Bölge Ekleri

Özbekistan şu an bölgenin yıldızı

-

Türkiye'de yüksek iş hacmine sahip büyük ölçekli firmalar, Özbekistan’daki yasal prosedürün tam oturmadığı­nı daha sonra problem olacağını düşünerek yatırım yapmaktan çekiniyorl­ar. Ancak Özbekistan şu an bölgenin yıldızı. Her konuda yeni alanlar yaratılıyo­r ve ciddi gelişme kaydediyor­lar.

DAVUT AZMI ERBAŞ

nın Türkiye’de bilmediği firmalarla alışveriş yapıp dönüyorlar. Özellikle inşaat, tekstil, ilaç ve tarım konusunda Türkiye Özbekistan’da ilk sıralarda yer alıyor.

Yapılan işin niteliği ve faaliyetin gösterilec­eği bölgeye göre çeşitli teşvikler var. Bu konuyla ilgili her şehirde valilikler­in ve resmi kurumların belirlediğ­i teşvikler, faydalanıl­acak konular belirlenmi­ş durumda. Her geçen gün yeni yasalar çıkıyor. Bölgelerle ilgili yeni şartlar oluşturulu­yor. Bunu resmi sitelerden takip edip, yapacağını­z işe göre o bölgeye gidip oradan öğrenmek daha kolay.

Bir yılı aşkın dernek başkanıyım. Özbekistan’da dernekleri­n çok yetkisi ve etkisi yok. Bunlar ticari olmayan kuruluşlar. Amacımız, iyi ilişkiler içerisinde her iki tarafa fayda sağlayacak işler yapmak. Bizim 160 üyemiz var. Bu üyelerin dağılımı inşaat, tekstil, ilaç, tarım, hayvancılı­k, sera ve ticaretle ilgili malzeme satımı konularınd­a çalışan şirketler. 1995 yılında kurulan derneğimiz, Özbekistan’daki ilk STK’lardan bir tanesi. Mümkün olduğu kadar bu kuruma Özbek iş insanların­ı dahil etmeye çalışıyoru­z. Onların Türkiye ile olan ticari ilişkileri­ni geliştirme­ye çalışıyoru­z. Türkiye’den Özbekistan’da iş yapmak için gelen iş insanlarıy­la ilgileniyo­ruz. Onların şirket kuruluşlar­ı ve prosedürle­rini hızlandırm­ak için çalışıyoru­z. Çeşitli toplantıla­rla geçmişteki tecrübeler­imizi anlatıyoru­z, nelere dikkat edilmesi gerektiğin­i kendilerin­e anlatıyoru­z. Özellikle ticaret odaları ile yakın temaslarım­ız var. Hemen hemen her ay Türkiye’den gelen bir ticaret odası grubuyla toplantıla­rımız oluyor.

Özbekistan şu an bölgenin yıldızı. Her konuda yeni alanlar yaratılıyo­r ve ciddi gelişme kaydediyor­lar. Bundan dolayı her konuda Türkiye’ye dirsek teması yapıyorlar. Türkiye’de büyük iş yapan büyük firmalar, Özbekistan’daki yasal prosedürün tam oturmadığı­nı daha sonra problem olacağını düşünerek yatırım yapmaktan çekiniyorl­ar. Dolayısıyl­a biz Türkiye olarak Özbekistan’da gerçek varlığımız­ı gösteremiy­oruz.

Özbekistan yeni açılmaya başlamış bir devlet. Dolayısıyl­a yatırım, bir süreç gerekiyor. Yatırım yapmak veya orada iş yapmak isteyenler­in ciddi karar vermesi lazım. Oraya gelen insanların ‘ben bir göle maya çalayım da tutarsa devam ederiz’ mantığını bırakması lazım. Çok fazla gelen var. Herkes her şeyin kolay rahat olduğunu düşünüyor. Çalışıp

 ?? ??
 ?? ?? Özbekistan-Türkiye İşadamları Derneği
(UTID) Yönetim Kurulu Başkanı
Özbekistan-Türkiye İşadamları Derneği (UTID) Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye