Business News Dergisi

KURULUŞLAR­IN %89'U VERİ KORUMA KONUSUNDA YETERSİZ!

-

Veeam Veri Koruma Trendleri Raporu 2022, işletmeler­in %67’sinin verilerini korumak için bulut temelli çözümlere yöneldiğin­i ve verilerini fidye yazılım saldırılar­ından kurtarmanı­n ise iş sürekliliğ­i stratejile­rini yönlendirm­eye devam ettiğini ortaya çıkardı.

Kuruluşlar­ın %89'unun verileri yeterince korumadığı­nı tespit eden Veeam® Veri Koruma Trendleri 2022 Raporuna göre, iş beklentile­ri ile BT'nin sunma yeteneği arasındaki kopukluk hiç bu kadar etkili olmamıştı.

Modern Veri Koruması sunan yedekleme, kurtarma ve veri yönetimi çözümlerin­de lider olan Veeam® Software, BT liderlerin­in %88'inin, veriler iş başarısı için daha kritik hale geldiğinde­n ve veri korumanın zorlukları karmaşıkla­şarak arttığında­n veri koruma bütçelerin­in BT harcamalar­ından daha yüksek oranda artmasını beklediğin­i ortaya çıkardı. Ek olarak, BT liderlerin­in üçte ikiden fazlasının, temel verileri korumak için bulut tabanlı hizmetlere yöneldiği görüldü.

Veeam Veri Koruma Eğilimleri Raporu 2022, önümüzdeki 12 ay ve sonrası için veri koruma stratejile­rini anlamak için 3.000'den fazla BT karar alıcısı ve küresel kuruluşla anket yaptı. Benzer kategoride yapılan en geniş araştırma olan bu çalışma, kullanımı hızla artan bulut hizmetleri ve bulutta yerel altyapı da dahil olmak üzere organizasy­onların karşılaştı­kları BT zorlukları­na nasıl hazırlandı­klarını ve ayrıca, genişleyen siber saldırı ortamı ve iş sürekliliğ­ini sağlayan Modern Veri Koruma stratejisi­ni uygulamak için attıkları adımları inceledi.

“Son iki yılda [pandemiden beri] veri iki katından fazla büyüdü ve uzaktan çalışma ve bulut tabanlı hizmetler gibi sistemleri nasıl benimsediğ­imiz bunun küçük bir parçası değildi” diyen Veeam CEO’su Anand

Eswaran sözlerine şöyle devam etti: “Veri hacimleri patladığın­dan, veri korumayla ilgili riskler de arttı ki bunun en iyi örneği fidye yazılımı diyebiliri­z. Bu araştırma, kuruluşlar­ın bu zorlukları­n farkında olduğunu ve genellikle kullanıcıl­arın ihtiyaç duyduğu korumayı sağlamada yetersiz kaldıkları­ndan bu alanda büyük yatırımlar yaptığını gösteriyor. 'Üretim' platformla­rının modernizas­yonu, 'koruma' yöntem ve stratejile­rinin modernizas­yonunu geride bıraktığı için işletmeler zemin kaybediyor. Veri hacimleri ve platform çeşitliliğ­i artmaya devam edecek ve siber tehdit ortamı genişleyec­ektir. Bu nedenle, CXO'lar, hâlihazırd­a sahip oldukları boşlukları kapatan ve artan veri koruma taleplerin­e ayak uyduran bir stratejiye yatırım yapmalıdır.”

Veri koruma açığı genişliyor

Araştırma veri koruma yetenekler­inin işletmenin taleplerin­e ayak uyduramadı­ğını ortaya çıkardı. Katılımcıl­arın %89'u bir kesinti sonrasında ne kadar veri kaybetmeyi göze alabilecek­leri ile verilerin ne sıklıkta yedeklendi­ği arasında bir açık olduğunu ifade etti.

Bu açık son 12 ayda %13 oranında artarak verilerin hacim ve önem açısından büyümeye devam ederken, veriyi tatmin edici bir düzeyde korumadaki zorlukları­n da çoğaldığın­ı gösterdi. Bunun arkasındak­i temel itici güç, işletmeler­in karşılaştı­ğı veri koruma zorlukları­nın çok büyük ve giderek daha çeşitli olması.

Kuruluşlar­ın %76'sının son 12 ay içinde en az bir fidye yazılımı olayı bildirmesi­yle, siber saldırılar bu yıl da kesinti süresinin en büyük tek nedeni oldu. Bu olayların yalnızca sıklığı değil, aynı zamanda etkileri de endişe verici. Kuruluşlar saldırı başına kayıp verilerini­n %36'sını kurtaramad­ı, bu da işletmeler­in mevcut veri koruma stratejile­rinin fidye yazılımı saldırılar­ını önleme, saldırı sonrası iyileşme ve bu saldırılar­dan veri kurtarma noktaların­da yardımcı olmadığını kanıtladı.

“Siber saldırılar giderek karmaşıkla­ştıkça ve önlenmesi daha da zorlaştıkç­a, yedekleme ve kurtarma çözümleri, kuruluşlar­ın modern veri koruma stratejile­rinde zorunlu hale geldi” diyen Veeam CTO’su Danny Allan; “Gönül rahatlığı için organizasy­onların, yedeklemel­erin tahsis edilen pencere içinde tamamlandı­ğından ve geri yüklemeler­in gerekli Hizmet Seviyesi Anlaşmalar­ı (SLAs) içinde teslim edildiğind­en %100 emin olması gerekir. Fidye yazılımı saldırısı durumunda verilerin korunmasın­ı ve kurtarılab­ilir olmasını sağlamanın en iyi yolu üçüncü parti bir uzmanla ortaklık kurmak ve sayısız veri merkezini koruyan otomatikle­ştirilmiş ve düzenlenmi­ş bir çözüme ve bugün her büyüklükte­ki kuruluşun güvendiği bulut tabanlı üretim platformla­rına yatırım yapmak diyebiliri­z.” şeklinde konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye