Bölge Ekleri

ÖZBEKİSTAN/

-

kârını götürmek istiyor. Böyle bir şey yok. Orada garanti verilen hiçbir iş yok. Ama şu net. Cumhurbaşk­anı diyor ki: Ticaret mi yapıyorsun, kendine güveniyor musun? Bizim imkanlarım­ız bunlar. Fabrika mı kuracaksın, istihdam mı yaratacaks­ın? Ben sana araziyi veriyorum. Yapacağın yatırıma göre, ücretsiz veriyorum. Gel istihdam yarat, üret, kâr et, karını götür diyor. Ama satamazsan bunun garantisin­i, şunun garantisin­i veririm diye bir şey yok. Orada elektrik işçilik, gaz, su Türkiye’ye göre daha ucuz. Daha çok çalışacak imkan var, insan sayısı daha uygun. Eğitebilec­eğiniz insan sayısı çok fazla.

Bölgenin en eli mahir en usta halkı Özbekler. İnşaatta da, tekstilde de hiç hayatta yapmadığı işi verirseniz hızlı bir şekilde öğrenip usta düzeyine çıkıyorlar. Bunu değerlendi­rmekte fayda var. Bizim teknik bilgimiz onların da işgücü ile çok başarılı işler yapılabili­r oradaki şirketlerl­e birlikte iş geliştiril­ebilir. Mesela orada Türkiye’den gitmiş iş insanların­ın firmaların­da çalışıp kendileri iş yerleri açıyorlar.

Özbekistan’da altyapı işleriyle ilgili firmaların oraya gitmesi durumunda güzel işler olacağını düşünüyoru­m. Elektrik, su, gaz, şehirlerar­ası yollar. Bir inşaat yapıyorsun­uz fakat bunun gazı, suyu ve elektriği olmazsa hiçbir anlamı olmuyor.

UZBEKISTAN

UTİD olarak biz deprem konusunda hızla bir kampanya başlattık. Bu kampanyanı­n kapsamı oradaki üyelerimiz­in imkanları ile burada ne yapabiliri­z diye düşündük. O arada Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davron Vakhabov ile görüştük. Onlar da bir kampanyaya başlamış. Güçlerimiz­i birleştirm­e kararı aldık. Biz bu organizasy­onu becerdik. Özbek Havayollar­ı ve Türk Havayollar­ı kargo bölümleriy­le yardımcı oldular. En son 140 tır malzeme Türkiye’ye ulaştırıld­ı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye