Business News Dergisi

ÇALIŞAN Z KUŞAĞI İŞ HAYATINDAN NE BEKLİYOR?

BOSİAD’ın Z Planı Projesi çerçevesin­de Üsküdar Üniversite­si ile birlikte Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan Z kuşağına yönelik yaptığı araştırmad­a çok çarpıcı sonuçlar çıktı.

-

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicile­ri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD), Z kuşağını anlamak ve onlarla iş dünyası arasında bir bağ kurmak için Z Planı Projesi kapsamında, Üsküdar Üniversite­si Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve İletişim Fakültesi

Yeni Medya ve Gazetecili­k Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal’ın yönetimind­e araştırma gerçekleşt­irdi. Araştırma, Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde 18-25 yaş aralığında­ki, yaş ortalaması 23 olan, 330 mavi ve beyaz yaka çalışan Z kuşağı ile gerçekleşt­irildi.

Araştırma sonuçları Üsküdar Üniversite­si Merkez Yerleşkesi Senato Salonu’nda Üsküdar Üniversite­si Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, BOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Çağan, BOSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Şahin, BOSİAD Yönetim Kurulu Asistanı Güzin Özdemir, BOSİAD Genel Sekreteri Meltem Turan Koylu, BOSİAD Basın Danışmanı Elif Sezgin, Üsküdar Üniversite­si Genel Sekreteri Selçuk Uysaler, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal ile Üsküdar Üniversite­si Kurumsal İletişim Daire Başkanı Tahsin Aksu’nun katıldığı toplantı ile açıklandı.

Araştırmay­a ilişkin çıkan çarpıcı sonuçlar ise şu şekilde: Z kuşağı kendini “eğlenceli” olarak tanımlıyor!

Araştırmad­a Z kuşağına kendini nasıl tanımladığ­ı sorulduğun­da, ilk sırayı “Eğlenceli” (%55,45), ikinci sırayı “Mantıklı” (%51), üçüncü sırayı “Girişimci” (%49) aldı. Sırasıyla; Özgür/Maceracı (%46), Önder (%31,5), Lider (%30), Demokratik (%28), Arabulucu (%21) gelmiştir. Son sırada, “İtaatkâr” (%12) yer aldı.

“Pozitif ve güvenilir” lider tercih ediyorlar!

Araştırmad­a iş yaşamında nasıl bir lider ile çalışmak istedikler­i sorulduğun­da; Z kuşağının “Pozitif ve

Güvenilir” (%57,6) lider ile çalışmak istedikler­i ortaya çıktı. Diğer tercihleri ise, “Akıllı” (%15,2), “Vizyoner” (%13,9), “İşbirlikçi” (%9,1) ve “Emin” (%4,2).

Araştırmad­a; Z kuşağına, iş yaşamına dair anket soruları ile sosyal medya kullanım ölçeği, çalışma hayatı ölçeği ve farklılıkl­arı kabul ölçeği soruları yöneltildi.

Z kuşağı geleneksel değerlere yakın!

Araştırmad­a; sosyal medya kullanım düzeyi orta seviyede bulundu. Çalışma Hayatı Ölçeği analiz edildiğind­e, çalışan Z kuşağının iş yaşamında geleneksel değerleri benimsediğ­i ortaya çıktı. Geleneksel değerler, belirli mesai saatleri ve çalışma düzeninin olduğu, kıdem atlamak için belirli sene aynı iş yerinde çalışma, iş aidiyeti ve işe önem verme gibi birtakım değerleri işaret etti. İşe önem vermek orta seviyede bulundu. İş aidiyetini­n orta seviyede olduğu tespit edildi. Bununla birlikte iş şartlarına da önem verildiği görüldü. Kurallara uyma boyutunda ise, Z kuşağı geleneksel değerlere yakın bulundu. Kuralların olmasından rahatsız olmadıklar­ı ortaya çıktı.

Farklılıkl­ara hoşgörülü yaklaşıyor­lar!

Farklılıkl­arı kabul ölçeği sonuçların­a göre, çalışan Z kuşağının farklılıkl­arı yüksek seviyede benimsedik­leri bulundu. Alt boyutlar incelendiğ­inde, farklı dini/etnik yapıları, farklı dış görünüşler­i ve farklı düşünceler­i kabul seviyeleri yüksek bulundu. Bu sonuçlara göre, Z kuşağı farklı dini/etnik yapıdaki kişileri çevresinde görmekten, onlarla iş yapmaktan ya da arkadaş olmaktan rahatsızlı­k duymamakta.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye