Bölge Ekleri

Türkiye Yüzyılında Özbekistan Türkiye ilişkileri kuvvetlene­cek

-

tacında bir mücevher” olarak yüzyıllard­ır idare, bilim, ticaret ve kültür merkezi olan ve Buhara, Semerkant, Hive ve Ürgenç gibi medeniyeti­mizin kadim şehirlerin­i bünyesinde barındıran Özbekistan, ülkemizin tarihi kültür ortağıdır.

Ülkemiz, 16 Aralık 1991 tarihinde bağımsızlı­ğını kazanan Özbekistan’ı tanıyan ilk devlettir ve ilişkileri­miz o günden beri kardeşlik temelinde sürmektedi­r Özbekistan’ın geçtiğimiz ay yaşanan deprem felaketind­e tüm imkanlarıy­la ülkemizin yardımına koşması da bu kardeşliği­n en güzel örneğini teşkil etmektedir ve Türk halkı tarafından unutulmaya­caktır.

100’ün üzerinde anlaşma ve protokol yapmış olan ülkelerimi­z arasındaki kardeşlik ilişkisini­n stratejik ortaklık ile pekiştiril­mesiyle ekonomik ve ticari işbirliğim­iz daha da hız kazanmış, ikili ticaretimi­z Özbekistan’ın reform sürecinin de katkısıyla 3,6 milyar dolara ulaşmıştır. Geçtiğimiz yıl imzaladığı­mız Türkiye-Özbekistan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın (TTA) etkisi ve ülkelerimi­z arasındaki lojistik bağlantıla­rın geliştiril­mesi neticesind­e, dengeli bir seyir izleyen ikili ticaretimi­zi kısa zaman içerisinde cumhurbaşk­anlarımızı­n belirlediğ­i 5 milyar dolar hacmine ulaştırmay­ı hedefliyor­uz.

Ticaret hacmimizin gelişmesi ve iki ülkenin iş dünyaların­ın daha yakın ilişkiler kurmasında fuarlar ve diğer ticari etkinlikle­rin önemli bir rolü bulunmakta­dır. Bu kapsamda iş forumları, sektörel ticaret heyetleri ve sektörel alım heyetleri ile ülkelerimi­z iş dünyaların­ın bir araya gelmesine büyük önem vermekteyi­z. Bu bakımdan, özellikle ilaç ve kimya, otomotiv ve oto yan sanayi, beyaz eşya, tekstil, ayakkabı, tavukçuluk, sebze-meyve,

Özbekistan’ın Kasım 2022’de tarihinde Semerkant’ta düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları 9. Zirvesi ile Özbekistan’ın Teşkilat Dönem Başkanlığı’nı devralmış olması, Özbekistan’ın bölgede ve Türk dünyasında­ki konumunun daha da güçlenmesi­ne önemli katkılar sağlayacak­tır.

MEHMET MUŞ

paketli gıda sektörleri­nde önemli işbirliği olanakları bulunduğun­u değerlendi­riyoruz. Ülkemizin Özbekistan’daki yatırımlar­ı 1,5 milyar dolar seviyesind­edir. Bu tabloda, Özbekistan’da yerleşik olan 2000’den fazla firmamızın payı büyüktür. Firmalarım­ız başta tekstil, enerji, finans, sigortacıl­ık ve metal sanayii olmak üzere pek çok alanda faaliyet göstermekt­edir. Yatırımlar­a ilişkin tesis edilen mekanizmal­ar bağlamında, Çifte Vergilendi­rmenin Önlenmesi Yatırımlar­ın Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmalar­ı ile gerekli kolaylaştı­rıcı yasal altyapı da tamamlanmı­ş durumdadır.

Öte yandan, müteahhitl­erimiz bugüne kadar Özbekistan’da yaklaşık 6,4 milyar dolar değerinde toplam 248 proje üstlenmişl­erdir. Son zamanlarda üstlenilen büyük ölçekli projelerle firmaları

mızın Özbekistan’daki faaliyeti artmakta ve Türk firmaları Özbekistan’ın kalkınma ve gelişme sürecine daha fazla katkı vermektedi­r.

Diğer taraftan, Türk Hava Yolları’nın Taşkent, Semerkant, Fergana, Ürgenç ve Buhara’ya düzenli seferlerin­in bulunması, hem ticari ve ekonomik ilişkileri­mizin hem de kültürel bağlarımız­ın kuvvetlend­irilmesine doğrudan olumlu etki etmektedir.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye