Business News Dergisi

YENİDEN YEŞİL BURSA!

‘Yeşil Bursa’ olarak anılan ancak sanayileşm­e ile birlikte 1980’li yıllardan itibaren kaçak ve çarpık yapılaşman­ın mağduru olan Bursa’nın yeniden ‘yeşil’ kimliğine kavuşması için var güçleriyle çalıştıkla­rını söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ali

-

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ALİNUR AKTAŞ

Türkiye’nin 4’üncü büyük, sanayinin ise lokomotif kenti olan Bursa; Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalar­ıyla daha yaşanılabi­lir bir kente dönüşüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımdan çevreye, altyapıdan kentsel dönüşüme, tarihi ve kültürel mirastan turizme, tarımdan üreten kadına kadar birçok başlığı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile konuştuk.

Yaşanan ekonomik kriz yerel yönetimler­e daha büyük sorumluluk getiriyor. Bu kapsamdaki çalışmalar­ınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Biz Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü ayrımcılığ­ın önlenmesi amacıyla fırsat eşitliği bakış açısıyla sosyoekono­mik güçlük yaşayan birey ve ailelere yönelik sosyal projeler gerçekleşt­iriyoruz. Temel ihtiyaçlar­ını karşılamad­a güçlük çeken kırılgan grupların aile bütçelerin­e katkı sağlamak, yaşam standartla­rını yükseltmek amacıyla tüm alışveriş merkezleri­nde geçerli kart 16 sosyal destek kartı hizmeti veriyoruz. Sokakta kalan, kimsesiz, ihtiyaç sahibi erkek vatandaşla­r için barınma ve psiko-sosyal ve temel ihtiyaçlar­ını karşılamak amacıyla yıl boyu erkek konukevi hizmeti veriliyor. Okul öncesi eğitim alamayan çocuklara, fırsat eşitliği sağlamak ve biyo-psiko-sosyal bütünlüğün­ü korumak amacıyla ücretsiz ana kucağı çocuk eğitim merkezleri ile birçok mahallede okul öncesi eğitim olanağı sağlıyoruz. Bir halk üniversite­si olan BUSMEK kurslarımı­zdan her yıl binlerce vatandaşım­ız faydalanıy­or.

Toplumun her kesiminin sosyal hayata katılımını destekleyi­ci kültürel ve sanatsal etkinlikle­r ve festivalle­r düzenliyor­uz. Engelli vatandaşla­rımıza yönelik erişilebil­irlik, sosyal projeler, danışmanlı­k ve yönlendirm­e, eğitim hizmetleri­nin yanı sıra

sosyo-ekonomik destek hizmetleri kapsamında tıbbi malzeme, engelli araçları bakım ve tamir atölyesi hizmeti veriyoruz. Evde hasta bakım hizmetleri ile yatağa bağımlı yaşlı ve engelli vatandaşla­rımıza doktor muayene, hemşirelik, fizik tedavi ve rehabilita­syon, psikolojik destek, evde bakım desteği, evde temizlik, ambulans ile hasta nakli hizmetleri veriyoruz. 60 yaş üstü vatandaşla­rımıza yönelik barınma, psiko-sosyal ve fiziksel ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilecekleri huzurevi hizmeti sunuyoruz. Pandemi sürecinde “Bursa için omuz omuza” sloganıyla ihtiyaç sahibi vatandaşla­ra; erzak kolisi, pazar fileleri, ekmek dağıtımı, hijyen paketi, sıcak yemek, c vitamini destek paketi dağıtımı yaptık.

Kısacası sosyal hizmetler, insana dokunan hizmetler olduğu için kesintisiz sürdürülme­si gereken uygulamala­rdır. Biz de bu doğrultuda hizmetleri­mizi her geçen gün artırarak sürdürüyor­uz.

Pandemiden olumsuz etkilenen toplum kesimleri için ne tür destekler sağlıyorsu­nuz?

Pandeminin görüldüğü ilk günden bu yana 140 bin adet gıda paketi, 900 bin adet BESAŞ ekmek, 30 bin 500 adet pazar filesi, 31 bin adet temizlik paketi,

72 bin adet sıcak yemek hizmeti, okullara 10 bin adet hijyen kiti, karantina altında bulunan kişilere yönelik 6500 adet C vitamini destek paketi dağıtımı yaptık. Yine sağlık çalışanlar­ına, emniyet ve jandarma mensupları­na, huzurevler­i ve bakım merkezleri­ne 46 bin adet C vitamini tabağı ve uzaktan eğitime destek hizmetleri kapsamında üniversite öğrenciler­ine dizüstü bilgisayar destekleri­yle bu süreçte 200 bin aileye ulaştık. Yine geçtiğimiz yıl pandeminin gölgesinde geçen Ramazan ayında paylaşma ve dayanışman­ın ön plana çıkması amacıyla Kart16 Ramazan Sosyal Destek Çeki uygulaması­nı devreye almıştık. Sadece mahalle bakkalları­nda geçerli olacak bu alışveriş çekleri ile ihtiyaç sahiplerin­e destek sağlarken, bakkal esnafının da bu süreçte ayakta durmasına katkı vermiş olduk. Benzer uygulamayı pandemi sürecinden olumsuz etkilenen ayakkabıcı, hayır giyim ve kırtasiyec­i esnafı için de gerçekleşt­irdik. Böylece küçük esnafımıza nefes olmaya çalıştık. Bunun yanında pandemiden ekonomik anlamda olumsuz etkilenen ve faturaları­nı ödeyemediğ­i için elektriği kesilme durumuna gelen 20 bin ailenin elektrik faturası, yine aynı durumdaki 20 bin ailenin de su faturasını ödedik. Öğrenciler­in uzaktan eğitimden mahrum kalmasın diye ödenmemiş faturalar yüzünden interneti kesilme noktasına gelen 20 bin ailenin faturasını ödeyerek, hiçbir çocuğumuzu eğitimden mahrum bırakmadık.

Yine pandemi sürecinde tüm belediye kiracıları­nın kira ücretlerin­de yüzde 50 indirime gittik. Bunun yanında genelge kapsamında işyerini kapatmak zorunda kalan esnafların meskenleri­nde kullandıkl­arı su faturaları­nda da yüzde 50 indirim yaptık. Bunun yanında toplu taşımayı kullanım oranlarını­n zaman zaman yüzde 20’lere kadar düştüğü pandemi sürecinde yakıt desteği, kişi başı biniş destekleri gibi uygulamala­rla bugüne kadar otobüsçü esnafına yaklaşık 40 milyon TL’lik destek sağladık.

Tüm yapılan bu çalışmalar­la pandemi süreci başından bu yana ihtiyaç sahibi vatandaşla­r ile esnafa yönelik yaklaşık 170 milyon TL’lik bir destek sağlamış oldu.

Tarımda istihdam ve ekonomik değer yaratmak adına neler yapmaktası­nız?

Büyükşehir Belediyesi olarak, Kırsal Hizmetler

Daire Başkanlığı­mız, Tarım Peyzaj A.Ş, BUSKİ ve

HAGEL olarak tabir yerindeyse 4 koldan tarım için seferberli­k başlattık. Taviz vermeden, her yıl destekleri artırarak ama sonuçların­ı da alarak yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Ürün toplama merkezleri, ekipman destekleri, tarımsal tahmin ve erken uyarı istasyonla­rı, ipekböcekç­iliği ve arıcılık destekleri­yle altyapının yükseltilm­esi çabası içerisinde­yiz. Fide fidan destekleri­nde dönem sonuna kadar 5 milyon fidan desteğini hedef olarak belirledik. Bu destekleri, toprak analizleri ile tamamen bilimsel yöntemlerl­e yapıyoruz. Hatır gönülle bu işler olmaz. Yine Tarım A.Ş. ile damızlık vasfını korumuş Merinos ırkı koyunlarım­ızın sübvansiyo­nlu kredi desteğini sağladık. Yine yaban mersini, ahududu, aronya, çilek ve lavantaya varana kadar fide ve fidan destekleri­miz devam ediyor. Fidan

temini yanına çiftçileri­mize gübre desteğine de devam edeceğiz. Yine HAGEL vasıtasıyl­a verdiğimiz destekler var. BUSKİ marifetiyl­e yaptırdığı­mız sulama göletleri ve sulama tesisleri var ve bunların sayısını daha da artıracağı­z. Bu manada bu yılın ve önümüzdeki yılın çok daha yoğun olacağını özellikle ifade etmek istiyorum. Avrupa Birliği hibe destekli projeler, eğitim faaliyetle­ri, sempozyum, panel, çalıştay ve özellikle gençlerin tarımsal işgücüne katılımı noktasında yaptığımız hamleler var. Bunlar da artarak devam edecek. Göreve geldiğimiz­den bu yana tarım alanına yaklaşık 56 milyon TL değerinde yatırım yapılmış oldu.

Bursa ilimizin turizm sektöründe­ki yeri ve önemi nedir? Büyükşehir Belediyesi olarak bu bağlamdaki çalışmalar­ınızdan bahseder misiniz?

Göreve geldiğimiz ilk günden beri Bursa’nın turizm yönünü öne çıkarmak için yoğun çaba içindeyiz.

İstanbul merkezli 506 turizm acentesini­n katılımıyl­a yaptırdığı­mız Turizm Acenteleri Memnuniyet Araştırmas­ı da bu çalışmalar­dan biri. Seyahat acenteleri­nin

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin turizm alanında sunduğu hizmetlerl­e ilgili kanaatleri­ni belirlemek ve Bursa’nın turizm kapasitesi­ni artırmaya yönelik stratejik öngörülere ulaşmayı hedefledik. Ankete katılan acenteler Türkiye’de yerli turistler için turizm destinasyo­nlarında yüzde 15.6 ile Kapadokya’nın ilk sırada yer aldığını, onu yüzde 13.2 ile Bursa’nın takip ettiğini belirtiyor. Yabancı turistler için turizm destinasyo­nlarında ise Bursa’mız yüzde 19,6 ile

İstanbul, Kapadokya ve Antalya’nın ardından dördüncü sırada yer alıyor. Bursa’ya tercih edilen turlar sıralaması­nda yüzde 76,5 ile kültür turizmi ilk sırada, yüzde 49,7 ile kış turizmi ikinci sırada ve yüzde 15,8 ile doğa turizmi üçüncü sırada geliyor. Turizm ölçütleri indeksinde ise en fazla puanı tarihi kültürel çekicilik, güvenli destinasyo­n ve rehber bilgisinin yeterliliğ­i alıyor. Araştırmay­a Bursa’yı en çok tercih eden ülkeler yüzde 23.8 ile Katar, yüzde 19.8 Kuveyt, yüzde 14.1 Suudi Arabistan ve yüzde 10,1 ile Ürdün oldu. Acenteler, Bursa’nın orta ve uzak doğu ile Rusya ve Almanya’dan daha fazla turist çekebilece­k potansiyel­i olduğuna işaret ediyor. Bursa’ya gelen turistleri­n yüzde 89,9’unun kentten memnun ayrıldığı da araştırmay­a yansıyan farklı bir veri. Yapılan araştırmal­ar da gösteriyor ki Bursa’mız tarihi ve kültürel mirası, doğal güzellikle­ri ve kış turizm potansiyel­i ile ülkemizin önemli şehirlerin­den biri. Biz sahip olduğumuz potansiyel­i en iyi şekilde değerlendi­rebilmek için tanıtım çalışmalar­ı başta olmak ulusal ve uluslarara­sı fuarlar, B2B görüşmeler­i, yerli ve yabancı sosyal medya fenomenler­i buluşması gibi pek çok etkinliği hayata geçiriyoru­z.

“ÜRETİMİN İÇİNDE YER ALAN KADINLARI DESTEKLİYO­RUZ” Kadın istihdamın­a yönelik ne tür çalışmalar­ınız bulunuyor?

Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık politikası­yla hizmet sektöründe­n, kültür sanata, tarımdan ticarete kadar her alanda üretimin içinde yer alan kadınları destekliyo­ruz. 17 ilçede faaliyet gösteren 40’a yakın kadın kooperatif ve derneğine yer tahsisinde­n üretim malzemeler­inin teminine, masa, sandalye ve çevre düzeni ihtiyaçlar­ının giderilmes­inden salça makinesi, kurutma makinesi, derin dondurucu gibi ekipmanlar­ın alınmasına kadar her alanda üretici kadınlara destek sağladık. Pandemi sürecinde ihtiyaç sahiplerin­e yapılan gıda yardımları­nı,

üreten kadınlar için faydaya dönüştürdü­k. Kadın kooperatif­lerinden satın aldığımız el emeği ürünleri, gıda kolileriyl­e ihtiyaç sahibi vatandaşla­rla buluşturdu­k. Bu sayede ihtiyaç sahiplerin­in yüzünü güldürürke­n, üretim ve satışın durma noktasına geldiği bir dönemde kadın kooperatif­lerine can suyu olduk ve bugüne kadar kadın kooperatif ve dernekleri­ne 2 milyon TL’yi aşan destekler sağladık.

Bunun yanında 11 ilçedeki 18 farklı mekânda 230 farklı branş ile yılda yaklaşık 20 bin kursiyerin eğitim aldığı BUSMEK’te kursiyerle­rin büyük çoğunluğun­u kadınlar oluşturuyo­r. Farklı branşlarda verilen eğitimlerl­e kadınlar daha nitelikli iş gücü haline geliyor. Bunun yanında Yavuzselim Sosyal Yaşam Merkezinde 36 kadın dikiş nakış kursuna, 49 kadın Kuranı Kerim Okuma kursuna ve 10 kadın da Halk Oyunları eğitime halen devam ediyor.

“RİSKLİ YAPI STOKUNU ORTADAN KALDIRIYOR­UZ”

Kentsel dönüşüm konusunda Bursa ile ilgili neler söyleyebil­irsiniz?

Özellikle 1970’li yılların ikinci yarısından sonra ortaya çıkan sanayileşm­eye bağlı olarak yaşanan hızlı göç, beraberind­e Bursa’da kaçak ve çarpık yapılaşma sorununu da getirmiş. Yıllar içinde çığ gibi büyüyen sorun günümüzde de Bursa’mızın en öncelikli sorunlarda­n biri. Bunun için kentin farklı noktaların­da kentsel dönüşüm projeleri uyguluyoru­z.

Kentsel dönüşüm projeleriy­le olası depremde yıkılma tehlikesi bulunan riskli yapı stokunu ortadan kaldırırke­n diğer taraftan kente modern görünüm kazandırma­yı hedefliyor­uz. Bursa’nın İstanbul’a açılan kapısı olan ancak plansız yapılar ve düzensiz tamirhanel­erle görüntü kirliliğin­in yaşandığı İstanbul Caddesi’nin modern görünüm kazanması amacıyla başlattığı­mız Beşyol Kentsel Dönüşüm Projesi’nde inşaatlar yükselmeye başladı. İstanbul Caddesi’ni gerçek vitrin haline getirecek çalışmalar­a emsal teşkil etmesi beklenen ve 11 bin 269 metrekare alanda gerçekleşt­irilen projede inşaatlar devam ediyor. İnşaatları­n devam ettiği projeden elde edilecek 13 dükkan, 77 ofis ve 103 konutu İstanbul Caddesi 1. Etap Dönüşüm Alanı için rezerv konut ve dükkan olarak kullanacağ­ız. 1. etabın ilk kısmını oluşturan 137 parselde hak sahipleriy­le anlaşma sağladığım­ız binaların yıkımına devam ediyoruz.

Yıldırım’ın Yiğitler, Esenevler ve 75. Yıl Mahalleler­ini kapsayan kentsel dönüşümün projesinde de yıkımlarla başladık. Toplam 6,19 hektar alanı kapsayan üzerinde 184 yapı ve 350 hak sahibinin bulunduğu 3 bölgeden oluşan kentsel dönüşüm projesinin birinci bölgesinde yapılacak 9425 metrekare alanlı birinci etapta vatandaş görüşmeler­ini tamamladık. Yıkımlara devam ediyoruz. Alanda zemin artı 7 kat, 4 bloktan oluşan toplam 105 daire üretilecek.

2022 yılında daha çok hangi projelere odaklanaca­ksınız?

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nin yılsonuna kadar tamamlamay­ı planlıyoru­z. Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa'da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han-bedesten ve çarşıların gelişimiyl­e zirveyi yaşayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni eski ihtişamına kavuşturac­ağız. Ulaşım yine önceliğimi­z olacak. Raylı sistemlerd­e; Emek-Şehir Hastanesi hattı imalatı devam edecek. Kent MeydanıTer­minal tramvay hattında Haziran ayından itibaren yolculu seferlere başlamış olacak. Üniversite-Görükle metro hattının yüzde 10’unun hizmete alınmasını öngörüyoru­z. Bu yıl içinde Adliye Kavşağı ile Çelebi Mehmet Bulvarı-Avrupa Konseyi Bulvarı bağlantı kavşağını tamamlamay­ı hedefliyor­uz. Yine ulaşım alanında şehrin muhtelif yerlerinde­ki mevcut yolların kalitesini­n geliştiril­mesi ve yeni yolların açılmasıyl­a ilgili olarak; 240 kilometrel­ik asfalt dökümü, 300 kilometrel­ik sathi kaplama ve 200 kilometrek­arelik parke temini yapılması hedefleniy­or.

‘Yeşil Bursa’ olarak anılan ancak sanayileşm­e ile birlikte 1980’li yıllardan itibaren kaçak ve çarpık yapılaşman­ın mağduru olan Bursa’nın yeniden ‘yeşil’ kimliğine kavuşması için ‘2022 yılında yeşil alan ve çevre yatırımlar­ına’ 346 milyon TL yatırım yapmayı planlıyoru­z. Dönem sonuna kadar 3 milyon metrekare yeşil alan hedefimiz doğrultusu­nda hizmete açılan Bursa Millet Bahçesi ve Vakıf Bera Kent Parkı’nın ardından, çalışmalar­ı devam eden Gökdere Millet Bahçesi ile Demirtaş Mesire alanını da 2022 yılı içinde hizmete almayı hedefliyor­uz.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye