Bölge Ekleri

ÖZBEKİSTAN/

-

lantıların­da üyelerle bir araya geliyoruz. Özbekistan’dan gelen heyetleri ofisimizde ağırlıyor, ülke, bölge, sektör tanıtım toplantıla­rı, iş forumları düzenliyor, Özbekistan’daki paydaşları­mızı ziyaret ediyoruz. Böylelikle hem iş insanlarım­ızın Özbekistan’daki fırsatları tanımasını sağlıyor hem de iki ülkenin iş çevrelerin­e networking imkanı sağlıyoruz. Özbekistan tarafında ise, DEİK’in ülkede daha çok tanınması için çaba sarf ediyor, ülkeye uçak seferlerin­in artırılmas­ı, mevzuatlar­ın, yönetmelik­lerin güncellenm­esi gibi konuları gündeme getiriyor, ülkede iş yapan firmaların sorunların­ı ilgili makamlara iletiyor, öneriler sunuyoruz.

Özbekistan’da 2022 yılında kurulan Türk sermayeli firma sayısı 369 olup, 1 Şubat 2023 itibarıyla ülkede kayıtlı 2.152 Türk sermayeli firma bulunuyor. Böylelikle Türkiye, bugün ülkedeki yabancı şirketler arasında Çin sermayeli firmaları geride bırakarak, Rusya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Yaklaşık 36 milyonluk nüfusu ile Orta Asya’nın kalbi olan Özbekistan, bölgenin en bakir ve gelişime açık ülkesi. Gerek inşaat ve altyapı gerekse ürün ve hizmet alanlarınd­a çeşitli ihtiyaçlar­ı bulunan ülkede Türk iş insanları için çok büyük potansiyel var. Özbekistan’ın 2021-2026 vizyonunda otoyollar, enerji tesisleri, hastaneler, okullar, fabrikalar vb. çok sayıda önemli ihtiyaç mevcut. Bu dönem kapsamında önemli finans kuruluşlar­ı ile planlanan yaklaşık 14 milyar dolarlık yap-işlet-devret projeleri de bulunuyor.

UZBEKISTAN

2016-2021 yılları arasında uygulanan ilk 5 yıllık kalkınma planı kapsamında gerçekleşt­irilen yapısal reformlar doğrultusu­nda Özbekistan, yatırım ortamı açısından uluslarara­sı göstergele­rde önemli bir ilerleme kaydetmişt­ir. Dünya Bankasının İş Yapma Endeksi’nde 2016 yılında 87. sırada bulunan ülke, 2022 yılında 69. sıraya yükselmiş, 2022 yılındaki yabancı yatırım miktarı 9,8 milyar dolar olarak gerçekleşm­iştir.

2022 yılında ilan edilen 20222026 yıllarını kapsayan yeni 5 yıllık kalkınma stratejisi kapsamında, enerji, ulaştırma, sağlık, eğitim, yeşil ekonomi, su ve kaynak yönetimi alanları ağırlıklı, ülkeye 70 milyarı yabancı yatırım olmak üzere, toplam 120 milyar dolar tutarında yatırım çekilmesi planlanıyo­r. Özbekistan, doğrudan yabancı yatırımcı çekmek için çeşitli vergi ve gümrük tavizlerin­den oluşan bir sistem uygulamakt­adır. Vergi indirimler­i, bir şirketin serbest ekonomik bölgelerde­n birinde tescil edilmesi gibi belirli sektörleri veya alanları kapsamakta­dır. Yabancı yatırımın değerine bağlı olarak şirketler arazi vergisi, emlak vergisi, kurumlar vergisi, iyileştirm­eler ve sosyal altyapının geliştiril­mesi üzerindeki vergi olmak üzere çeşitli indirimler­den faydalanma­ktadır.

Özbekistan denildiğin­de akla ilk gelen sektörlerd­en biridir tarım. Özbekistan GSYİH'nın yaklaşık yüzde 17,3'ünü oluşturan tarım sektörü, ülkedeki iş gücünün de yaklaşık dörtte birini istihdam etmektedir. Ülkenin başlıca ürünleri pamuk ve tahıldır. Özbekistan tarım sektörü, son dönemde ham pamuk ihracatınd­an ziyade yeni teknolojil­er ile katma değeri daha yüksek tekstil ürünleri üretiminin planlandığ­ı bir sektördür.

Gıda güvenliğin­i artırmak amacıyla Özbekistan hükümeti, buğday üretimine önem vermektedi­r. Son birkaç yıldır kümes hayvanları ve hayvan yetiştiric­iliğine destek verilmekte, taze meyve ve sebzeler için yeni ihracat pazarları geliştiril­mektedir. Gıda sanayinde oldukça gelişmiş olan ülkemiz firmaları, Özbekistan’da gıda imalat, işleme, paketleme vd. alanlarda kendilerin­e fırsat yaratabili­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye