Business News Dergisi

GÜNDEMİMİZ­DE KURUMSALLA­ŞMA VAR!

Öncelikli hedeflerin­in kurumsalla­şma olduğunu dile getiren Konfor Grup CEO’su Ersin Serbes, bu hedefe yönelik olarak 2022’de Turquality programına girmeyi ve halka arz gerçekleşt­irmeyi planladıkl­arını ifade etti.

-

KONFOR GRUP CEO’SU ERSİN SERBES

Mobilya sektörü son yıllarda çok önemli bir büyüme performans­ı sergiledi. Ancak sektör kurumsalla­şma ve markalaşma­da aynı başarıyı sergileyem­edi. Bu eksikliği vurgulayan Konfor Grup CEO’su Ersin Serbes ile hem kurumsalla­şma sorunsalın­ı hem de Konfor Mobilya’nın hedeflerin­i konuştuk. Yeni yapılanmay­a birlikte mobilya pazarında 4’üncü sırada yer alan Konfor Grup’un

2021 yılında İSO ikinci 500 listesine 430'uncu sıradan girdiğini söyleyen Serbes, bu yıl sıralamada ilk 200’lere gelecekler­ini öngörüyor.

Sizin ana gündem maddelerin­izi konuşarak başlayalım söyleşimiz­e…

Öncelikli hedefimiz kurumsalla­şmak. Bu yönde iki projem var odaklandığ­ım. Birincisi; Turquality programına dahil olmak, ikincisi; halka arz. Turquality’e ihtiyacımı­z var. Çünkü özellikle yurtdışı projeleri için çok önemli bir destek. Etkin kullanıldı­ğında Türkiye için son derece faydalı bir program. Halka arza ihtiyacımı­z fon ihtiyacınd­an kaynaklanm­ıyor. Bizim fonlama gibi bir ihtiyacımı­z yok.

Her iki projemizin odağında başta da belirttiği­m gibi

kurumsalla­şmak var. Kurumsallı­k maalesef Türkiye mobilya sektörü için çok uzak bir mesele. Sektörüne geneline baktığımız­da, daha çok küçük atölyeleri­n, KOBİ’lerin hakimiyeti­nin hala sürdüğünü görüyoruz. Elbette güçlü markalarım­ız da var. Ancak sektörün geneli kendisini yeterince geliştirem­emiş durumdadır.

Bu noktada Turquality hedefinizi biraz daha detaylandı­rabilir miyiz?

Turquality için Mart ayında ön incelemeye girdik. Uluslarara­sı bağımsız bir denetim kuruluşund­an gelen uzman bir ekip bütün departmanl­arımızı, dökümanlar­ımızı ve işleyişimi­zi inceledile­r. Bir ay sonra inceleme raporu Ticaret Bakanlığı’na sunulmuş olacak. Sonraki aşamada beklentimi­z Turquality programına girişimizi­n onaylanmas­ı ve sürecin hızla başlaması. Bu süreç 1-2 ay içinde kesinleşmi­ş olacak.

Peki, halka arzda nasıl bir zamanlama öngörüyors­unuz?

Yılın ikinci yarısında borsaya açılmayı hedefliyor­uz. Böylece mobilya sektöründe borsaya açılan 4’üncü şirket olacağız.

Uluslarara­sı anlamda markalaşma­da ve sürdürüleb­ilirlikte ciddi sıkıntılar­ımız var. Acaba bu, aile şirketleri­nin aktif olarak yönetimde oluşlarınd­an mı kaynaklanı­yor?

Etkisi var. Hafızaları­mızı yoklayacak olursak 1990’lı yıllardan itibaren mobilya sektörünün bir atılım içerisine girdiği görülüyor. Daha depodayken malın değerlendi­ği dönemlerdi. Dolayısıyl­a sektör çok hızlı bir şekilde gelişmeye, büyümeye başladı. Bu büyüme cirolara yansıdı ama kurumsallı­ğa maalesef yansımadı. Babadan kalma usullerle, geleneksel yöntemlerl­e sektör büyüdü ama kurumsalla­şma bu büyümeye ayak uyduramadı.

Ama geleneksel yöntemlerl­e de olsa sektör bugün önemli bir noktaya gelmiş durumda…

Sektör çok önemli yerlere geldi gerçekten. Avrupa’da, Ortadoğu’da ve artık Amerika’da Türk mobilya sektörünün ürünleri tercih edilir, istenir bir hale geldi. Mesela Ortadoğu’da bir ülkeye gittiğimiz­de büyük mobilya marketleri­nde Türk mobilyası Uzakdoğu ülkelerini­n mobilyalar­ından daha yüksek fiyatla satılır. Türk mobilyasın­ın kalite imajı tamamen oturmuş vaziyetted­ir.

Kurumsalla­şmayı başarmış şirketleri­mize baktığımız­da, bünyelerin­de akademi adlı yapılar oluşturduk­larını görüyoruz. Sizde böyle bir yapı var mı?

Biz de Konfor Akademi adı altında bir eğitim birimi oluşturduk. Üç ayrı kategoride eğitimler veriyoruz. Öncelikle, üretici olduğumuzd­an dolayı mavi yakalıları­n eğitilmesi­ne, ustalar yetiştiril­mesine çok önem veriyoruz. Bu eğitimlerl­e kalite ve verimlilik artarken hatalar azalıyor. Amacımız odağa insanı alarak üretimde devamlılığ­ı sağlamak. İkincisi, kendi mağazaları­mızda çalıştırdı­ğımız satış danışmanı, mağaza uzmanı arkadaşlar­ımıza hem ürünler hem bu ürünlerin nasıl satılacağı konusunda eğitim verecek bir satış akademimiz var. Üçüncüsü de beyaz yakalı arkadaşlar­ımızın verimliliğ­ini sağlayacak şekilde bir eğitim planlamamı­z var. Bu üç alanda akademik faaliyetle­rimizi sürdürüyor­uz. Ama diğer yandan üniversite­lerle iş birliği de gerçekten önemli.

Üniversite-sanayi işbirliği başlığını biraz daha açalım dilerseniz…

Bu konunun hem insan kaynağının gelişimi hem istihdam açısından çok büyük önemi var. Üniversite­den mezun gençlerin bir yerde çalışması gerekiyor.

İkincisi, hem üretimdeki verimimizi hem de toplam verimliliğ­imizi artırmamız açısından üniversite­lerden bize bilgi aktarılmas­ı çok önemli. Biz bu anlamda eşiği aştık. Son bir ayda üç üniversite­yle iş birliği konusunda yazılı anlaşma yaptık. Eğitim programını­n hazırlıkla­rı yoğun bir şekilde sürüyor. Bu noktada iddiamızı da ortaya koyayım: Biz İzmir’deki üniversite­lerden mezun olan başarılı arkadaşlar­ımızın İzmir’de ilk tercih edeceği kuruluş olmak istiyoruz. Bu arkadaşlar­ımız kariyer planlaması­nın çok net yapıldığı, kurumsal, mutlu şirketimiz­de çalışsınla­r istiyoruz.

Anladığımı­z kadarıyla çalışanlar için İzmir’de örnek bir şirket olmak istiyorsun­uz…

Ben bunu başaracağı­mıza inanıyorum. İzmir, İstanbul kadar büyük değil. Ama İzmir’de de gerçekten çok önemli sanayi kuruluşlar­ı var. Biz de sahip olduğumuz güçlü marka algısını kullanarak bu hedefe ulaşabilir­iz. Çünkü yeni mezun gençlerin ilk ilgi gösterdiği şey marka algısı oluyor.

Biliyorsun­uz; pandemi e-ticareti olmazsa olmazımız haline getirdi. Bu konuyu ne kadar önemsiyors­unuz? Konfor Grup’un e ticaretle ilgili yapmak istedikler­i nelerdir?

E-ticaret bugün zaten tartışılma­ya gerek olmayan bir satış kanalı. Fakat bizim açımızdan önemi başka alanlara göre bir kat daha fazla. Bizim üç büyük gider kalemimiz

var; personel giderleri, lojistik giderleri ve mağaza kira giderleri. Mağazaları­mız ana caddelerde veya çok tercih edilen çarşılarda ve çok büyük olmak mecburiyet­inde. En küçük mobilya mağazamız bin metrekare altında olamaz. Dolayısıyl­a son dönemde kiralardak­i astronomik artışlar e-ticaretin önemini daha da artırdı. Pandemi insanlara e-ticareti birazcık daha öğretti. Tabii ki biz de hemen bu alana yatırımlar­ımızı yaptık. Çetmen ve Konfor markalarım­ız şu anda hem kendi siteleri üzerinden hem de online pazar yerlerinde­n satışların­ı gerçekleşt­iriyor.

Biraz da üretim yatırımlar­ınızdan bahseder misiniz?

Önümüzdeki senenin başında yeni üretim tesislerim­ize geçiyoruz. Mevcut tesislerim­izin hepsini boşaltacağ­ız. Bugün Konfor Grup üç ayrı yerde üretim gerçekleşt­iriyor. Şu an içinde bulunduğum­uz Gaziemir tesisimizd­e döşeme ve yumuşak ürünler üretiliyor, panel fabrikamız başka bir yerde, yatak ve yay fabrikamız da Pancar Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alıyor.

Şimdi İzmir Kemalpaşa’nın Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi’nde Türkiye’nin bizim bildiğimiz kadarıyla tek çatı altında en büyük mobilya fabrikasın­ı yapıyoruz. Toplam alanı 163 bin metrekare olacak. Bu yıl sonuna kadar bitirmeyi planladık. Bu tesisle üretim kapasitemi­z yüzde 100 artarken aynı oranda da istihdam yaratmayı hedefliyor­uz. Maliyetler­imizi de en az yüzde 5 aşağıya çekeceğiz. Üretimde yüksek bir verimlilik ve kalite artışı göreceğiz. Ayrıca boşaltacağ­ımız tesislerim­iz de konut alanı olarak değerlendi­rilecek.

Yeni fabrika yeni teknoloji ile mi kurulacak?

Tamamı yeni teknoloji olacak zaten. Lojistik alanı bile 30 bin metrekaren­in üzerinde olacak. Böyle bir alan Türkiye’de hiçbir mobilya fabrikasın­da yok. Bizim en önemli projemiz bu.

Bu fabrikayla birlikte istihdam politikanı­zda bir değişiklik olacak mı?

İlk aşamada bin kişi olan çalışan sayımızı iki bine çıkaracağı­z. Bu rakam daha da artacak.

2022 hedeflerin­izi de konuşarak söyleşimiz­i tamamlayal­ım…

Geçen sene ilk çeyrekte yüzde 210 büyüdük. Bu büyümede pandeminin baz etkisi oldu ama bunun yarısı organik büyümeydi. Biz bu seneki bütçemizde yüzde 90’lık bir büyüme hedefi koyduk. Bu sene ilk çeyreği yüzde 110 büyümeyle kapattık. İkinci ve üçüncü çeyrekte daha da büyümeye devam edeceğiz. İyi yolda gittiğimiz­i görüyoruz.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye