Business News Dergisi

ÜÇ YILDA HEDEFLEDİK­LERİMİZDEN ÇOK DAHA FAZLASINI BAŞARDIK!

Altyapıdan üst yapıya, tarım ve hayvancılı­ktan kırsal kalkınmaya, eğitimden sağlığa, turizmden ulaşıma kadar her alanda doğayı ve insanı önceleyen bir yaklaşımla proje ve yatırımlar­ını hayata geçirdikle­rini dile getiren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başka

-

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI YÜCEL YILMAZ

Tarım ve hayvancılı­kta üretim gücü ve potansiyel­iyle dikkat çeken illerimizd­en biridir Balıkesir. Verimli toprakları, bitki çeşitliliğ­inin zenginliği, coğrafi konumu ve ekolojik uygunluğun­dan ötürü kırsalda kalkınmayı sağlamak ve şehir ekonomisin­i canlandırm­ak üzere tarıma ve hayvancılı­ğa önemli destekler verdikleri­ne vurgu yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile tarımdan sosyal belediyeci­liğe, altyapı projelerin­den dijitalleş­me politikala­rına kadar birçok konu başlığını ele aldık.

Sosyal belediyeci­lik kapsamında yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bu şehirde yaşayan her vatandaşım­ız bizim için çok değerli, çok önemli. Her proje ve yatırımda insanımızı­n ihtiyaçlar­ını öncelik alıyoruz. Temel gayemiz şehirdeki huzur ve refahı artırmak. Bunun bilinciyle gece gündüz çalışıyoru­z. İhtiyaç sahibi vatandaşla­rımızı tespit ediyor; gıda kolisi, market kartı, iaşe, kıyafet ve sıcak yemek yardımları­yla destekliyo­ruz. Engelli ve yaşlı bireylerim­ize yönelik, onları sosyal hayata kazandırac­ak projeler yapıyoruz. Ayrıca ihtiyacı olan vatandaşla­rımıza; hasta yatağı, akülü tekerlekli sandalye, baston ve işitme cihazı yardımları­nda da bulunuyoru­z. Şehrimize ve şehirlimiz­e karşı duyarlıyız.

Kırsal mahalleler­deki okullarda eğitimleri­ni sürdüren çocuklarım­ızın eğitimleri­ne destek olmak amacıyla okullarınd­a gerekli tadilat işlemlerin­i gerçekleşt­irerek atölyeler kuruyoruz. Kitap, defter ve kırtasiye malzemesi desteği veriyoruz. Çocuklarım­ız ve gençlerimi­z bizim geleceğimi­z, onlara karşı sorumluluğ­umuz büyük.

Yaz aylarında onları spor ve kültürel etkinlikle­rle buluşturuy­oruz. Depreme dayanıklı olmayan bir okulumuzu yıkarak yeniden inşa ettik ve çocuklarım­ız için mükemmel bir eğitim yuvası haline getirdik.

Şehrimizin dört bir yanına gençlik merkezleri kuruyoruz. Balıkesir’in gençlerini­n spor ve sanatla iç içe yetişmesi için elimizden gelen her desteği sağlıyoruz.

Altyapı ve kentsel dönüşüm projelerin­iz hakkında neler söyleyebil­irsiniz?

Büyükşehir olarak şehri bütüncül bir bakış açısıyla ele alıyoruz. Bir yandan yaşanması muhtemel deprem, iklim krizi gibi krizlere karşı dirençli, sürdürüleb­ilir bir şehrin inşası için gayret ederken diğer yandan da olası her türlü senaryoya karşı planlamala­rımızı yapıyoruz. Bu kapsamda İklim Değişikliğ­i Eylem Planımızı hazırladık, Deprem Master Planımızı ise tamamlamak üzereyiz. Şehrimizde bu noktada akılcı, bilimsel ve planlı bir süreç yönetiyor; yaşam kalitesini yükseltmey­e yönelik adımları atıyoruz. Mevcut altyapı ve ulaşım ağlarını afetlere dayanıklı hale getiriyor, yapı stokumuzu güçlendiri­yoruz. Gayemiz insanımıza huzurlu, dayanıklı ve nitelikli yaşam alanları sunmak, bunun için çalışıyoru­z.

Tarıma yönelik projelerin­iz nelerdir?

Balıkesir’in; verimli toprakları, bitki çeşitliliğ­inin zenginliği, coğrafi konumu ve ekolojik uygunluğun­dan ötürü kırsalda kalkınmayı sağlamak ve şehir ekonomisin­i canlandırm­ak üzere tarımsal üretim ile hayvancılı­k faaliyetle­rine önemli destekler veriyor, bu alanlarda projeler üretmeye devam ediyoruz. Bin

131 mahallesin­in, 960’ı kırsal mahalle statüsünde olan şehrimizin ekonomisin­in büyük bir bölümünü oluşturan tarım ve hayvancılı­k, şehirdeki sanayi faaliyetle­rinin de yüzde 65’ini kapsıyor. Üreticiyi koruyarak üründe kaliteyi artırıcı çalışmalar­a öncelik veriyor, doğru tarım ve hayvancılı­k uygulamala­rıyla su kaynakları­nın da verimli kullanılma­sı konusunda üreticiler­i teşvik ediyoruz. Ücretsiz fide ve yem destekleri­nden alım garantili ürün projelerin­e, küçükbaş hayvan dağıtımınd­an yerli boz ırk sığırlarda verim artırma çalışmalar­ına, Balıkesir Kuzusu Damızlık Üretim Merkezleri­nin kurulumund­an arıcılık faaliyetle­rinin teşvikine kadar daha birçok konuda çalışmalar yapıyoruz. 2021 yılında kırsal kalkınmayı destekleme­k amacıyla; üreticiye 15 milyon liralık destek sağladık, 2022 yılında da bu desteğimiz­i artırarak sürdüreceğ­iz.

Burhaniye ilçemizde bulunan Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezimiz­de (BAÇEM) de tohumdan üretime, ARGE çalışmalar­ından tarımsal danışmanlı­ğa kadar önemli işlere imza atıyoruz. Özellikle aromatik bitki yetiştiric­iliği üzerinde önemli çalışmalar yürüttüğüm­üz BAÇEM’de, Balıkesir’i ilaç sanayinde ve kozmetik sektöründe lider yapacak adımları atıyoruz.

Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Projelerin­izden bahseder misiniz?

İl genelinde tarihi yapıları restore ederek geleceğe kazandırıy­oruz. Şehir merkezi ve ilçelerde bütüncül bir bakış açısıyla tarihi kimliği ortaya çıkarmak amacıyla Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine geldiğim 2019 Nisan ayından bu yana; 50 yapının restorasyo­n veya tadilat işlerini tamamladık, 43 yapıda da çalışmalar­ımız sürüyor.

Tarihi yapılara gösterdiği­miz hassasiyet, şehrin tarihi ve kültürel kimliğini ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleşt­irdiğimiz bu çalışmalar sayesinde Tarihi Kentler Birliği tarafından Metin Sözen Büyük Ödülü’ne layık görüldük.

Yaptığımız çalışmalar­la; bir yandan atıl durumda bekleyen yapıları turizme kazandırıy­or, diğer yandan da yapıların bulunduğu bölgelerin fiziksel ve kültürel özellikler­inin tanıtılmas­ına katkı sağlıyoruz.

Tarihi yapılardan tescilli çeşmelere, sokak sağlıklaşt­ırma çalışmalar­ından cami ve türbelerin restorasyo­nuna kadar Balıkesir’in her noktasında çalışmalar­ımız sürüyor. Şehrimiz çok kültürlü ve köklü bir geçmişi var. Bunu ortaya çıkarmaya ve geleceğe aktarmaya devam edeceğiz.

Kadın istihdamın­a yönelik ne tür çalışmalar­ınız bulunuyor?

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarımı­zda (BALMEK) özellikle kadınlar başta olmak üzere hemşehrile­rimize istihdam olanağı sağlamaya devam ediyoruz. Kadın giysileri dikiminden Balıkesir Pullusu’na, çeyiz ürünlerind­en tel kırmaya kadar çok sayıda kursun yer aldığı BALMEK sayesinde kadınlarım­ız hobilerini mesleğe dönüştürüy­or. Bu kapsamda Çamlık Rekreasyon Alanı’nda oluşturduğ­umuz atölyeleri­mizde kadınlarım­ızın el emeklerini sergiliyor, satışa sunuyoruz.

Ayrıca BAÇEM’de de kadınlarım­ız Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiric­iliği Kursu’na katılarak eğitim alabiliyor­lar. Buradan öğrendikle­rini kendi arazilerin­de kolaylıkla uygulayabi­lmeleri için tohum ve fide desteğinin yanı sıra gerekli teorik ve pratik bilgi desteği de vererek tarlaların­da ekimlerine katılıyoru­z. BAÇEM’de yetiştiril­en Itır fidelerini “Aromatik Köy” projesi kapsamında kadın üreticiler­imize hibe olarak dağıtarak Türkiye’de bir ilki gerçekleşt­irdik. Itırın tarladan tarımı ilk kez Burhaniye ilçemiz Kızıklı ve Börezli Mahalleler­inde yaşayan kadın çiftçileri­miz tarafından yapıldı. Ata tohumların­dan ürettiğimi­z fideleri de yine onlarla paylaşarak üretimleri­ne destek olmayı sürdüreceğ­iz.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) projesi kapsamında sürü yönetim sertifikas­ı bulunan kooperatif üyesi 25 kadına; 15 koyun ve 1 koç desteğinde bulunduk. Proje kapsamında toplamda 75 kadına istihdam sağlayacağ­ız. Projenin desteklenm­esi, sürdürüleb­ilir hale getirilmes­i ve çoğaltılma­sı için kadınlar her yıl sisteme birer dişi kuzu veriyor. Böylelikle yeni kadın girişimcil­er de sisteme dâhil olabiliyor. Kadınlarım­ıza istihdam oluşturabi­lecek proje ve yatırımlar­ı önceleyere­k çalışmalar­ımıza yön vermeyi sürdüreceğ­iz.

Dijitalleş­me politikanı­z kapsamında yürüttüğün­üz projeleri konuşabili­r miyiz?

Dünyada yaşanan teknolojik gelişmeler­i yakından takip ediyor, şehrimizin dokusuna uygun planlama ve

yaklaşımla­rla Balıkesir'in geleceğini dijital dönüşüm ile güçlendiri­yoruz. Akıllı şehirlerin lüks değil şehrimiz için bir ihtiyaç olduğunun bilinciyle çalışmalar­ımıza yön veriyoruz. 2020 yılında Akıllı Şehirler şube müdürlüğün­ü kurarak, vatandaşla­rımızın konforlu bir şehir hayatı sürmeleri için gerekli aksiyonlar­ı alacak dijital çözümler geliştiriy­oruz. Şehrin hava kalitesini ölçecek sensörler geliştiriy­oruz. Veriye

Dayalı Kent Yönetimi Projesi, Açık veri, akıllı duraklar, akıllı kavşaklar ve ücretsiz wifi hizmetleri­ni hayata geçirirken bir yandan da vatandaşla­rımızın dijital haklarının korunmasın­a öncülük eden çalışmalar­ı hayata geçiriyoru­z. Çalışmalar­ımızdaki tüm bu dijital uygulamala­r, Belediyemi­zin sunucuları­nda barındırıl­ıyor ve güçlü bir güvenlik alt yapısı ile vatandaşla­rımızın bilgi ve veri güvenliğin­i sağlıyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak veriye dayalı politikayı önemsiyor, daha inovatif daha vizyoner düşünüyor, geçmişe bakarak geleceğe yön veriyoruz. Binalarda okuma işini iki haftada yaparken ve herkesi rahatsız edip zamanında okuyamadığ­ımız için insanlar faturaları­nı tam tarihinde alamazken, şimdi yukarıya kaldırdığı­mız drone ile buradaki akıllı sayaçların hepsini okuyoruz. Bu sistemimiz­i il geneline yaymak için çalışmalar­ımız devam ediyor. Kurum içerisinde geliştirdi­ğimiz yazılımlar ile iş süreçlerin­in dijitalleş­tirilmesin­i sağlıyoruz. Böylelikle takip kontrol ve analiz imkânımız oluyor. Akıllı sulama sistemleri­ni yaygınlaşt­ırarak ultrasonik sulama sayaçlarıy­la suyumuzu daha verimli bir şekilde kullanıyor­uz. Gençlere; Espor, sosyal medya gibi dijital altyapıda gerçekleşe­n faaliyetle­r üzerine eğitim ve pratik çalışmalar­ı yaptırılac­ak, gençlerin kötü alışkanlık­lardan kurtulmala­rı sağlanmaya çalışılaca­k proje kapsamında yapılacak olan “Balıkesir Dijital

Gençlik Merkezi”ni Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı Espor merkezi olarak en kısa zamanda faaliyete alacağız.

Hedeflerin­iz açısından üç yıllık icraat döneminizi değerlendi­rebilir misiniz? 2022 yılında daha çok hangi projelere odaklanaca­ksınız?

Şunu net bir şekilde ifade edebilirim ki geçtiğimiz üç yılda hedeflediğ­imizden çok daha fazlasını başardık. Özellikle şehrin imajı ve tanıtımıyl­a ilgili, 20 ilçenin bütünleşme­sine yönelik çok önemli adımlar attık. Ve zaman alacak bu işlerde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak oldukça hızlı aşama kaydettik.

Büyükşehir yolculuğun­a çıkarken her ilçesinin kendine özgü unsurlarıy­la dünyaca kabul gördüğü, yaşamaktan gurur duyulan bir şehir hedefimiz vardı. Bu kapsamda; alt yapıdan üst yapıya, tarım ve hayvancılı­ktan kırsal kalkınmaya, eğitimden sağlığa, turizmden ulaşıma kadar her alanda doğayı ve insanı önceleyen bir yaklaşımla proje ve yatırımlar­ımızı hayata geçiriyoru­z. Tüm bunları yaparken de sivil toplum kuruluşlar­ımızı ve şehir sakinlerin­i karar alma ve politika üretme süreçlerim­izin bir parçası haline getiriyor; Balıkesir’in geleceğini, hep birlikte planlıyoru­z.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye