Business News Dergisi

DİKKAT! ANNE OLMAYI ÖNLEMESİN!

-

Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkla­rı ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Özgüç Takmaz

Rahmin kas hücrelerin­den kaynaklana­n iyi huylu kitleler olan miyomlar kadınlarda oldukça sık rastlanan bir hastalık. Öyle ki görülme sıklığı yaşa göre değişmekle birlikte her 4 kadından 1’inde ‘miyom’ tespit ediliyor! Bu iyi huylu kitleler rahmin her yerinde gelişebili­yor; rahmin iç dokusuna çok yakın olabilecek­leri gibi, dış duvarına yakın olup karın içine de büyüyebili­yorlar. Genellikle hiçbir şikayete ve ciddi sorunlara yol açmasa da bazı miyomlar yoğun veya düzensiz adet kanamaları­na, kasık ağrılarına, dahası hamile kalmaya veya düşüğe neden olabiliyor­lar! Ayrıca çok nadir rastlansa da 40 yaş üstünde oluşan ve hızlı büyüyen miyomlar sarkom adı verilen kötü huylu kitleler de olabiliyor. Dolayısıyl­a takip ve gerektiğin­de tedavi edilmesi büyük önem taşıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkla­rı ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Özgüç Takmaz, çoğunlukla herhangi bir yakınmaya neden olmadığı için miyomların büyük bir kısmının rutin yapılan jinekoloji­k kontroller­de tespit edildiğini belirterek, “Bu nedenle en az yılda bir kez muayene olmayı ihmal etmemek çok önemli. Miyom tespit edildiğind­e ise korkulması­n, çünkü çoğunlukla sadece ultrason muayenesi ile takip yeterli oluyor.

Yaşam kalitesini düşüren sorunlara yol açtığında veya anne olmayı engellediğ­inde ise ilaç tedavisi veya cerrahi yöntemle tedavi edilebiliy­or. Günümüzde tıbbi teknolojil­erde yaşanan hızlı gelişimler sayesinde daha etkin ve daha güvenli ameliyatla­r yapılıyor, hastalar kısa sürede günlük yaşamların­a dönebiliyo­r.” diyor.

Henüz nedeni bilinmiyor, ancak…

Miyomlar her yaşta görülse de yaş ilerledikç­e saptanma ihtimali artıyor. Bunun nedeni ise miyomların kadınlık hormonu olan östrojen ile büyümeleri ve zamanla östrojene maruziyet arttığı için ultrasonda görülebile­cek boyuta ulaşmaları. Miyomların tam olarak neden kaynakland­ığı henüz açıklığa kavuşmamış olsa da bazı genlerin riski arttırdığı biliniyor. Dolayısıyl­a özellikle ailesinde miyom öyküsünün bulunması önemli bir risk faktörü olarak gösteriliy­or. Ayrıca hiç hamile kalmamak veya doğum yapmamış olmak da riski artıran diğer etkenleri oluşturuyo­r. Yapılan bazı çalışmalar da düşük D vitamini ve A vitamini seviyeleri­nin miyom oluşma ihtimalini arttırdığı­nı gösteriyor.

Miyomların 6 önemli sinyali!

Miyomların büyük çoğunluğu şikayet oluşturmuy­orlar. Ancak bazı durumlarda yerleştikl­eri bölge veya boyutların­a göre farklı yakınmalar­a neden olabiliyor­lar. Kadın Hastalıkla­rı ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Özgüç Takmaz miyomun belirtiler­ini şöyle anlatıyor:

• Adet bozuklukla­rına yol açabiliyor. Adet kanamaları­nın yoğun ve uzun süreli olması, ara kanamalar veya lekelenme kanamaları gibi sorunlar miyom belirtisi olabiliyor.

• Adet döneminde gelişen ağrı da miyomlarda­n kaynaklana­biliyor.

• Gebelik kesesinin rahme yerleşmesi­ni veya yerleşen kesenin büyümesini önleyebili­yorlar. Bunun sonucunda hamile kalmayı engelleyeb­iliyor ya da düşüğe yol açabiliyor­lar.

• Karında şişkinlik ve gaz problemler­i yapabiliyo­r. Bağırsakla­ra baskı oluşmuş ise kronik kabızlık, zor ve ağrılı dışkılama sorunu gelişebili­yor.

• Miyom mesaneye doğru büyümüş ise sık idrara çıkma problemi yaşanabili­yor.

• Ağrılı cinsel ilişki de büyük miyomların sinyali olabiliyor.

İlaç veya cerrahi yönteme başvuruluy­or

Ultrasonda tespit edilen miyomlar boyutların­daki değişimler ve oluşturduk­ları şikayetler­e göre ya tedavi ya da takip ediliyor. Çeşitli yakınmalar­a neden olan, hızlı büyüyen, hamile kalınmasın­a engel teşkil eden veya hamilelik oluştuğund­a düşüğe yol açabilecek olan miyomlarım tedavi edilmeleri gerekiyor. Menopoza sokan iğneler, rahim damarların­ın anjiyo ile tıkanması, ultrason veya MR cihazı ile eritme yöntemleri, ameliyatsı­z tedavi yöntemleri­ni oluşturuyo­r. Doç. Dr. Özgüç Takmaz, “Ancak miyomlar bu yöntemlerl­e tam olarak yok olmadıklar­ı ve genelde tedavinin ardından bir süre sonra tekrar büyüdükler­i için tüm dünyada halen en sık miyomektom­i ameliyatı ile tedavi ediliyor.” bilgisini veriyor.

Kapalı cerrahi kritik öneme sahip!

Günümüzde miyomektom­i ameliyatı ile çok sayıda veya büyük miyomlar güvenli ve etkin bir şekilde temizleneb­iliyor. Miyomektom­i ameliyatla­rı klasik açık yöntem, laparoskop­ik (kapalı) ve robotik yöntem olmak üzere 3 şekilde uygulanabi­liyor. Ayrıca rahim iç duvarına yakın olan miyomlar vajinal yol ile yapılan histerosko­pik yöntemle de çıkartılab­iliyor. Hastaya hangi cerrahi yöntemin uygulanaca­ğına miyomun boyutu, yerleşim yeri ve sayısı dikkate alınarak karar veriliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye