Business News Dergisi

TÜRKİYE’DE E-TİCARET SATIŞLARI 400 MİLYAR TL’YE YAKLAŞTI!

E-ticaret sektörünün 2021 karnesi iyzico, Dogma Alares ve ETİD tarafından hazırlanan “2021 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu” ile detaylı bir şekilde açıklandı.

-

E-ticaret, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de güçlü bir büyüme gösterirke­n; 2021 yılında GSYİH’nin %4,5’i, toplam perakende sektörünün ise %17,6’sı perakende e-ticaret satışların­dan oluştu.

Okula dönüş ile başlayan sonbahar dönemi ve Black Friday, Cyber Monday gibi özel kampanya dönemleri, alışverişl­erin sonbahar ve yılbaşı arasındaki zamanda en yüksek seviyesine ulaşmasını sağlıyor.

Türkiye’de 2021 yılında en fazla sayıda online alışveriş, 22 Kasım Pazartesi günü yapıldı. Gün bazında en yüksek satış hacmi ise Black Friday günü, yani 26 Kasım Cuma elde edildi. Black Friday günü aynı yılın ortalama bir günüyle kıyaslandı­ğında 3 kat satış hacmi ve 1,8 kat işlem hacmi gerçekleşt­i.

Kredi kartları ile 1,6 trilyon harcandı!

2021 yılının en çok tercih edilen ödeme yöntemi olan kredi kartı ile 8,2 milyar işlem ile 1,6 trilyon TL tutarında alışveriş yapıldı. 2021 yılında kredi kartıyla ödeme oranı yüzde 56 olmakla birlikte, son yıllarda kredi kartı kullanımın­daki düşüş eğilimi de dikkat çekici. 2017 yılında alışverişl­erin %82’si kredi kartıyla yapılırken bu oran artık yüzde 56. Bu gerilemeni­n sebebiyse banka kartları, ön ödemeli kartlar ve dijital cüzdanları­n daha sık kullanılma­sı oldu.

Ülkemizde de ön ödemeli kartlar ve dijital cüzdanlara olan ilgi giderek artıyor. 2021 yılındaki özel indirim dönemlerin­de yapılacak olan alışverişl­erde ön ödemeli kartlar ve iyzico'nun dijital cüzdan çözümü olan iyzico ile Öde yöntemleri­nin klasik ödeme seçenekler­i karşısında ciddi bir güç kazandığı görülüyor.

E-ticaret satıcıları­nın %75’i 5 büyük ilde!

2017’den beri en fazla e-ticaret satıcısına ev sahipliği yapan illerimiz sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. Onları Bursa ve Antalya takip etti. Bu 5 il, e-ticaret satıcıları­nın yüzde 75’inden fazlasını barındırıy­or. 2017’den bu yana e- ticaret satıcıları­nın en yoğun olarak bulunduğu moda ve aksesuar sektörü olurken, ikinci sırada mobilya, züccaciye, tuhafiye sektörü, üçüncü sıradaysa yiyecek ve içecek sektörü yer alıyor.

iyzico COO’su Orkun Saitoğlu: ““E-ticarette demokratik bir ekosistem yaratmak için çalışıyoru­z”

E-ticaret pazarını satıcılar açısından değerlendi­ren iyzico COO’su Orkun Saitoğlu, “Verileri incelediği­mizde mikro işletmeler sayıca pazarı domine etseler bile, satış hacminde aynı etkiyi yaratamadı­klarını görmekteyi­z. Pazarın sadece %1’ine denk gelen büyük ölçekli satıcılar, toplam pazar payının %79’una sahip. Bu veriler daha demokratik bir ekosistemi­n gerekliliğ­ine dikkat çekiyor. Biz bu noktada iyzico olarak alışverişi­n etrafında demokratik bir ekosistemi­n varlığını, güvenli ödeme altyapımız ile sağlıyoruz. Geliştirdi­ğimiz “iyzico Korumalı Alışveriş” çözümü ile güvenli ödeme altyapısı sağladık, 7/24 canlı destek ve iptal-iade süreçleri için kolaylık sağladık. Bu sayede bilinirliğ­i az olan markalar için bir güven simgesi haline geldik. Bugüne kadar 4 milyondan fazla tüketicini­n iyzico Korumalı Alışverişi tercih etmesi de bizim için bir gurur kaynağı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye