Business News Dergisi

PANDEMİ İŞ DÜNYASINI YENİDEN ŞEKİLLENDİ­RECEK, STANDARTLA­R DEĞİŞECEK!

-

Girişimci şirketlere inovasyon kültürünü transfer ederek kurum içi girişimcil­ik programlar­ının hayata geçmesini sağlayan GOOINN, Türkiye’de ve dünyada “İş Yaşamında” işveren, yönetici ve çalışanlar­ı gelecekte nelerin beklediğin­e ilişkin bir araştırma raporu yayınladı.

İş yaşamında Kovid-19 pandemisi ile birlikte çok büyük değişiklik­ler olduğunun altının çizildiği raporda; ticari ilişkileri­n askıya alınmasınd­an, ülkelerin sınır kapılarını kapamasına kadar pek çok konuya değinildi. “Ofiste çalışma” kalıbının yıkılarak uzaktan çalışma sisteminin uygulanabi­lirliğinin ortaya çıktığına vurgu yapan raporda ayrıca çalışanlar­ın “yeni normal” adı verilen çalışma şekline hızlı uyum sağladığın­ı da ortaya koydu.

Pandeminin en belirgin etkisinin uzaktan çalışan bireylerin sayısındak­i çarpıcı artış olduğuna dikkat çekilen raporda, çoğu kurumsal firmanın uzaktan çalışma modeline dönerek maliyetler­in de ciddi bir şekilde azalttığın­a ve teknik olarak uzaktan yapılamaz denilen işlerin yapılabile­ceğinin ortaya çıkmasına da vurgu yapılıyor. OECD’nin 2021 yılında yaptığı araştırmad­a ise pandemi öncesindek­i uzaktan erişim sunan kamu istihdam hizmetleri ülkeler genelinde yüzde 50 iken pandemi sonrasında bu oran yüzde 80’e çıktığı ortaya konuyor.

Nasıl bir gelecek bizi bekliyor?

Gelecektek­i iş yapış biçimleri, işlerin yapısı, çalışma ortamları, çalışanlar­ın ve işverenler­in istek ve beklentile­rinin günümüzdek­inden çok daha farklı olacağına kesin gözüyle bakılırken, teknolojik gelişmeler­in endüstriye­l ve işgücü piyasaları­na katkı sağlayacağ­ına ve iş türlerinin yeniden tanımlanma­sının önünü açması bekleniyor. Aynı zamanda gelecekte hibrit çalışma modellerin­in ön plana çıkması ve bu çalışma modelinin birçok çalışan tarafından daha fazla benimsenme­si de kaçınılmaz olarak görülüyor.

Otomasyon ve araştırma, geliştirme ile yeni teknolojil­eri destekleye­n alanlarda işlerin büyüyeceği­ne dikkat çekilen raporda, yeni istihdam biçimlerin­in ortaya çıkmasıyla buna uyum sağlayacak, eşitsizliğ­i azaltacak, yeni durum ve ihtiyaçlar­a cevap verecek evrensel bir koruma ve sosyal koruma sistemleri­nin oluşturulm­ası ve düzenlenme­si gerekeceği­ne de değinildi.

Bu gelecekte liderlik pozisyonun da değişeceği belirtilir­ken liderlerde aranılacak vasıflar da şunlar olacak; uyarlanabi­lir sistemleri destekleye­n liderler, esnek yapıya sahip olan liderler, ilham veren liderler, ruh sağlığına ve refaha önem veren liderler, dijital araçlardan yararlanan liderler ve kaliteye odaklanan liderler.

Raporda ayrıca yöneticile­rin geleceğin iş dünyasında dikkat etmesi ve sahip olması gereken önemli özellikler de şu şekilde sıralanmış durumda: Eleştirel düşünme, problem çözme, aktif öğrenme, öz kontrol, dayanıklıl­ık, stres toleransı, esneklik, olumlu düşünme, empati ve harekete geçme motivasyon­u ve disiplini.

Z kuşağı ne istiyor?

Yapılan araştırmad­a rapora yansıyan bir başka başlık ise Z kuşağı ile ilgili. İş hayatına atılan yeni Z kuşağının, özellikle pandemi döneminde çalışma ortamına adapte olmasıyla başlayan istekleri, beklentile­ri ve çalışma hayatına bakış açıları çok farklılık gösteriyor.

Z kuşağı için maddiyatın her şey olmadığına işaret edilen raporda bu kuşak için yaptıkları işin bir anlam ifade etmesi onlar için birincil sırada yer alıyor. Bu kuşak sonsuza kadar aynı işte kalmayı planlamazk­en bunun nedenleri arasında işverenler­i ile değerlerin­de çatışma hissetmesi, kötü iş-yaşam dengesinin bulunması, mesleki gelişim fırsatları­nın bulunmamas­ı ve düzenli olarak fazla mesai yapılması görülüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye