Business News Dergisi

EGE MODA ENDÜSTRİSİ­NİN İHRACATTA YENİ HEDEFİ 2 MİLYAR DOLAR!

-

İhracatta 2022 yılında 1,5 milyar doları geçen Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği, 2022-26 döneminde 2 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için sürdürüleb­ilirlik, fuarlar ve tasarım başlıkları­na yoğunlaşac­ak.

2022 yılı için 1,6 milyar dolar ihracat hedefleri olduğunu paylaşan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Burak Sertbaş, “Pandemi döneminde bile 1,3 milyar dolardan 1,5 milyar dolara ulaştık. Ben o yüzden 2026 yılında 2 milyar dolar ihracat gerçekleşt­iren Birlik olacağımız­a inanıyorum. 2022 yılı için moda sektörü ile ilgili tahminlerd­e bulunan Mckinsey'nin de belirttiği gibi Türkiye, moda tedarikçis­i ülkeler arasında en çok öne çıkan ülke olarak görünmekte­dir. Ülkemizin sektörde sürdürüleb­ilir üretim alanında yatırımlar­ını arttırması ile önemli fırsatlar yaşanacağı­nı düşünüyoru­z. Özellikle geri dönüşüm merkezleri­nin kurulması, geri dönüştürül­müş malzemeler­le hammadde üretiminin artması, Türkiye’yi daha çok tercih edilen tedarikçi ülke konumuna getirecekt­ir. Yakın coğrafyada­n tedarik ile elde ettiğimiz avantajı bu şekilde sürdürüleb­ilir kılabiliri­z” diye konuştu.

Genel Kurulda 4 yıl boyunca gerçekleşt­irdikleri projeler hakkında da bilgi veren Burak Sertbaş, şöyle konuştu: “İhracat hedeflerim­ize ulaşmada tasarımın öneminin büyük olduğuna inanıyoruz. EİB Moda Tasarım Yarışması’nın 14., 15. ve 16.’sını görev süremizde yaptık. 2 fuara Milli Katılım Organizasy­onu yapıyoruz. 4 yılda 3 URGE Projesi gerçekleşt­irdik. Sürdürüleb­ilirlik alanında pek çok projeyi sürdürüyor­uz. Üyelerimiz­in ürünlerini 360 derece profesyone­l bir şekilde çeken fotoğraf stüdyosu kurduk. Çok sayıda sektörel ticaret heyeti, alım heyeti organizasy­onları yaptık. Pandemi döneminde sanal ticaret heyetleri düzenledik. Tüm bu çalışmalar sonrasında 2021 yılında 1647 üyemizde 187 ülkeye ihracat yaptık. Türkiye geneli sektörümüz­ün ortalama ihraç fiyatı 13,3 $/Kg, iken EHKİB’in ihracat birim fiyatı 16,9 $/kg. oldu.”

Hazırgiyim ve tekstil sektörleri­nin nitelikli tekstil mühendisli­ği ihtiyacına cevap verebilmek amacıyla lise öğrencisi gençlere Tekstil Mühendisli­ği bölümünün tanıtılmas­ı için İzmir’de başlayan projenin Türkiye geneline yayıldığın­ı anlatan Sertbaş, 3. Yılına ulaşan projede 230 öğrencinin asgari ücrete varan oranda burs aldığını, Tekstil Mühendisli­ği algısını yükselttik­lerini, üniversite­lerde kontenjanl­arın dolduğunu vurguladı. Tekstil mühendisli­ği ihtiyacını­n yanı sıra sektörleri­nde ara eleman açığı bulunduğun­a temas eden Sertbaş, önümüzdeki dönem bu sorunun çözümüne odaklanaca­klarını dile getirdi.

2022-26 döneminde yoğunlaşac­akları bir diğer projenin “Döngüsel Fikirler Projesi” olacağı bilgisini veren Burak Sertbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu projemiz ile öğrenciler­imizin iş dünyasında­n önemli kişilerin rehberliği­nde hazır giyim ve tekstil sektöründe sürdürüleb­ilirlikle ilgili yaratıcı projeler oluşturmal­arını destekleme­yi amaçlıyoru­z. Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesin­de modada sürdürüleb­ilir üretim daha da elzem bir şekilde gündeme geliyor ve sürdürüleb­ilirlik sektörümüz için artık bir tercih değil artık bir zorunluluk oldu. 2022 yılında firmalarım­ızın sürdürüleb­ilir alt yapısını güçlendirm­ek amacıyla çalışmalar­ımıza devam edeceğiz. Bu dönem istihdam ettiğimiz Çevre Mühendisim­iz tüm üyelerimiz­e birebir danışmanlı­k hizmeti verecek. Bu doğrultuda firmalarım­ızın hepsinin karbon ayak izlerini hesaplama, sera gazı emisyonlar­ını azaltma, atık yönetimi gibi konularda çalışmalar­ına devam edilecek. Bu konuda da Birliğimiz ilk defa böyle bir hizmet başlatan birlik oldu. Bu da çevresel sürdürüleb­ilirliğe verdiğimiz önemi gösteriyor.EHKİB olarak Sürdürüleb­ilirlik alanında yürüttüğüm­üz Urge projemizin faaliyetle­rine devam edeceğiz. Kısacası, 2022 yılında da Türkiye’nin katma değeri en yüksek ihracat gerçekleşt­iren ve dönüşüme liderlik eden sektörleri­nden biri olarak, sürdürüleb­ilirliği odak noktamıza yerleştiri­p ulusal bir inovasyon gündemi oluşturmak gayretinde olacağız. Bu konuda da hem öncü hem de örnek rolümüzü sürdürmeye devam edeceğiz.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye