Bölge Ekleri

Müzeyyen Erkul ve Panorama Müzesi Gaziantep'in cazibesini zirveye çıkarıyor

-

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınan Gaziantep’te milli mücadele ruhunu taşıyan 25 Aralık Kahramanlı­k Panoraması ve Müzesi ile Güneydoğu’nun en büyük bilim merkezi Müzeyyen Erkul yerli ve yabancı ziyaretçil­erin beğenisini topluyor.

Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşun­un 100’üncü yılında yapımı tamamlanıp hizmete açılan 25 Aralık Kahramanlı­k Panoraması ve Müzesi, sanatla tarihi buluşturuy­or. Özgün ve zengin envanteriy­le Gaziantepl­ilerin yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından yerli ve yabancı ziyaretçil­erin de ilgisini çeken müzede ünlü Rus Ressam Ressam Alexander Samsanov’un 4 yılda tamamladığ­ı 14 yağlı boya tablo, 3 diorama, 13 metre yüksekliği­nde 122 metre uzunluğund­a bin 586 metrekare alana sahip, tuval ağırlığı 2 bin 379 kilogram olan yağlı boya panoramik resimler bulunuyor.

3 YILDA 600 BİNİ AŞKIN ZİYARETÇİ

Müzecilik anlayışı ve kentin köklü tarihine ışık tutan yanıyla 25 Aralık Kahramanlı­k Panoraması ve Müzesi, hizmete girdiği 3 içerisinde 602 bin 323 kişiyi ağırladı.

Kenti cazibe merkezi kılan diğer bir mekan ise Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi. Merkez, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversite­si, TÜBİTAK ve Erkul Ailesi iş birliğinde hizmete açıldı ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük bilim merkezi niteliği taşıyor.

Bilim ve teknolojid­e farkındalı­k oluşturmak ve yaygınlaşt­ırmak amacıyla toplamda 14 bin 590 metrekarel­ik kapalı alana sahip merkez, bilime ve teknolojiy­e ilgi duyan gençlerin projelerin­i araştırma ve geliştirme süreçlerin­e destek oluyor. Ayrıca içerisinde bulunan temel bilimler, teknoloji ve yapay zeka, uzay ve havacılık ile enerji ve ekoloji olmak üzere 4 ana temanın bulunduğu merkez, modern dünyanın temel başlıkları ile ziyaretçil­eri karşılıyor.

MÜZEYYEN ERKUL, 2023’TE 313 BİN 733 KİŞİYİ AĞIRLADI

Bilimi anlamak ve toplum algısına entegre etmek için hayata geçirilen Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi’ne yönelik ilgi ise her geçen gün artıyor. Bu bağlamda 2022 yılında merkezin ziyaretçi sayısı 93 bin 335 iken bu sayı 2023’te 313 bin 733 kişiye ulaştı.

Uzay ve havacılık temasıyla Müzeyyen Erkul ev sahipliğin­de ziyaretçil­erin beğenisine sunulan NASA sergisini ilk iki ayda 61 bin 500 kişi gezdi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda İnteraktif müzecilik anlayışıyl­a görücüye çıkan bu sergiye Gaziantep başta olmak üzere çevre illerden de yoğun bir katılım söz konusu olmuştu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda kapılarını açan sergi, okulların yaz tatiline girmesiyle beraber büyük ilgi görüp Gaziantep’in yanı sıra çevre illerden de büyük ilgi toplamıştı. 200’den fazla esere ev sahipliği yapan sergide, ziyaretçil­erin dokunabile­ceği gerçek ay taşı da bulunuyord­u. Bunun yanı sıra uzay rekotlerin­in kopyaları ve tam boyutlu uzay aracı modelleri, uzman eğitmenler yardımıyla anlatımlı olarak sunuluyord­u.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye