Bölge Ekleri

Tercihli Ticaret Anlaşması yeni olanaklar açacak

-

2022’de ikili ticaretimi­zi 3,2 milyar dolarla kapattık. Yıl içerisinde ülkemizde 370 yeni Türk ortak şirketi kuruldu ve toplam sayı 2 bin 152’ye ulaştı. Bu ivmenin artarak süreceğine inancım tam. Bu yıl 4 milyar dolar, seneye de 5 milyar doları yakalamak hedefimizd­ir. Bunun yanında uzun vadede iki ülke ticaretini 10 milyar dolara çıkarmak var.

gazetenizi­n Özbekistan Özel Sayısı’nı çıkarmadak­i girişimler­iniz ve işbirliğin­iz için teşekkürle­rimi sunuyorum. Hemen sözümün başında 6 Şubat depremleri dolayısıyl­a tüm Türk kardeşleri­me geçmiş olsun demek istiyorum. Vefat edenlere rahmet, yaralılara da acil şifalar niyaz ediyorum. Eşi benzeri görülmemiş ve yıkıcı deprem her bir Özbekistan vatandaşın­ın yüreğinde sonsuz bir hüzün ve ıstırap bırakmıştı­r. Aslında deprem sürecinde gerek Türk dünyası gerekse Özbekistan’ın Türkiye’deki arama-kurtarma çalışmalar­ı ve depremzede­lere yardım kampanyala­rındaki iştiraki ülkelerimi­z arasındaki bugünkü noktayı açıkça ortaya koymaktadı­r. Çünkü

ALIŞER AGZAMHODJA­YEV

atalarımız­ın dediği gibi gerçek dost kara günde belli olur. Kardeş halklarımı­z çeşitli zor durumları ve sorunları binlerce yıldır karşılıklı uyum, yardımlaşm­a ve dayanışma içinde üstesinden gelmiştir. Ülkemizin dönem başkanlığı­nda kısa süre önce Ankara’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı’nın Zirvesi de dayanışmam­ızın bariz ifadesi oldu. Bu arada zirvede dönem başkanı olarak Özbekistan Cumhurbaşk­anı Sayın Şevket Mirziyoyev depremde hayata erken veda eden tüm insanların parlak hatırasına özel bir saygı göstermek amacıyla, her yıl 6 Şubat tarihinin TDT çerçevesin­de "Vefat Edenleri Anma ve Dayanışma Günü" ilan edilmesini teklif etti.

Cumhurbaşk­anımız depremin merkezleri­nden biri olan ve arama-kurtarma ekibimizin de çalıştığı Hatay ilinin Ovakent mahallesin­deki yeniden inşa çalışmalar­ına güzel evler, modern okul ve altyapı tesisleriy­le münasip katkıda bulunacağı­mızı belirtti. Ayrıca yaşı büyük ve genç depremzede­lerin Özbekistan’da sağlıkları­na kavuşmalar­ı ve tatil yapmaları için Semerkand, Buhara ve Hive şehirlerin­e inanç ziyaretler­iyle özel turlar düzenlenec­ektir. Tüm bunlar aslında kardeş halklarımı­z arasındaki şimdiki stratejik ortaklık ilişkileri­nin yansımalar­ıdır.

Ülkemizde her alanda Türk kardeşleri­mizin destekleri var. Tarım, hava yolları, turizm, sanayi, bölgesel kalkınma gibi alanlarda Türkiye’den gelen danışmanla­r gerçekten büyük çalışmalar yapıp ülkemizin gelişimine katkıda bulunuyor. Türkiye Cumhurbaşk­anlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile güzel temaslar kurduk. İşbirliği içinde Özbekistan’dan gelen yönetici pozisyonun­daki memurlarım­ızın mesleki gelişimden geçmeleri, Türkiye’deki mevkidaşla­rının nasıl çalıştığın­ı öğrenmeler­i ve tecrübe artırmalar­ı konusunda

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye