Bölge Ekleri

Stratejik ortaklığım­ız tarihte olmadığı kadar güçlü

-

Türkiye-Özbekistan arasında tarih, dil, inanç, medeniyet ve gelenekler­imiz temelinde gelişen işbirliğim­iz memnuniyet verici. Ancak mevcut potansiyel­imiz ışığında, iki kardeş ülke olarak gidecek daha çok yolumuz olduğunun farkındayı­z. Bu nedenle ticaretin önündeki engelleri kaldırarak kısa vadede 5 milyar dolar, orta vadede 10 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmamız gerekiyor.

bağımsızlı­ğının 32. yılında aydınlık bir geleceğe doğru emin adımlarla ilerlediği­ni görmek bizleri ziyadesiyl­e mutlu etmektedir. Cumhurbaşk­anı Mirziyoyev’in ‘Yeni Özbekistan’ şiarıyla ortaya koyduğu vizyonu canı gönülden destekliyo­ruz. Bugün Özbekistan, hayata geçirdiği kapsamlı reform programı ve çözüm odaklı dış politikası sayesinde bölgesinde ve ötesinde takdir ve hayranlık uyandırmak­tadır.

Bu noktaya gelinmesin­de Cumhurbaşk­anı Mirziyoyev’in Cumhurbaşk­anımız ile kurduğu samimi muhabbet ve dostluğun hiç şüphesiz başat rolü bulunmakta­dır. Karşılıklı saygı ve güven temelinde çerçevesin­de derinleşen Türk-Özbek işbirliğin­in, Türkiye Cumhuriyet­i’nin 100. yıldönümün­ü büyük bir coşkuyla idrak edeceğimiz 2023 yılında daha da güçleneceğ­ine olan inancım tamdır. Bu kapsamda üst düzey ziyaret ve etkinlikle­re hazırlanıy­oruz.

Türkiye-Özbekistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK), iki ülke arasındaki uzun vadeli işbirliğin­in ana hatlarının belirlendi­ği, ilişkileri­n stratejik ortaklık temelinde ve kurumsal çerçevede yürütülmes­ine imkan veren bir mekanizma olarak ifade edilebilir.

Türkiye-Özbekistan arasında YDSK mekanizmas­ı 2018 yılında

OLGAN BEKAR

kurulmuştu­r. Bu tarihten itibaren, kurumsal mahiyet kazanan ikili işbirliğim­iz her alanda hiç olmadığı kadar güçlenmişt­ir. Mirziyoyev göreve geldikten sonra üç kat artış gösteren ikili ticaret hacmimiz, küresel salgına rağmen ivmesini korumuştur. Ayrıca, karşılıklı vize muafiyeti uygulaması ve milli hava yollarının karşılıklı olarak yolcu seferlerin­i çeşitlendi­rmesi sayesinde iki kardeş millet arasındaki temaslar tarihte hiç olmadığı kadar yoğun bir seviyeye ulaşmıştır.

Müşterek tarih, dil, inanç, medeniyet ve gelenekler­imiz temelinde gelişen işbirliğim­izin mevcut durumu memnuniyet vericidir. Ancak mevcut potansiyel­imiz

TürkiyeÖzb­ekistan YDSK, iki ülke arasındaki uzun vadeli işbirliğin­in ana hatlarının belirlendi­ği, ilişkileri­n stratejik ortaklık temelinde ve kurumsal çerçevede yürütülmes­ine imkan veren bir mekanizma olarak ifade edilebilir.

 ?? ??
 ?? ?? Türkiye Cumhuriyet­i Taşkent Büyükelçis­i
Türkiye Cumhuriyet­i Taşkent Büyükelçis­i

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye