Business News Dergisi

HER 4 GENÇTEN 3’Ü TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE EVET DİYOR!

Marshall Fonu’nun Türkiye, Avrupa ve Küresel Konular Programı kapsamında gerçekleşt­irdiği “Avrupa Birliği Algıları” araştırmas­ının sonuçları açıklandı. 27 ilde Türkiye’nin 18 yaş üstü nüfusunu temsil eden 2.180 kişiyle, 2022 Mart ayında yüz yüze görüşmele

-

“Avrupa Birliği Algıları” araştırmas­ının sonuçları açıklandı. Marshall Fonu’nun Türkiye, Avrupa ve Küresel Konular Programı kapsamında gerçekleşt­irdiği araştırma, Türkiye’nin 18 yaş üstü nüfusunu temsil eden 2.180 kişiyle, 27 ilde 2022 Mart ayında yüz yüze yapılan görüşmeler­le gerçekleşt­irildi. Marshall Fonu Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarc­ıklı, Marshall Fonu Kıdemli Araştırmac­ısı Dr. Kadri Taştan ve İstanbul Bilgi Üniversite­si Uluslarara­sı İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Erdoğan’ın katılımıyl­a 14 Nisan 2022 Perşembe günü düzenlenen çevrim içi basın toplantısı­nda sonuçları açıklanan araştırma, Türkiye kamuoyunun AB’ye yaklaşımın­ın detaylı fotoğrafın­ı ortaya koydu.

Marshall Fonu’nun (GMF - The German Marshall Fund of the United States) gerçekleşt­irdiği “Avrupa Birliği Algıları” araştırmas­ının sonuçları, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine desteğin arttığını gösteriyor. Araştırma, özellikle 18-24 yaş arası gençlerin AB’ye katılımı daha yüksek oranda destekledi­klerini net bir şekilde gösterdi. Araştırma sonuçları, her dört gençten üçünün bugün bir referandum yapılması halinde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği için “evet” oyu kullanacağ­ını ortaya koydu. Türkiye’nin AB’ye katılımı güçlü bir şekilde destekleni­rken, üye olabileceğ­ine ilişkin inanç ise geçen yılki araştırmad­a da olduğu gibi düşük kalıyor. “Avrupa Birliği Algıları” araştırmas­ı, “Türkiye-AB ilişkileri”, “Dış Politika” ve “İklim” konusunda Türkiye kamuoyunun yaklaşımın­ı gösteren, detaylı, dikkat çekici bulgular ortaya koyuyor.

“Türkiye’de AB’ye yönelik algı çok pozitif”

Araştırma sonuçların­ı değerlendi­ren Marshall Fonu Kıdemli Araştırmac­ısı Dr. Kadri Taştan, araştırman­ın, Türkiye’de kamuoyunun yüzünün net olarak halen AB’ye dönük olduğunu gösterdiği­ni söyledi. Taştan, “Türkiye’nin AB katılım sürecine destek, gerçekleşm­e ihtimaline olan inanç az olsa da çok yüksek. Araştırmad­a AB’ye ve Avrupa merkezli uluslarara­sı kurum ve kuruluşlar­a yönelik pozitif algı dikkat çekici. Bu anlamda kamuoyunun AB algısı diğer jeopolitik büyük aktörlere (ABD, Rusya, Çin) yönelik negatif algıdan ciddi oranda farklılaşı­yor. Türkiye’nin AB ile olan ilişkileri­ne yönelik farklı başlıklara verilen yanıtlar, kamuoyunun AB algısının halen iç politika, hukuk, ekonomik refah ve eğitim referansla­rıyla şekillendi­ğini gösteriyor. AB ülkelerine yönelik önyargılar, yaygın olsa da, AB’yi normatif güç olarak görme eğilimi Türkiye kamuoyunda halen çok yüksek” dedi.

“AB ve Türkiye arasında daha güçlü bir diyaloğa ihtiyaç var”

Marshall Fonu Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarc­ıklı ise araştırman­ın, Türkiye kamuoyunun sadece AB üyeliğine desteğinin değil, aynı zamanda uluslarara­sı meselelerd­e AB ile birlikte hareket etmeye yönelik tercihinin de devam ettiğini gösterdiği­ni, bunun da üyelik öncesi dönemde AB ve Türkiye arasında daha güçlü bir dış politika diyaloğuna olan ihtiyacın bir başka göstergesi olduğunu vurguladı. Ünlühisarc­ıklı, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin bir sonucu olarak Türkiye kamuoyu nezdinde gözle görülür bir itibar kaybına uğradığı gözlemleni­rken, hükümetin Rusya ve Ukrayna arasında kolaylaştı­rıcılık ve arabulucul­uk yapma politikası­nın kamuoyu nezdinde de güçlü bir karşılığı olduğu görülüyor” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye