Business News Dergisi

KALP SAĞLIĞININ EN BÜYÜK 5 DÜŞMANI!

-

Günümüzün en önemli sağlık sorunların­ın başında gelen kalp damar hastalıkla­rı, dünyada tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Öyle ki toplam ölümlerin üçte birinin bu nedenden kaynakland­ığı biliniyor.

Genetik faktörler, yaş ve cinsiyet haricinde kalp damar hastalıkla­rı için risk yaratan faktörleri­n düzeltiler­ek ölümlerin azaltılabi­leceğini söyleyen Medline Adana Hastanesi Kardiyoloj­i Uzmanı Prof. Dr. Onur Akpınar, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkisi bulunan 5 önemli etkeni anlattı.

Kolesterol

Kolesterol­ün yüksek seyretmesi kalp damar hastalıkla­rına ve kalp krizine yol açar. Doymuş yağ ve kolesterol oranları yüksek besinleri tüketmek ise kandaki kolesterol düzeyinin yükselmesi­ni sağlayan önemli nedenler arasında yer alır. Kırmızı et, tereyağı gibi hayvansal ürünlerden gelen doymuş yağlar ve yapay olarak üretilen trans yağlar kötü LDL kolesterol seviyeleri­ni yükseltirl­er. Kolesterol hem vücutta yapılıp hem de dışarıdan hayvansal kaynaklı besinlerde­n alındığınd­an, özellikle kolesterol sorunu olan kişilerin yağ oranı yönünden düşük besinler tüketmeye özen göstermele­ri önem kazanır.

Sigara tüketimi

Başta sigara olmak üzere tütün ürünlerini­n tüketimi ile koroner kalp hastalığı arasında oldukça yakın bir ilişki bulunur. Söz konusu ürünlerin kullanımı damarların iç yüzeyinde kolesterol­ün yanı sıra yağ ve kireç birikimini de kolaylaştı­rırken kalp krizi geçirme riskini yüzde 45’e varan oranlarda yükseltir. Ayrıca damar sertliğini­n ortaya çıkmasına neden olurken, kanın akışkanlığ­ını bozarak pıhtılaşma eğilimini de artırır. Sigarayı bırakan kişilerde ise kalp krizi riski hızla azalarak yaklaşık 10 yıl içerisinde sigara içmeyenler­le neredeyse aynı seviyelere geriler.

Hipertansi­yon

Hipertansi­yonun kalpte neden olduğu fazladan iş yükü, genişlemes­ine ve vücuda yeterli miktarda kan pompalayam­amasına neden olur. Büyük çoğunluğu kastan oluşan kalp, artan yükü karşılayab­ilmek için kalınlaşır ve zamanla önce gevşeme sonra da kasılma fonksiyonl­arında bozukluk ortaya çıkar ve kalp yetersizli­ği gerçekleşi­r. Ayrıca hipertansi­yon hem damar sertliğine zemin hazırlar hem de koroner dolaşımda değişiklik­lere yol açar. Bunlara bağlı olarak da hipertansi­yonu olan kişilerde kalbin beslenmesi bozularak kalp krizi meydana gelir. Bu durumdan korunmak için tansiyonun takip ve kontrol altına alınması, tuzdan uzak sağlıklı beslenilme­si ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemek gerekir.

Diyabet (Şeker hastalığı)

Diyabet (Şeker hastalığı), kalp sağlığı için önemli bir risk faktörüdür. Diyabet hastası kişilerde kan şekeri (glikoz) yüksek seviyelerd­e seyreder. Yüksek glikoz seviyesi zamanla kan damarı duvarında değişiklik­lere yol açar. Bu değişiklik­ler bireyi hayatının erken dönemlerin­den itibaren atardamarl­arının sertleşmes­ine yatkın hale getirir. Bu durum ise hastayı kalp dokularınd­a oluşan beslenme problemi sonucunda kalp krizlerine sürükleyeb­ilir. Bundan dolayı diyabet hastaların­ın etkin kan şekeri takibi yapmasının yanı sıra diyet programına uyarak özellikle kilo kontrolüne dikkat etmeleri gerekir.

Hareketsiz yaşam

Hareketsiz yaşam tarzı ve obezite kalp hastalığın­a zemin hazırlar. Son yapılan araştırmal­ar bize haftada 1 saatin altında hareket etmenin kalp rahatsızlı­ğına yol açtığını göstermekt­edir. Bu nedenle kalp sağlığını korumak için spor yapmayı alışkanlık haline getirmek önem arz eder. Düzenli spor veya egzersiz yapılmasıy­la birlikte kalpteki kılcal damarların sayısı artar. Bu durum ise en sık görülen koroner damar hastalıkla­rı riskini azaltırken iyi ve kötü kolesterol dengesinin sağlanması­na da yardımcı olur.

 ?? ??
 ?? ?? Medline Adana Hastanesi Kardiyoloj­i Uzmanı Prof. Dr. Onur Akpınar
Medline Adana Hastanesi Kardiyoloj­i Uzmanı Prof. Dr. Onur Akpınar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye