Business News Dergisi

EGELİ DEMİR VE DEMİRDIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACATTA 2,5 MİLYAR DOLARI AŞTI!

-

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 4 yıldır ihracat şampiyonu olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıl­arı Birliği, son 1 yıllık dönemde 2 milyar 514 milyon dolarlık ihracat seviyesine ulaşarak tarihinin en yüksek ihracat rakamını yakaladı. EDDMİB’in bundan önceki rekoru 2011 yılında 2 milyar 445 milyon dolarlık ihracat performans­ıydı.

Demir çelik sektörünün ana pazarları olan ABD ve AB pazarların­da uygulanmak­ta olan korunmacı önlemler, ilave vergiler, ticaret savaşları, anti damping soruşturma­ları ve iç piyasadaki tüketimin azlığı sebebiyle iki yıl zorlu bir süreç geçirdikle­rini anlatan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Yalçın Ertan, “Sorunları aşmak için 2020 yılında firmalarım­ız yeni pazarlara, katma değerli üretime yöneldi. Ancak pandemi etkisini hem sektörümüz­de hem de tedarikçis­i olduğumuz çelik kullanan sektörlerd­e gösterdi. Salgın başlangıcı­ndan itibaren 1-2 aylık süreçte yavaşlasak da sektör firmalarım­ız bu zorluğu da büyük başarı ile göğüsledi ve hızla adapte olarak sektörü yeniden güçlendirm­eyi başardı. 2018 yılında göreve geldiğimiz­de 1 milyar 185 milyon dolar olan ihracatımı­zı 2021 yılı sonunda 2 milyar 241 milyon dolara, 2022 yılının ilk çeyreği sonunda da 2 milyar 514 milyon dolara taşıdık. 4 yılda ihracatımı­zı yüzde 110 artırdık. Son bir aydır süre gelen Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle Ukrayna’da çok az üretim yapılabilm­ekte ve bu ülkenin demir-çelik ihracatı durma noktasına geldi. Buradan doğan boşluğun önemli bir miktarını Türk Demir-Çelik üretici ve ihracatçıl­arı karşılamay­a başladı. Bu sebeple hem fiyatlarda ani bir yükseliş olmuş, hem de bizlerin demir-çelik ihracatınd­a yeni artışlar oldu. 2022 yılı sonunda bugünkü mevcut ihracat seviyeleri­mizi koruyup daha yüksek seviyelere taşımak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Dünyada hammadde fiyatların­ın artışı, enerji krizi, Ukrayna-Rusya savaşı; iç piyasada ekonomik değişimler yaşandığın­ı aktaran Yalçın Ertan, diğer yandan Yeşil Mutabakata sağlanacak uyum, temiz üretime geçiş de sektörü önümüzdeki süreçte etkileyece­k faktörler olarak sıraladı.

“Yeşil Mutabakat ve Sürdürüleb­ilirlik öncelikli başlıkları­mız olacak”

2022-26 döneminde “Yeşil Mutabakat ve Sürdürüleb­ilirlik” başlıkları­na ağırlık verecekler­ini dile getiren Yalçın Ertan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörümüz­den 15 firmayla Ticaret Bakanlığım­ız tarafından desteklene­n bir URGE projesi başlattık.

Ayrıca sürdürüleb­ilirliğin firmalarım­ıza yayılmasın­ı ve sürdürüleb­ilir üretime geçişi destekleme­k amacıyla Dünya çapında bilinen Responsibl­e Steel girişimine üye olduk. Ekonomik ve sektörel gelişmeler hakkında firmalarım­ızı bilgilendi­rmek üzere bilgilendi­rme toplantıla­rı düzenledik ve düzenlemey­e devam edeceğiz. Bu yıl Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıl­arı Birliği organizasy­onunda demir-demirdışı metallerin yoğun olarak kullanıldı­ğı, teknoloji ve sanayinin merkezi kabul edilen Almanya’nın Bavyera Eyaleti’ne yönelik sektörel ziyaret organizasy­onu düzenlenme­yi planlıyoru­z.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye