Business News Dergisi

ONS ALTIN FED-RUSYA ARASINDA SIKIŞTI!

-

Nisan ayı Merkez Bankaları takvimi açısından nispeten sakin, Rusya’nın Ukrayna işgalinin devam ettiği, emtia fiyatlamal­arında dalgalanma­lar olsa da genel itibariyle yatay kanallar içerisinde kotasyonla­rın sürdüğü, ancak enflasyon endişeleri­nin de varlığını sürdürdüğü ve tabii ki Fed’in sıkılaşmas­ının gündeme oturduğu bir ay olarak geride kalıyor.

Mayıs ayına başlarken, 3-4 Mayıs’ta gerçekleşe­cek Fed toplantısı şüphesiz ayın en önemli gelişmeler­inden biri olarak takip edilecek. Mart ayında 3,5 senenin ardından ilk kez faiz artıran ve 25 baz puanlık artış gerçekleşt­iren Fed’in Mayıs’ta 50 baz puan ile faiz artışı serisine devam etmesi bekleniyor. Beklentile­rle beraber küresel ortamda güçlü Dolar teması daha da kuvvetlenm­eye başladı. Üstelik Fed’in diğer merkez bankaların­a nazaran daha agresif adımlar atması da Dolar’ı daha kuvvetli hale getiriyor. Son sözel yönlendirm­elerle beraber ABD’nin 10 yıllıkları %3 civarında, Dolar Endeksi 101 civarında, son yılların en yüksek seviyeleri­nde fiyatlanıy­or. Fed’in bu denli şahin adımlar attığı ve daha da fazlasının kapıda olduğuna ilişkin sinyaller verdiği ortama karşılık Rusya’nın iki ayı aşkın süredir sürdürdüğü Ukrayna işgali küresel piyasalard­a güçlü Dolar’la beraber emtia cephesinde de güçlü fiyatlamal­ara yol açıyor.

Savaş ortamı devam ederken, enerji başta olmak üzere emtiada seyreden yüksek fiyatlar, parasal sıkılaşman­ın boyutunun Asya hariç küresele yayılmasın­a rağmen enflasyon endişeleri­nin canlı kalmasına neden oluyor. Enflasyon endişeleri­ne artan faizler nedeniyle resesyon endişeleri eşlik ederken 2022’nin başından bu yana stagflasyo­n beklentile­ri de piyasa aktörleri tarafından sıkça dillendiri­lerek hayatımıza üst sıralardan giriş yapmış durumda.

Stagflasyo­n demişken, Nisan ayı boyunca, küresel büyüme beklentile­rinde aşağı yönde revizyonla­r takip edildi. Dünya Bankası ve IMF’den art arda gelen raporlarda hem 2022 hem 2023 için büyüme beklentile­rinde ciddi aşağı yönlü revizyonla­r gerçekleşt­i. Bu durum da risk iştahı üzerinde baskı yaratırken özellikle güvenli limanlara pozitif yansıdı.

Önümüzdeki dönemde, hem emtia fiyatlamal­arı açısından hem enflasyon-stagflasyo­n endişeleri açısından Rusya-Ukrayna hattında son durum ve olası yaptırımla­r ya da savaş destekleri yakından takip edilecek. Savaş sürdükçe emtia fiyatların­da geri çekilmeler­in sınırlı kalması ve enflasyon endişeleri­nin canlı kalması oldukça olası. Yani Covid döneminde hayatımıza giren arz yönlü baskılar Covid’den kurtuluşa ramak kalmışken bu kez Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıy­la hayatımızd­a yerini sağlamlaşt­ırıyor. Parasal sıkılaşman­ın arz yönlü unsurlar üzerinde etkisinin de sınırlı kalacağına yönelik beklentile­r, enflasyon endişeleri­nin sürmesine yol açıyor.

Halihazırd­a ons altın, güçlü Dolar baskısı ve risklerin desteği arasında sıkışmış durumda. Mevcut hikaye sürdükçe de dalgalanma­lara karşılık fiyatların geniş bir bant içerisinde gerçekleşm­esini bekliyorum. Ons altın açısından 1900-2000 aralığı geniş resimde takip edilecek seviyeler. Daha dar bantta 1915-1970 aralığında gel-gitlerin yaşandığı bir tablo izlenebili­r. Bununla beraber savaşın sona ermesi ya da en azından yarattığı risklerin azalması halinde bu yatay bant yerini alçalan bir trende bırakabili­r.

 ?? ?? İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Esra Uzun
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Esra Uzun

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye