye