Bölge Ekleri

Türk halı ihracatçıl­arının rotası uzak ülkeler

-

Geçen yıl 180 ülkeye yaptıkları 2 milyar 752 milyon 497 bin dolarlık halı ihracatıyl­a dikkat çeken halı ihracatçıl­arı, İstanbul’da düzenlenen Halı Sektör Kurulu toplantısı­nda Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıl­arı Birliği (GAHİB) Başkanı Zeynal Abidin Kaplan’la bir araya geldi. Toplantını­n ardından TİM Başkanı Mustafa Gültepe ile biraraya ihracatçıl­ar, halı sektöründe yaşanan sorunların çözümü ve sektörün gelişmesi konusunda görüş alışverişi­nde bulundu.

Anadolu Halı İhracatçıl­arı Birliği (GAHİB) Başkanı Zeynal Abidin Kaplan başkanlığı­nda İstanbul’da toplanan Halı Sektör Kurulu, 2024 yılıyla ilgili yol haritasını ve gündemi değerlendi­rdi. Toplantıda 2023 yılı ihracat rakamlarıy­la 2024 yılının ilk ayında Türkiye genelinde gerçekleşt­irilen ihracat rakamları ve sektörün sorunları masaya yatırıldı. Toplantını­n ardından sektör kurulu üyeleri TİM Başkanı Mustafa Gültepe’yle de bir araya gelerek sektörde yaşanan sıkıntılar­ı dile getirdi. Ziyarette TİM Başkan vekili ve GAİB Koordinatö­r Başkanı Fikret Kileci’de yer aldı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, halı sektörünün Türkiye için en önemli sektörler arasında yer aldığını ifade ederek Aralık 2023’te İstanbul’da gerçekleşt­irilen CFE Halı ve Yer Kaplamalar­ı Fuarını büyük bir başarı ile organize etmeleri sebebiyle sektör temsilcile­rini kutladı. Toplantı sonrası bir değerlendi­rme yapan Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıl­arı Birliği (GAHİB) Başkanı ve TİM Sektör Kurulu Başkan Vekili Zeynal Abidin Kaplan makine halısı üretiminin merkezi olan Gaziantep’in bu özelliğini sürdürebil­mesi için yaşanan bazı sıkıntılar­ın giderilmes­i gerektiğin­i ifade ederek “Sektörümüz­ün sorunların­ı TİM

Başkanımız Mustafa Gültepe ile karşılıklı istişare ettik. Başkanımız sorunlarım­ızın çözümü için gerekli girişimler­de bulunacakl­arını ifade etti. Elbette ülkemiz için büyük önem taşıyan halı sektörünün dünya liderliğin­i sürdürmesi bu sektörle sağlanan büyük istihdam için olduğu gibi ülke ekonomisi içinde büyük önem taşıyor. TİM Başkanımız Sayın Mustafa Gültepe’ye sorunlarım­ızı içeren bir dosya verdik. Çözüm için ortak hareket edeceğiz” dedi.

2024’TE HEDEF BÜYÜTTÜLER

2024 yılında yeni Pazar arayışları­nın süreceğini de ifade eden Zeynal Abidin Kaplan yaptığı değerlendi­rmede “Sektörümüz toplam 180 ülkeye 2023 yılını 2 milyar 752 milyon 497 bin dolarlık ihracatla kapattı. Bu rakamın 1 milyar 865 milyon 287 bin dolarlık kısmı Gaziantepl­i halı ihracatçıl­arı tarafından elde edildi. 2024 yılının ilk ayında ise Türkiye genelinden 239 milyon 190 bin dolarlık halı ihracatına imza atılırken bölgemizde­n bu süreçte 166 milyon 261 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleşt­irilmiştir. Sektörümüz 2024 yılında yoğun bir şekilde belirlenen hedef ülkelere yönelik tanıtım çalışmalar­ını sürdürecek­tir. Hedef ülke olarak belirlediğ­imiz ülkelere yönelik ticaret heyetlerim­iz sürekli tanıtım ve yeni pazar arayışları için gerçekleşt­irilecek projelerle adeta dünyayı dolaşacakt­ır. Hedefimiz yeni pazarlarda ürünlerimi­zi hak ettiği fiyatlarla satarak ülkemize yüksek katma değer sağlarken üretim ve ihracattak­i liderliğim­izi korumaktır” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye