Bölge Ekleri

Tarihin beslediği Türkiye-Özbekistan ilişkileri

- TARIHI

Jeostratej­ik konumuyla Orta Asya’nın hızla gelişen ülkelerind­en biri olan Özbekistan, İpek Yolu üzerindeki önemli yeri, köklü tarihi, zengin kültürel değerleri yanında ekonomik potansiyel­iyle de öne çıkmaktadı­r. İlişkileri­nin resmi olarak başlamasın­dan bugüne geçen 31 yıl sonunda, iki ülke arasındaki tercihli ticaret sisteminin yakın zamanda hayata geçirilmes­i de sevindiric­i bir gelişme olarak kayıtlara geçti.

ve kültürel bağların ülkeler arası ekonomik ilişkileri­n geliştiril­mesinde ne kadar etkili olduğunu Türkiye-Özbekistan işbirliğin­e bakarak görebiliri­z. İlişkileri­nin resmi olarak başlamasın­dan bugüne geçen 31 yıl sonunda, iki ülke arasındaki tercihli ticaret sisteminin yakın zamanda hayata geçirilmes­i de sevindiric­i bir gelişme olarak kayıtlara geçti.

Sağlam diplomatik, kültürel ilişkiler temelinde iki ülke arasındaki yatırımlar ve ticaret de ilerlemişt­ir.

MARUF BUZCUGIL

çıkarmalar­ı ulaşılması yakın bir hedef olarak önümüzde durmaktadı­r.

Türkiye-Özbekistan arasında tercihli ticaretin başlaması giderek gelişen ilişkileri­n geldiği aşamayı göstermekt­edir. 29 Mart 2022 tarihinde Taşkent’te imzalanan tercihli ticaret anlaşması 23 Mart 2023’te TBMM’de onaylandı. Özbekistan, söz konusu anlaşmayla 12 sanayi ürününe yüzde 60’a varan oranında gümrük vergisi indirimine giderken, Türkiye’de sınırlı sayıda tarım ürününde kota kapsamında pazara giriş avantajı sağlayacak­tır. Halen yürürlükte olan Çifte Vergilendi­rmenin Önlenmesi, Yatırımlar­ın Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmalar­ı ekonomik ilişkileri­n geliştiril­mesi için uygun bir zemin oluşturmak­tadır. Bugüne kadar Özbekistan’da yaklaşık 6,4 milyar dolar değerinde toplam 248 proje üstlenen Türk müteahhitl­ik firmaların­ın bu ülkeye ilgisi artarak sürmektedi­r.

 ?? ??
 ?? ?? EKONOMİ Gazetesi
Ankara Temsilcisi
EKONOMİ Gazetesi Ankara Temsilcisi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye