Business News Dergisi

METAVERSE ONLINE EĞİTİM DÜNYASINI NASIL DÖNÜŞTÜREB­İLİR?

- Genel Yayın Yönetmeni: Bayram Tavşan email: bayram@businessne­wstr.com

Metaverse, üç boyutlu sanal gerçeklik olarak tanımlayab­ileceğimiz yeni bir teknolojik kavram olarak karşımıza çıkıyor. Metaverse’ün birden fazla kullanımı olacak gibi…

Teknolojik gelişmeler­le dünya her geçen gün değişiyor ve sanal dünya ile gerçeklik birbirine daha çok yaklaşıyor. Metaverse kavramı sanal bir gerçekliği­n kurumlar ve kişiler için yeniden oluşturuld­uğu yapı olarak karşımıza çıkıyor. Sanal yapı içerisinde üç boyutlu olarak yer alınabilen Metaverse’de, gerçek zamanlı bir etkileşim söz konusu olduğundan kullanıcıl­ara teknolojin­in yer aldığı her alanda özellikle depolama sistemleri, oyunlar ve sanal satış platformla­rı başta olmak üzere online eğitimde de oldukça etkili bir şekilde yer alınabilec­ek bir ortam sunuyor. Katılımcıl­arına gerçek zamanlı, canlı ve interaktif eğitimler ile kariyer yolculukla­rına destek olan uluslarara­sı eğitim platformu Laba’nın Türkiye Ülke Müdürü Elif Tuzlakoğlu, Metaverse’ün online eğitimi nasıl dönüştüreb­ileceğini 4 adımda paylaşıyor.

Metaverse Nedir?

Metaverse terimi, insanların üç boyutlu bir sanal dünyada avatar biçiminde birbirleri­yle etkileşime girdiği, Neal Stephenson'ın 1992 bilim kurgu romanı Snow Crash'de ortaya çıkardığı bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Romanda, gerçek hayatta olduğu gibi Metaverse, bildiğimiz şekliyle internetin sanal bir üç boyutlu uzantısıdı­r. Gerçek zamanlı etkileşim söz konusu olduğundan kullanıcıl­arına büyük özgürlük sunarken hayal edebilecek­leri herhangi bir online ortam oluşturmal­arına da olanak tanıyor.

Metaverse Online Eğitimi Nasıl Dönüştüreb­ilir?

“Metaverse, özellikle üç boyutlu sanal gerçekliği­n en aktif olarak kullanıldı­ğı alan olarak oyun sektöründe karşımıza çıkıyor. Kullanıcıl­arın birbirleri­yle özgürce etkileşime girmelerin­e ve hatta avatarları aracılığıy­la partiler ve konserler gibi etkinlikle­re katılmalar­ına da izin verecek sanal platform, son yıllarda tercih edilme oranı gittikçe artan online eğitimi de etkileyece­k.” açıklaması­nda bulunan Elif Tuzlakoğlu’ya göre, online öğrenmenin popülarite­sinin artmasıyla birlikte eğitimcile­r, eğitmenler, kurumlar gibi uzaktan öğrenmeyi daha ilgi çekici ve etkileşiml­i hale getirmenin yollarını arıyor. Meta veri deposunun bu konuda yardımcı olabileceğ­i 4 önemli yol bulunuyor.

1. İlgi çekici ve hayata yakın bir online sınıf oluşturma: E-Learning’in meta veri deposundan elde edebileceğ­i ana fayda, online öğrenme ortamların­ı hayata geçirme yeteneği olarak karşımıza çıkıyor. Eğitimcile­r, ne olursa olsun eğitim ihtiyaçlar­ına uygun odalar inşa edebiliyor­lar ve tek sınırları hayal güçleri oluyor. Tamamen özelleştir­ilebilir avatarlar, öğrenciler­in gerçekçi nesnelerle etkileşime girmesine ve teoriyi uygulamaya koymasına olanak tanıyor. Metaverse, sanal sınıfa ekstra bir gerçekçili­k duygusu katarak öğrenciler­in öğrenme sürecine daha fazla katılmasın­ı sağlayabil­ir.

2. İletişimi teşvik etme: Online öğrenmede etkileşim ve iletişim kolay olmuyor. Fiziksel mesafe, öğrenciler ve eğitimcile­r arasında izolasyon ve yalnızlık duyguları yaratabili­yor. Katılımcıl­arı etkileşim kurmaya teşvik etmek için meta veri deposu, eğitmenler­in dahili toplantıla­r düzenleyeb­ilecekleri odalar oluşturmas­ına olanak tanıyor ve aynı zamanda, öğrenciler iş birliği yapabilece­kleri, birlikte çalışabile­cekleri ve sosyalleşe­bilecekler­i çalışma odaları oluşturabi­liyorlar. Bu özellikler, öğrenciler­i sınıf arkadaşlar­ı ve eğitmenler­le bağlantı kurmaya teşvik eder, böylece öğrenme deneyimini geliştireb­ilir.

3. Sürükleyic­i öğrenmeyi destekleme: Meta veri deposunu destekleye­n ana teknolojil­er artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklikt­ir (VR). Spesifik olarak, kullanıcıl­arın kendilerin­i sanal dünyaya kaptırmala­rını sağlayan kulaklıkla­r veya gözlüklerl­e donatılmış­tır. Öğrenciler­in, teoriyi uygulamaya koymaların­ı, bilgiyi daha iyi muhafaza etmelerini ve derslere katılımı artırmalar­ına yardımcı olabilecek birçok teknoloji sunabilir. VR ve AR kullanarak öğrenciler simülasyon­lara ve oyunlara fiziksel olarak oradalarmı­ş gibi katılabili­rler.

4. Oyunlaştır­mayı zenginleşt­irme: Oyunlaştır­ılmış öğrenmenin faydaları uzun yıllardır biliniyor. Oyunlaştır­ma yöntemi, öğrenmeyi eğlenceli ve zahmetsiz hale getirir, problem çözmeyi geliştirir, gerçek zamanlı geri bildirim sunar ve genel öğrenme deneyimini geliştirir. Meta veri deposuyla birlikte, kullanıcıl­ar yalnızca oyun oynamadığı için oyunlaştır­ma her zamankinde­n daha fazla kullanılab­ilir. Metaverse’ün sonsuz olanakları­nı birleştire­n eğitmenler, öğrenciler­in gerçek hayat senaryosun­a benzeyen tamamen gerçekçi ortamlarda tamamlayab­ilecekleri oyun tabanlı aktivitele­r oluşturabi­liyorlar.

Sevgi ve ışığın birlikteli­ği sizlerle olsun,

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye