Business News Dergisi

MAKİNE İHRACATI İLK ÇEYREKTE 6,1 MİLYAR DOLAR!

-

MAKİNE İHRACATÇIL­ARI BİRLİĞİ BAŞKANI KUTLU

Aylık ihracatını­n 2,3 milyar dolara yaklaştığı Mart ayında tüm zamanların rekorunu kıran makine sektörünün ilk çeyrek sonunda toplam ihracatı 6,1 milyara ulaştı. Toplam ihracatını­n yüzde 5'ten fazlasını gerçekleşt­irdiği Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa rağmen bu sonucu elde eden sektör, ilk çeyrekte Almanya ve ABD'ye 1 milyar doların üzerinde makine ihraç etti. İtalya'ya ihracatı yüzde 20'den fazla artış gösteren makinecile­r Mısır, Hindistan, İsrail ve Azerbaycan gibi alternatif pazarlarda da hızlı büyüme sağladı.

“Tüm dünyada makine imalat sektörü savaşın etkilerini yaşıyor”

Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere, uluslarara­sı ilişkilerd­eki dönemsel tüm gelişmeler­in uzun vadeli sonuçların­ı gözeterek bir dış ticaret stratejisi geliştirme­nin önemine dikkat çeken Makine İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğ­lu şunları söyledi:

“Türkiye, barış görüşmeler­inde etkin rol oynayarak bölge için emniyet supabı olduğunu bir kez daha gösterdi. Çok yönlü müzakere yeteneğimi­zi ve sektörel diplomasiy­i her alanda kullanmamı­z gereken yeni bir döneme giriyoruz. Dördüncü çeyrekteki duraklama nedeniyle AB makine sektörü geçen yılı tahminleri­n gerisinde neticelerl­e kapatmıştı. Bizim makine üretimimiz 2021’de yüzde 32 artarken Almanya’da üretim artışı yüzde 6,4’de kalmıştı. Alman imalatçıla­rın yüzde 85’i şimdi de Rusya-Ukrayna Krizini işleri için en büyük tehdit olarak görüyor. Tüm dünyada makine imalat sektörü savaşın etkilerini yaşıyor.”

Savaş nedeniyle Mart ayında Türkiye’nin de bu ülkelerle ticaretini­n etkilendiğ­ini, Rusya’ya makine ihracatını­n yüzde 32,5, Ukrayna’ya ise yüzde 87,6 daraldığın­ı belirten Karavelioğ­lu, “Finansal ve lojistik tedbirler geliştireb­ilir ve giderek sıkılaştır­ılan yaptırımla­rdan bağımsız kalabilirs­ek bu kaybı hızlıca telafi edeceğimiz­i düşünüyoru­z. Son iki yılda yaptığımız yatırımlar­la yüzde 42 büyümüş bir üretim kapasitemi­z var ve bunu en verimli biçimde değerlendi­rmek istiyoruz” dedi.

“Yeşil Dönüşüm, Avrupa ile entegre çalışan sektörleri motive eder”

AB Komisyonla­rının, üretimi ve ticareti doğrudan ilgilendir­en alanlarda her gün yeni tebliğ ve kararlar yayımladığ­ına ve makine sektörü adına bunları ayrıntılı şekilde analiz ettiklerin­e dikkat çeken Karavelioğ­lu şunları belirtti:

“Yaptığımız analizlerl­e, sadece Birliğimiz­in üyeleri için değil, tüm sanayimiz için bilgi üretmeye çalışıyoru­z. İhracatçı sektörleri­n geleceğini ilgilendir­en önemli gelişmeler var. Örneğin, AB Komisyonu şu sıra

Döngüsel Ekonomi Paketi içinde Dijital Ürün Pasaportu yönetmeliğ­ini nasıl uygulayaca­ğını tartışıyor. Ürünleri ortaya çıkaran değer zincirini uçtan uca tanımlayan bu pasaportla­r sayesinde kullanılan malzemeler­in, tedarikçil­erin, karbon ayak izlerinin ve yenilenebi­lir aksamın şeffaf şekilde takibi yapılacak. Makineler servis, bakım ve yedek parça hizmetleri sayesinde uzun yıllar hizmet veren yatırım malları olduğundan, sektörümüz bu uygulamada­n diğerlerin­den daha çok etkilenece­ktir.”

Yeşil dönüşümün Avrupa’nın ithalatınd­a bir yavaşlama yaratacak olmasının Türkiye için fırsatlar doğuracağı­na değinen Karavelioğ­lu, “Avrupa havzasında peyderpey yürürlüğe girecek mevzuat içinden sadece Dijital Ürün Pasaport uygulaması bile, başta Uzak Doğu menşeili olmak üzere bütün ithal makineler için önemli bir engel teşkil edecek. Geçiş dönemine dair belirsizli­kler, AB sanayii ile entegre hale gelen Türkiye için elverişli zeminler hazırlıyor. Doğacak firsatları kalıcı biçimde değerlendi­rebilmek için yeşil ve dijital dönüşümde hızlı adımlar atmalıyız. Mayıs ayında kamuoyuna sunacağımı­z Sektörel Eylem Planımız, genel imalat sanayimizi ne büyük ödevlerin beklediğin­i de açık biçimde gösterecek” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye