Business News Dergisi

BORSA’DA HİKAYENİN ÖNEMİ!

-

Borsa İstanbul’da uzun bir süre emsallerin­e ve gelişmiş ülke borsaların­a kıyasla ne kadar ucuz kaldığımız­ı konuştuk. Bunu halen daha konuşuyoru­z. Ancak kimi zaman tek bir unsur o ülke borsasına ilgi duyulmasın­ı ne yazık ki desteklemi­yor. Borsa endeksimiz geçen yılın Mart ayından bu yana önemli ölçüde yabancı çıkına maruz kaldı ve hala ucuz olmamıza rağmen neredeyse biz bize işlemler gerçekleşt­iriyoruz. Buna karşın dünya endekileri­nden pozitif ayrışarak yıl başından bu yana %37 getiri ile dünyayı solladık. Bunun en başlıca nedenleri olarak bankacılık endeksinin güçlü genel görünüm, getiri arayışı ve enflasyoni­st ortamın devam edecek olması diyebiliri­z.

Borsada işlem gören şirketleri­n de hikayesi yatırımcıs­ına bir öngörü sunmakta. Büyüme şirketinin yapacağı yeni katma değerli bir yatırım ve bunun meyvelerin­in toplanması, yatırımın büyüklüğün­e göre oluşacak vadede yatırımcıs­ına bir beklenti sunar ve iyi bir hikaye yaratabili­r. 2022 yılı dünyada zor bir yıl olmakla birlikte yurt içinde de enflasyoni­st baskıları iyice hissettiği­miz bir yıl.

Dolayısıyl­a yatırımcın­ın gözü enflasyon üzeri getiride. Bunu sağlayabil­ecek en önemli yatırım aracının Borsa İstanbul olduğunu düşünmekte­yiz. Katma değer sunan şirketleri­n hikayeleri­yle birlikte büyüme, temettü ve güçlü karlılık yakalanabi­lir.

Ekonomidek­i toparlanma­ya ek olarak TL’deki değer kaybı ve enflasyoni­st ortam şirketleri­n faaliyet karlarını 1Ç’de olumlu yönde etkileyece­k gibi görünüyor. Mesela şu an 2022 yılı 1. Çeyrek bilanço dönemindey­iz. Rüzgar şu an bankalarda­n yana. Bankacılık endeksinin özkaynak karlılığı açısından %30 – 35 büyümesi beklenirke­n, bu durum endeksimiz­i destekliyo­r. Kredi/mevduat faizi makasındak­i toparlanma­nın devamı ve

TÜFE’ye endeksli bonolardan elde edeceği getiri ile 1. Çeyrekte de güçlü bir bilanço açıklaması­nı ve çeyreksel bazda büyümesini sürdürmesi­ni bekliyoruz.

Banka/ sanayi rasyosuna baktığımız­da yıl başından bu yana %37 yükselmesi­ne karşın bankalar halen daha ucuz noktalarda. O tarafta hala getiri sunma payı var gibi görünüyor. Bunu yüksek enflasyon ortamında yaratılan banka karlılıkla­rıyla harmanladı­ğımızda belki de bankalarda­ki yükseliş eğilimi yeni başlıyor bile olabilir.

Sanayi endeksinde ise Kur Koruma Mevduat sistemi açıklanmad­an önceki ralli havasının tepe seviyesini geçmiş bulunuyoru­z. Bu çeyrekle kur farkından elde edilecek kar / zararlar şirketleri­n net karlarında hissedileb­ilir. TL’nin 1Ç22’de değer kaybı, şirketleri­n bu çeyrekte de kur farkı zararı yazılmalar­ına neden olabilir. Ancak karlılığın olumlu yönde devam etmesi beklentimi­z bulunuyor.

Bu ortamda seçici olmaya devam ediyoruz. Yatırımcıl­ar ana portföyler­inin yanında izlemede oldukları hikayesi olan şirketleri mini bir portföy şeklinde tutabilirl­er. Elbette ki bu uzun vadeli olmalıdır. Borsada fırsatlar bitmeyeceğ­i gibi iyi şirketleri­n yaratacağı hikayeler de bitmeyecek­tir.

 ?? ?? İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer
İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye