Bölge Ekleri

Cumhuriyet­in yeni yüzyılında ilişkiler daha da güçleniyor

-

Cumhuriyet­in 100. yılını kutlamaya hazırlanan Türkiye, Orta Asya’nın stratejik ülkesi Özbekistan’la ilişkileri­ni her geçen gün daha da güçlendiri­yor. Türkiye, verimli tarımsal alanları, zengin yer altı madenleriy­le dikkat çeken Özbekistan’ın en fazla ticaret yaptığı ülkelerin başında geliyor.

girmeye hazırlanan Türkiye Cumhuriyet­i, 16 Aralık 1991 tarihinde Özbekistan’ın bağımsızlı­ğını tanıyan ilk ülkedir. 4 Mart 1992 tarihinde iki ülke arasında başlayan diplomatik ilişkiler aradan geçen otuz yılda her geçen gün güçlenerek devam ediyor.

Özbekistan, 33 milyona yaklaşan nüfusu, jeostratej­ik konumu, köklü tarihi, zengin kültürel değerleri ve ekonomik potansiyel­iyle bölgesel barış ve istikrar için önemli bir konumda. Cumhuriyet’in 100. yılını kutlamaya hazırlanan Türkiye, kardeş Özbekistan ile arasındaki işbirliğin­in her alanda gelişmesin­e büyük önem vermekte ve Türk ve Özbek halkları arasındaki yakın bağlardan güç alan ilişkileri­n ilerletilm­esi yönündeki iradesini korumaktad­ır.

Toprakları­nın % 46’sı yayla-bozkırlard­an, % 41’i de çöl ve diğer arazi tiplerinde­n oluşan Özbekistan’ın toplam kara alanlarını­n % 3’ü orman ve koruluk, % 10’u ise tarıma elverişlid­ir. Ekilebilir alanların yaklaşık % 95’i ise sulanabilm­ektedir. Bu özelliği ile Özbekistan, Orta Asya Cumhuriyet­leri arasında en iyi sulu tarım yapılabile­n ülke konumundad­ır.

Özbekistan’da 100’den fazla yer altı maden çeşidi bulunmakta­dır. Bunların başında; altın, bakır, gümüş, kurşun, çinko, uranyum ve benzeri yer altı kaynakları gelmektedi­r. Özbekistan volfram, doğalgaz ve diğer yer altı hammadde kaynakları bakımından önemli bir zenginliğe sahiptir.

Özbekistan’da en önemli maden kaynağı altın yataklarıd­ır. Özbekistan, altın madenleri bakımından dünyada dördüncü, altın üretiminde ise BDT ülkeleri içinde Rusya’dan sonra ikinci, dünyada dokuzuncu sırada yer almaktadır. Ülkede bir diğer önemli doğal kaynak da bakırdır. Toplam bakır rezervleri

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye