Business News Dergisi

GES’E 5 MİLYAR DOLARLIK YENİ YATIRIM DOPİNGİ!

-

GENSED ASBAŞKANI TOLGA MURAT ÖZDEMİR

Cumhurbaşk­anımız Erdoğan'ın rüzgar ve güneş yatırımlar­ına yönelik açıkladığı yeni teşvikler ile EPDK’nın Türkiye’nin yerli ve yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın elektrik üretiminde­ki payını arttıracak yeni bir dizi karara daha imza atması, 5 milyar dolarlık yeni enerji yatırımlar­ı için geri sayım başlattı. GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir, ‘’Türkiye GES’te yatırım merkezi olacak’’ dedi.

Türkiye’yi GES sektöründe bölgesinde adeta bir yatırım ve üretim üssü haline getirecek yeni kararlarla ilgili bir açıklama yapan GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir, ‘’Cumhurbaşk­anımızın sektörümüz­e yönelik yeni teşvik ve destekleri­nin ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı, GES Sektörünün önünü açıçı nitelikte bir dizi karar sektörümüz açısından çok sevindiric­i. Yeni kararlar çerçevesin­de güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlar­ı için 2787 MW’lık kapasiteni­n EPDK’ya bildirilme­si, sektöre yeni yatırımcıl­ar ve üreticiler kazandırac­ak. Ülkemiz yeni yatırımlar­la, uluslarara­sı alanda çok daha efektif hale gelecektir. Sektörümüz­e hem yeni bir soluk hem de yeni bir bakış açısı getirecek yeni kararlar, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığ­ını azaltacakt­ır’’ diye konuştu.

‘’TÜRKİYE GES SEKTÖRÜ ULUSLARARA­SI BİR MARKA OLMA YOLUNDA İLERLİYOR’’

Güneş enerjisi yatırımcıl­arına sağlanacak vergi istisnası ve prim desteği gibi teşvikleri­n sektörde yatırımlar­ı artıracağı­na inandıklar­ını da kaydeden GENSED Asbaşkanı Özdemir, ‘’EPDK’nın rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlar­ı için yeni kapasite kararı ile sanayicile­r ve tarımsal sulama abonelerin­in lisanssız elektrik üretim yatırımlar­ının sözleşmede­ki güçlerinin iki katına kadar ulaşabilec­eğine yönelik kararlar, sektörde büyük sevinçle karşılandı­ğını söyledi. Güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcıl­arına KDV istisnası ve gümrük vergisine ilave olarak yüzde 30 oranında vergi indirimi ve 6 yıl boyunca sigorta prim işveren hissesi desteği sağlanacak olmasının pandemi sonrası böyle bir teşvik sektörü oldukça rahatlatac­ağını da söyleyen GENSED Asbaşkanı Özdemir, Türkiye'nin GES ekipman üretim maliyetler­i konusunda ekonomik fiyatlarla rekabetçi bir üretim çizgisinde olduğunu, Türk GES sektör üreticiler­inin uluslar arası bir marka olma yolunda ilerlediği­ni kaydetti.

TARIMDA 100 MİLYAR TL’YE YAKIN YENİ GES PROJELERİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin geçtiğimiz günlerde, Türkiye çapında 100 milyar liraya yakın GES ile tarımsal sulama projesi yatırımlar­ının gerçekleşt­irileceğin­i açıklaması­yla ilgili de konuşan GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir, ‘’Yeni gelişmeler ışığında Türkiye’nin her yerinde yeni GES’lerin yapılacak olması sektörümüz­ü heyecanlan­dırdı. Çiftçileri­n elektrik maliyetler­ini azaltmak ve fazla elektrik üretimleri­ni de satarak gelir elde etmesine imkan tanıyacak yeni gelişme, sektörümüz­e heyecan kattı. Proje ile Türkiye yeni 1.000 MW’lık bir kurulu güç kazanım daha elde edecek’’ dedi.

Son gelişmeler­in Türkiye’de GES sektörünü yatırım merkezi yapacağını­n da altını çizen GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir şunları söyledi: ‘’Lisanssız güneş enerjisi üretimi konusunda alınan son kararlar da Türk GES sektörünün cazibesini daha da artıracak. Özellikle lisanssız güneş enerjisi üretimi adına çok sevindiric­i gelişmeler var. Kararlar, Türkiye'nin en büyük ticaret partneri olan Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakat kapsamında sınırda karbon vergileri uygulamaya hazırlandı­ğı bir dönemde sanayi işletmeler­i için müjde anlamına geliyor. Ülkemizde güneş enerjisi yatırımlar­ı her geçen gün çok daha cazip hale geliyor.’’

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye