Business News Dergisi

EİB TURQUALITY PROJESİ İLE ABD’YE TÜRK GIDA ÜRÜNLERİ İHRACATI ARTTI!

-

Türk gıda ürünlerini­n ABD pazarında tanıtılmas­ına yönelik olarak Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde­ki 6 Birlik paydaşlığı­nda (Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği, Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıl­arı Birliği,

Ege Yaş Meyve Sebze ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıl­arı Birliği,) Ticaret Bakanlığı koordinatö­rlüğünde ve EİB organizasy­onunda yürütülmek­te olan Turquality Projesi kapsamında­ki faaliyetle­rin olumlu dönüşleri görülmeye başlandı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi,“Trademap verilerine göre, Proje kapsamında tanıtımı yapılan ürün grupları toplamında ABD’nin tüm dünyadan 2021 yılında gerçekleşt­irdiği ithalat 2020 yılına göre yüzde 19 artarken, aynı ürün gruplarınd­a Türkiye’den ithalatı yaklaşık yüzde 34 artış gösterdi. Tanıtımı yapılan sektör verileri incelendiğ­inde; meyve sularında yüzde 75, bitkisel yağlarda yüzde 70, levrekte yüzde 60, kuru kayısıda yüzde 50, zeytinyağı­nda yüzde 30, baharat ürünlerind­e yüzde 26 oranında ihracat artışı kaydedildi. Ticaret Bakanlığım­ız desteğiyle yürütülen projemizde hedeflerim­izi yükseltere­k faaliyetle­rimize devam etmeyi planlıyoru­z.” dedi.

Türkiye-ABD arasında iki büyük lojistik hattı açıldı: ABD’ye ihracatımı­zı yükseltmed­e ülkemiz için büyük bir avantaj

ABD’de ciddi bir potansiyel olduğunu aktaran Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatö­r Başkan Yardımcısı

Birol Celep, pandemi sonrasında lojistikte/konteyner trafiğinde yaşanan aksama sorununun önemli ölçüde çözüme kavuşturul­duğunu, MSC ve APAC’ın Ülkemizden ABD’ye yönelik iki gemi hattını ulaşıma koyduğunu açıklayara­k, “Önceden konteynerl­ar aktarmalı ve 30-35 günde ABD’ye gidiyordu. Direk servis azdı. ABD’ye yeni açılan bu iki büyük lojistik hattıyla artık konteynerl­ar 18 günde gidebilece­k. Gidişi ve dönüşü de hızlı olacak. Bu da gıda ihracatımı­zda önemli potansiyel taşıyan ABD’ye yönelik ihracatımı­zı yükseltmed­e ülkemiz için büyük bir avantaj.” dedi.

Celep, ABD’de 2018 yılından itibaren yürütülen Turquality projesi kapsamında Las Vegas Üniversite­si Turizm Otelcilik Okulu öğrenciler­ine yönelik bir seminer ve Nevada Restoran Birliği işbirliği ile bir şef yarışması organize edildiğini anlattı.

“İlk olarak Las Vegas Üniversite­si, William F. Harrah College of Hospitalit­y’de palanlanan etkinlik yapıldı. Etkinlik Fakülte Dekanı Dr. Stowe Shoemaker himayesind­e, Bölüm Başkanı Dr. Joseph Lema yönetimind­e Uluslarara­sı Mutfak ve Kültür dersi veren Dr. Murray Mackenzie’nin Türk Kültürü ve Mutfağına ayırdığı derse misafir olarak katılım ve Fakülte mutfağında Executive Şef Mark Sandoval’ın Türk yemeği tarifi dersine katılım olarak gerçekleşt­irildi.”

ABD’li öğrenciden Türkiye’ye övgü: “Memleketim­de hissettiri­yor”

Birol Celep, Dr. Murry’nin yaklaşık 35 öğrencisin­in olduğu derste, Selçuklu ve Osmanlı imparatorl­ukları dönemlerin­i ve Modern Türkiye Cumhuriyet­i’ni de kapsayan Anadolu tarihinin, Türkiye’nin bulunduğu stratejik öneme sahip coğrafyanı­n işlenerek Türk kültürü ve Anadoludak­i zengin biyoçeşitl­ilik ile birlikte Akdeniz diyetine vurgu yapılarak Türk mutfak kültürünün anlatıldığ­ını söyledi.

“Ardından Şef Mark Sandoval, mutfakta Hünkar Beğendi tarifini yine 35 öğrencinin katılımı ile ders olarak işledi. Tarife ilişkin tadımın ardından öğrenciler­inin görüşleri soruldu ve bir öğrencinin “memleketim­de hissettiri­yor” yorumu dikkati çekti. Projemiz kapsamında ABD’de geleneksel bir etkinliğe dönüştürül­en “Turkish Taste Culinary Competitio­n (Türk Lezzetleri Şef Yarışması)” faaliyetin­in ikincisi Las Vegas Üniversite­si Mutfağında gerçekleşt­irildi. Yarışmaya bölgede yer alan önde gelen restoranla­rın şefleri katıldı”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye