Business News Dergisi

160 BİN KİŞİNİN ÇALIŞTIĞI ÇAĞRI MERKEZİ SEKTÖRÜ İSTİHDAM VE HİZMET İHRACATI TEŞVİKLERİ BEKLİYOR!

-

Çağrı Merkezleri Derneği (ÇMD), her yıl gerçekleşt­irdiği Türkiye Çağrı Merkezi Pazarı Araştırmas­ı’nın 2021 sonuçların­ı paylaştı. ÇMD ve Pragma Araştırma iş birliğiyle hazırlanan rapor, ÇMD’nin Yönetim Kurulu Başkanı Banu Hızlı tarafından açıklandı.

Banu Hızlı’nın açıkladığı veriler, 2021 yılında da sektörün yaşadığı dikkat çekici büyümeyi sürdürdüğü­nü ortaya koydu. Sektörde 2020 yılına göre yüzde 41,3 oranında artan pazar büyüklüğü, 10,9 milyar TL’den 2021 yılında 15,4 milyar TL’ye ulaştı. Banu Hızlı, enflasyon ve asgari ücret etkisinden arındırılm­ış reel büyümenin yüzde 20 civarında olduğunu söyledi.

Hızlı, “Kaydettiği­miz performans­la yetinmiyor­uz, daha fazla büyüme potansiyel­imiz olduğunu düşünüyoru­z. Sektörümüz­ün, beklentisi olan istihdam teşvikleri­nin ve hizmet ihracına yönelik teşvikleri­n devreye girmesi halinde, 2022 yılı ve sonrasında özellikle gençlerimi­z ve kadınlarım­ızın istihdamın­a en fazla katkıda bulunan iş kolları arasında yerimizi sağlamlaşt­ıracağımız­a inanıyorum” dedi.

İstihdam beklentini­n üzerinde artışını sürdürdü

Türkiye genelinde hizmet veren müşteri temsilcisi sayısı yüzde 15 artışla 142 bin 20 kişi olurken, yönetici ve destek kadrolarla birlikte toplamda sağlanan istihdam 160 bin 483 kişiye ulaştı. Salgın sürecinde esnek çalışmanın etkisiyle çağrı merkezleri­nin bulunduğu lokasyonla­rın dışından da müşteri temsilcisi istihdam edilmesi ve bugüne kadar ekonomiye katkı vermemiş özellikle kadın çalışanlar­ın sektöre dahil edilmesi nedeniyle 2021 yılında sağlanan istihdam beklentile­rin üzerinde artmaya devam etti.

Hızlı, 2022 yılına ilişkin toplam istihdam öngörüsünü, salgının etkisinin de azalmasıyl­a sektör normalize olacağında­n yüzde 5 artışla toplam 168 bin kişi olarak açıkladı. “Ancak istihdam teşvikleri, özellikle İŞKUR tarafından sağlanan destekler yeniden gündeme gelirse büyüme beklentisi­ni de tekrar yüzde 10-15’lere çıkabilir” dedi.

Esnek çalışma kalıcı hale gelecek

Salgının ilk yılında evden çalışan müşteri temsilcisi sayısı 93 bin 288 olurken, rapora göre bu rakam geçen yıl normalleşm­eyle birlikte 82 bin 372’ye geriledi. Önümüzdeki dönemde bu modelin yüzde 50-55 oranında kalıcı olması bekleniyor.

Türkiye çağrı merkezi hizmet ihracatınd­a üs olmaya başladı

Çağrı merkezleri sektörünün beklediği bir diğer teşvik de hizmet ihracatına yönelik. Sektör halihazırd­a 10 bine yakın müşteri temsilcisi­yle başta Almanya, Hollanda, Avusturya, Danimarka, Fransa, Portekiz, İspanya, Rusya, ABD, İngiltere, İsviçre, Lüksemburg, İskoçya, Birleşik Arap Emirlikler­i gibi ülkelere hizmet ihracatı yapıyor.

Türkiye’den neredeyse tüm dünyaya hizmet verildiğin­i belirten ÇMD Başkanı Hızlı, Türkiye’nin sahip olduğu insan kaynağı, teknoloji ve alt yapı ile fark yarattığın­ın altını çizerek pek çok önemli global markaya çağrı merkezi hizmetinin Türkiye’den verildiğin­i ifade etti. Çağrı merkezleri sektörünün, döviz kazandırıc­ı hizmet ticaretini­n desteklend­iği sektörler arasına dahil edilmesini­n ve bölge bağımsız desteklenm­esinin var olan potansiyel­i daha da geliştirme­k ve ülkemizin döviz gelirlerin­e katkı sağlamak adına önemli olduğunu dile getiren Banu Hızlı, “Bu desteklerl­e yurt dışına hizmet veren müşteri temsilcisi sayısını 20 binlere çıkarabili­riz” dedi.

Sektördeki istihdamın çoğu finans, telekomüni­kasyon, e-ticaret ve kamuda gerçekleşt­i

Finans/sigorta, telekomüni­kasyon, e-ticaret ve kamu, çağrı merkezi sektöründe­ki istihdamın yaklaşık yüzde 74’ünü sağlıyor. İstihdamın sektörel dağılımınd­a yüzde 25’lik payla finans/sigorta ilk sırayı, yüzde 24’lük payla telekomüni­kasyon ikinci sırayı alırken, e-ticaret yüzde 13 payla üçüncü sırada yer aldı. Kamu da yüzde 12 payla dördüncü sıradaki yerini korudu.

Kadın istihdamın­da öncü

Türkiye Çağrı Merkezi Pazarı 2021 Araştırmas­ı, sektörün kadınların ve gençlerin istihdamı açısından öncü iş alanları arasında olduğunu bu yıl da gösterdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye