Bölge Ekleri

‘’Özbekistan’da birçok alanda yatırım fırsatları var’’

- CENGIZ HOLDING

Enerji, katma değerli sanayi ve madencilik alanında yatırımlar­ıyla ön plana çıkan Cengiz Holding, 4.783 MW’lık kurulu gücüyle Türkiye’deki elektrik üretiminin yüzde 5’ini tek başına karşılıyor. Şirketin Özbekistan’da ise Taşkent ve Sirdaryo'da toplam kurulu güçleri 480 MW olan iki doğalgaz çevrim santrali bulunuyor.

AHMET CENGİZ

Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlar­ından biri olan Cengiz Holding’in enerji, katma değerli sanayi, teknoloji odaklı madencilik ve 43 bin kişilik ailesiyle Türkiye’de ve yurtdışınd­a yatırımlar­ına devam ettiğini söyledi.

Türk Cumhuriyet­leri olarak adlandırıl­an bölgenin Cengiz Holding açısından çok önemli olduğunun altını çizen Ahmet Cengiz, “Çünkü aynı dili, kültürü paylaşıyor­uz; bu da bizi yatırımcı olarak bölgede öne çıkarıyor. Özbekistan da bu ülkelerden biri. Daha yatırımlar­ımızın ‘düşünce’ olduğu günden beri kendileriy­le çok iyi ilişkileri­miz var” dedi.

Bütün bunların yatırım konusunda daha hızlı adım atılmasını sağladığın­a değinen Cengiz, “Özbekistan’da şu anda biri Taşkent’te diğeri Sirdaryo'da, toplam kurulu güçleri 480 MW olan iki doğalgaz çevrim santralimi­z bulunuyor. Bunların dışında Eti Bakır’ın Azerbaycan, Kırgızista­n ve Romanya’da madencilik faaliyetle­ri mevcut” diye konuştu.

İngiltere’de tüm dünyadaki batarya üreticiler­ine kobalt satan bir kimya tesisleri bulunduğu bilgisini veren Cengiz, “Cengiz İnşaat’ın ise Bosna Hersek, Azerbaycan, Kazakistan, Bulgarista­n, Kuzey Irak, Kuveyt, Slovenya, Hırvatista­n ve Romanya gibi ülkelerde tamamlanan ve devam eden çok önemli altyapı, otoyol, tünel, havalimanı, demiryolu

projeleri bulunuyor” diye konuştu.

Samsun’daki izabe bakır tesisinin bulunduğu alana yeni bir gübre tesisi yapımının sürdüğünü bildiren Ahmet Cengiz, “Yeni gübre tesisimiz hedeflendi­ği gibi 2025 yılında tamamlandı­ğında toplam gübre üretimimiz de 1,2 milyon tona ulaşacak. Elazığ’da yeni bir maden aldık, oraya bir flotasyon tesisi kuracağız; bununla ilgili çalışmalar­a başladık. Eti Alüminyum’da ise stratejik sektörlerd­e kullanılan özel alümina üretimi için düğmeye bastık; ayrıca bir haddehane tesisi için de çalışmalar­ımız sürüyor” dedi.

 ?? ??
 ?? ?? Cengiz Holding Enerji Grup Başkanı
Cengiz Holding Enerji Grup Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye