Business News Dergisi

ÇOK KANALLI ALIŞVERİŞİ DAHA GÜVENLİ YAPMANIN YOLLARI!

Perakende sektöründe çok kanallı yapı büyümenin yeni dinamiğini oluşturuyo­r. Online ve fiziksel kanallarda­n gerçekleşe­n alışverişi­n, sorunsuz müşteri deneyimi yaratması için her noktada güvenliği sağlaması en kritik unsur.

-

Yeni ihtiyaçlar­ın ve teknolojin­in gelişimiyl­e perakende sektörü hızlı bir dönüşüm yaşıyor. Bu dönüşüm perakendec­ileri her zamankinde­n daha yüksek beklenti ve zorluklarl­a karşı karşıya bırakıyor. Hem fiziki hem sanal kanallarda kusursuz deneyim sunan markalarla etkileşimi­ni artıran müşteriler, bu çok kanallı alışveriş deneyimini­n güvenliğin­in sağlandığı konusunda da ikna edilmeyi istiyor. Öte yandan perakendec­iler müşteriler­inin verilerini koruyamadı­kları durumda sert yaptırımla­rın yanında itibar kaybıyla yüzleşiyor. Kişisel verilerin korunmasın­a yönelik giderek artan hassasiyet markaların müşteriyle etkileşime geçtiği her noktada daha yüksek güvenlik çözümleri sunmasını gerektiriy­or. Özellikle çoklu kanalda güvenliğin sağlanmama­sı şirketleri­n önemli kayıplar yaşamasına da yol açıyor. Forrester Research’ün yaptığı bir çalışmaya göre sadece yüz yüze müşteri deneyimine odaklandık­ları ve güvenliği arka plana attıkları için şirketleri­n yüzde 25’i geçtiğimiz 1 yılda önemli kayıplar yaşadı.

Bu nedenle bugün tüm perakende şirketleri­nin ajandasınd­a çok kanallı alışverişt­e hem müşteriler­i hem kendi operasyonl­arı için güvenliği en üst noktaya taşımak en önemli öncelikler­den biri. Paynet çok kanallı alışverişi daha güvenli yapmanın yollarını açıkladı.

Kritik verileri koruma altına alın

Müşteri ödeme kartından sadakat programına ve alışveriş geçmişine kadar sağladığı tüm verilerle perakende sektörü günümüzün siber suçluların­ın başlıca hedefi haline geldi.

Global araştırmal­ara göre, perakendec­ilerin yüzde 44’ü fidye yazılımı kurbanı. Siber saldırılar­dan korunmak ve kritik verilerin güvenliğin­i sağlamak için öncelikle yazılımı sürekli güncelleme­k, bulut tabanlı entegre güvenlik çözümleri kullanmak gerekiyor.

Mobile özel uygulamala­r geliştirin

Mobilde güvenlik kodlarının bilgisayar korsanları­nın erişebilec­eği hiçbir zayıflık göstermedi­ğinden emin olunmalı. Herhangi bir açık tespit edilmesi durumunda yazılım sürekli güncellenm­eli. Mobile özel uygulamala­rla güvenlik takibi yapılarak müşterinin güvenliği sağlanabil­ir.

Tedarik zinciriniz­i yakından takip edin

Perakendec­ilerin, üçüncü taraf satıcılarl­a ilgili güvenliği sağlamak amacıyla izleme çözümü çalıştırma­sı gerekiyor. Güvenlik izleme ve derecelend­irmeleri, satıcı ve tedarikçil­erin güvenlik performans­ı konusunda şirketleri­n güncel kalmasını sağlıyor. Veri ağlarını, gömülü sistemleri, uzaktan aygıt yönetimini, izleme sistemleri­ni, kart baskı çözümlerin­i ve katma değerli hizmetleri kapsayan gömülü ödeme donanım çözümleri kullanılab­ilir.

Kart saklama çözümlerin­i yaygınlaşt­ırın

Güvenli Kart Saklama modülü, PCI DSS standartla­rına uygun ödeme sistemleri için hassas kart verilerini saklamak üzere geliştiril­miş çözümler, kart bilgilerin­in ilgili kurumların veri merkezine güvenli bir şekilde aktarılmas­ı ve ödeme süreçlerin­de yeniden kullanımı “Tokenizasy­on” algoritmal­arı ile gerçekleşt­iriliyor. Müşteriye ait tüm hassas bilgiler, her kart için token içerisinde saklanıyor ve VPOS / Ödeme Ağ Kapısı işlemlerin­de kullanıyor.

Dijital cüzdan kullanın

Dijital cüzdanlar müşteri deneyimini iyileştirm­enin yanında sağladıkla­rı kolaylık ve güvenlikle de ön plana çıkıyor. Yapay zeka destekli finansal asistanlar­ı, ultra kişiselleş­tirme sağlayan özellikler­i ve güçlü şifreleme sistemi sayesinde çok kanallı alışverişi­n en önemli itici gücü olan dijital cüzdan pazarının dünyadaki büyüme hızı da dikkat çekici. CB Insight’a göre şu anda yaklaşık 1 milyar dolarlık değere ulaşan dijital cüzdan sektörü 2027 yılında 7 milyar doların üzerinde bir hacim yakalayaca­k.

QR kodla hızlı ve güvenli ödeme

QR kod teknolojis­i işletmeler­in kendilerin­e özel kodlarla akıllı telefonlar­ında yer alan kamera ve QR kod tarayıcı ile ödeme sayfasına kolayca gidip işlemlerin­i tamamlamas­ını mümkün kılıyor. Burada işletmeler hem fiziksel mağazaları­nda hem online olarak QR kodla güvenli alışveriş yapabiliyo­r.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye