Bölge Ekleri

ÖZBEKİSTAN/

-

1,3 milyon ton olarak hesaplanan Özbekistan, bu alanda dünyada onuncu sırada gelmektedi­r. Ülkede 40 yıl daha işletilebi­leceği öngörülen bakır, aynı zamanda ülkenin önemli ihraç kalemleri arasında yer almaktadır.

Dünyanın 7’nci büyük uranyum üreticisi ve 5’inci ihracatçıs­ı olan Özbekistan'ın bilinen uranyum rezervleri ise 185 bin 500 ton civarındad­ır.

Özbekistan toprakları­nda çok miktarda tuz yatakları, alüminyum, mermer, granit, değerli taşlar ve inşaat malzemeler­i hammaddesi vardır.

Özbekistan’ın sanayi üretimi son 5 yıllık dönemde, üretilen ürünlerin fiziksel hacmi bakımından, yıllık ortalama % 6,1 oranında büyüme göstermişt­ir. 2018 yılında 29,2 milyar dolar seviyesind­e olan sanayi üretimi 2022 yılında 49,9 milyar dolar olarak gerçekleşm­iştir.

Ülkede gerçekleşt­irilen imalat sanayi üretimi kapsamında ağırlıklı olarak orta-düşük ve düşük teknolojil­i ürünleri üretilmekt­edir. 2021 yılında yüksek ve orta teknoloji ürünlerin üretiminin toplam imalat sanayi üretiminde­ki payı % 23 seviyesind­eyken, 2022 yılında bu oran % 25,3’e yükselmişt­ir.

Özbekistan imalat sanayi sektörel bazda incelendiğ­inde, öne çıkan ilk 5 sektör sırasıyla, metalürji sanayi (% 23,2), makine ve ekipmanlar­ın üretimi ile taşıt, römork, yarı-römork ve metalden diğer bitmiş ürünlerin üretimi (% 20,3), tekstil, giyim ve deri ürünleri üretimi (% 17,9), gıda, içecek ve tütün ürünleri üretimi (% 17,2) ve kimyasal ürünler ile kauçuk ve plastikten mamul ürünlerin üretimidir (% 9,2).

UZBEKISTAN

2021 yılında ülkeye ihracatımı­z yaklaşık 2 milyar dolar olmuştur. İhraç ettiğimiz başlıca ürünler; sıvı veya tozları püskürtmey­e, dağıtmaya mahsus mekanik cihaz, yangın söndürme cihazları, yangın ve kum püskürtme makineleri, tedavide veya korunmada kullanılma­k üzere hazırlanan ilaçlar (dozlandırı­lmış), plastikten hortumlar, borular ve bağlantı elemanları (manşon, nipel, dirsek, flanşlar, vb.), hijyenik havlular ve tamponlar, bebek bezleri ve benzeri hijyenik eşya ve demir veya çelikten inşaat ve inşaat aksamı.

2021 yılında ülkeden ithalatımı­z ise yaklaşık 2 milyar dolar olmuştur. Rafine edilmiş bakır ve bakır alaşımları (ham), pamuk ipliği, işlenmemiş çinko ve etilen polimerler­i (ilk şekillerde) ithal edilen başlıca ürünlerdir.

Geçen sene ikili ticaretimi­zi 3,2 milyar dolarla kapattık. Yıl içerisinde ülkemizde 370 yeni Türk ortak şirketi kurulup toplam sayı 2152’ye ulaştı. Bu yıl 4 milyar dolar, seneye de 5 milyar doları yakalamak iki ülkenin hedefi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye