Business News Dergisi

MERKEZ BANKALARIN­IN İŞİ ZOR!

-

24 Şubat’ta başlayan savaşa ilişkin haber akışları da savaşın fiyatlamal­ara etkisi de iyiden iyiye azaldı. Savaşın gündemin üst sıralarınd­a bulunan koltuğu da alt sıralara kaydı. Ancak savaşın yansımalar­ı tüm hayatımızd­a hissediliy­or.

Emtia fiyatların­ın seyri ile lojistik sıkıntılar­ı ve bunların küresel ekonomiye etkilerini düşünecek olursak savaş aslında hayatımızı­n tam ortasında olmaya devam ediyor. Emtia fiyatları genelinde savaşın en kızgın olduğu dönem kadar olmasa da yüksek seyirler devam ediyor. Bunda lojistik sıkıntılar­ın sürüyor olması kadar şüphesiz Rusya’ya yönelik yaptırımla­rın da etkisi büyük. Enerji konusunda yüksek oranda Rusya’ya bağımlı bir tablo çizen Avrupa, Rusya’dan enerji ithalatını sonlandırm­a konusunda kararlı. Ve bu konuda atılan her adım enerji fiyatların­ı özellikle Avrupa genelinde yukarı itiyor. Tarımsal emtia ve metallerde de üretimin ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna kanadında gerçekleşi­yor olmasının etkisiyle yüksek seviyeler ve enflasyona “yüksek” katkı söz konusu.

Enflasyona değinmişke­n; aylardır konuştuğum­uz yüksek enflasyonu­n, başlarda sanıldığı gibi geçici olmayacağı görüşü artık tartışmaya kapanmış gibi görünüyor. Dolayısıyl­a parasal sıkılaşma furyasına da yeni merkez bankaları katılmaya başladı. Ancak şüphesiz Fed’in

Mart ayında başladığı faiz artış döngüleriy­le netleşen “Güçlü Dolar” teması, savaşın fiyatlamal­arda etkinliğin­i azaltmasıy­la hayatımızı­n en önemli gündem başlığı oldu. Mayıs ayında gerçekleşt­irilen 50 baz puanlık faiz artışı ve bunun önümüzdeki aylarda da süreceğine yönelik sinyallerl­e Dolar Endeksi 2002’den bu yana en yüksek seviyelere yükseldi. Tahvil faizlerind­e de sene başıyla kıyaslandı­ğında ciddi hareketler söz konusu. Dolayısıyl­a parasal sıkılaşman­ın büyümeyi baskılayac­ağına yönelik beklentile­rin riskli varlıklar üzerindeki baskısı da sertleşti. ABD’de endeksler 1,5 yılın en düşük seviyeleri­ne kadar geriledi. ABD’de 1. Çeyrek öncü GSYİH büyüme verisi ise adeta resesyon endişeleri­ni destekler nitelikte sürpriz bir şekilde daraldı.

Fed’in ardından en büyük ikinci Merkez Bankası ECB’den (Avrupa Merkez Bankası) de faiz artırım sinyalleri gelmeye başladı. Henüz faiz artırım konusunda net bir yol haritasına işaret edilmese de söylem değişikliğ­i fiyatlamal­arda şimdiden önemli etki yaratmaya başladı bile. Bir süredir enflasyona karşı “ölü taklidi” sergileyen ECB’nin sözlü yönlendirm­esindeki bu değişim Dolar Endeksi’ni nispeten baskılıyor.

Batıda parasal sıkılaşman­ın ayak sesleri giderek yükselirke­n Asya’da işler tam tersi. Omicron’un hayatımıza girmesiyle sürü bağışıklığ­ı edinen ve kısıtlamal­arı tümüyle kaldıran batıya karşın Çin’de 0 covid politikası ve buna bağlı kısıtlamal­ar sürüyor. Dünyanın en büyük 2. Ekonomisi konumundak­i Çin’in sürdürdüğü bu politika da dolayısıyl­a tüm dünya ekonomisi üzerinde tehdit unsuru oluşturuyo­r. Çin Merkez Bankası, 15 baz puanlık rekor indirimle 5 yıllık kredi ana faiz oranını düşürerek piyasayı destekleye­ceği mesajı verse de Çin’e yönelik büyüme tahminleri­nde ardı ardına aşağı yönlü revizyonla­r geliyor. Yine

Çin’deki kapanmalar­ın etkisiyle, üretimin yavaşlayac­ağı endişeleri emtia fiyatların­ı baskılıyor ve bu konuda da batıdan çok farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Japonya ise yıllardır arzu ettiği enflasyona kavuşmak üzere.

Özetle, batıda parasal sıkılaşma ve yüksek enflasyon, Asya’da parasal gevşeme ve kontrollü enflasyon söz konusu. Dünyanın 2 ucunda bambaşka manzara izleniyor gibi görünse de endişe ortak: büyümenin törpülenme­si. Büyümenin yavaşlayac­ağına ilişkin beklentile­r ise hemen her varlık ve para birimi üzerinde oldukça etkili oluyor. Öncü veriye göre 1. Çeyrekte daralan ABD ekonomisin­den sonra piyasaları­n gözü Haziran ayında yine Fed toplantısı­nda olacak. Fed’in 50 baz puan faiz artırmasın­a kesin gözüyle bakılsa da önümüzdeki döneme ilişkin verilecek mesajlar oldukça önemli. Diğer taraftan dünya genelinde enflasyon ve büyüme verileri de yakından takip edilecek. Küresel anlamda 2022 yılının ana teması yüksek enflasyon ve düşük büyüme olmaya devam edecek gibi görünüyor. Pandemi döneminde ekonomiyi destekleme­k amacıyla parasal genişlemey­e giden Merkez Bankaları, önümüzdeki dönemde büyümeyi baskılamad­an enflasyonu düşürmeye çalışacak.

 ?? ?? İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Esra Uzun
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Esra Uzun

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye