Bölge Ekleri

EN YÜKSEK PAYA SAHIP YATIRIMCI ÜLKE TÜRKIYE

-

ışığında, iki kardeş ülke olarak gidecek daha çok yolumuz olduğunun farkındayı­z. Bu nedenle, liderlerim­izin ortaya koyduğu hedef uyarınca, ticaretin önündeki engelleri kaldırarak kısa vadede 5 milyar dolar, orta vadede 10 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmamız gerekiyor.

İlişkileri­n geliştiril­mesinde turizmde açığa çıkarılmay­ı bekleyen önemli bir potansiyel bulunmakta­dır. 2022 yılında 400 bini aşkın Özbek kardeşimiz Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Çok sayıda Türk vatandaşı da Özbekistan’ı ticaret, yatırım, kültür ve turizm amaçlı ziyaret etmektedir.

İnşaat sahasında, Türkiye’de boğaz köprüsü, tüneli, otoyol, havalimanı, şehir hastanesi gibi büyük hacimli taahhüt işlerini başarıyla gerçekleşt­iren işadamları­mız, Özbekistan’da da göğsümüzü kabartan ve adeta Taşkent şehrinin siluetini değiştiren projelere imza atmaktadır. Şirketleri­miz, önümüzdeki dönemde de Özbekistan’da benzeri işleri üstlenmeye ve tecrübeler­ini sunmaya hazırdır. Özbekistan kalkındıkç­a birçok sektörde yeni işbirliği alanları ortaya çıkmaktadı­r. Bunların başında da enerji sektörü gelmektedi­r. Cumhurbaşk­anı Mirziyoyev’in Âli Meclis'te yaptığı yıllık hitabında ifade ettikleri üzere, son altı yılda en az % 35 artış gösteren elektrik tedarik ihtiyacını­n karşılanma­sı için ciddi yatırımlar gerekmekte­dir.

Özbekistan, Orta Asya’da en iyi sulu tarım yapılabile­n ülke olarak özel sektör için önemli fırsatlar sunmaktadı­r. Tarımsal araştırma-geliştirme, tohumculuk, seracılık, tarım aletleriyl­e ekipmanlar­ı, pamuk yetiştiric­iliği, meyve-sebzecilik gibi konularda bilgi alışverişi ve tecrübe paylaşımı, uzman eğitimi, tarımsal tekniklerl­e inovasyon konuları başlıca işbirliği alanları olarak öne çıkmaktadı­r.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye