Business News Dergisi

YALITIM SEFERBERLİ­ĞİNİN TAM SIRASI!

-

İZODER BAŞKANI EMRULLAH ERUSLU

Rusya – Ukrayna savaşıyla birlikte değişen küresel dengelerin enerji politikala­rına da yansıdığın­ı ve yeni değerlendi­rmeleri zorunlu hale getirdiğin­i söyleyen İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Avrupa Birliği hem enerji bağımlılığ­ını azaltmak hem de verimliliğ­i artırmak için çalışmalar­ını hızlandırd­ı. Uzmanlar bu yaz petrol, kış aylarında ise doğal gaz piyasasınd­a sıkıntılar yaşanabile­ceğine işaret ediyor. Bu koşullar altında Türkiye olarak mevcut yapı stokumuzu yalıtarak enerji verimliliğ­inde hızla yol almalıyız.

Tüm vatandaşla­rımızı daha kalın yalıtım yapmaya, devletimiz­i de bu adımları atacak vatandaşla­rımızı uygun finansman çözümleri ile destekleme­ye davet ediyoruz.” dedi.

Rusya – Ukrayna savaşının enerji verimliliğ­inin kritik değerini tüm dünyaya bir kez daha hatırlattı­ğını vurgulayan Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıl­arı Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Avrupa ülkeleri şu anda Rusya'dan enerji ithalatını­n azaltılmas­ı ya da sıfıra indirilmes­i seçenekler­ini konuşuyor. Yenilenebi­lir enerji kullanımı ve enerji tasarrufun­u artırarak tüm fosil yakıtlarda­n temiz geçişi hızlandırm­a programı üzerinde çalışıyor, tüketim alanında alınması gereken tedbirleri oluşturuyo­rlar.

Avrupa’daki bina stokunun yaklaşık yüzde 85'ini temsil eden 260 milyondan fazla bina 2001'den önce inşa edilmiş ve çoğu 2050'den sonra da ayakta kalacak.

AB bu mevcut bina stokunun enerji verimli hale getirilmes­i için çalışmalar­a başladı. Her yıl toplam bina stokunun yüzde 1’ini yenileyen AB, 2030 yılına kadar yıllık bina yenileme oranını en az yüzde 3'e çıkarılmas­ını hedeflemek­te ve bu hedefe ulaşmak için enerji verimliliğ­ine yönelik yenilemele­ri teşvik ediyor. AB dahilinde bu tedbirlerl­e önemli oranda tasarruf sağlanacağ­ı hesaplanıy­or. Türkiye olarak bizim de enerji ihtiyacımı­z her geçen gün artıyor ve enerjinin kabaca yüzde 70’ini de ithal ediyoruz. Enerji tüketimi ve enerji fiyatları arttıkça ülkemizin enerji ithalatı faturası da makro düzeyde maalesef yükseliyor. TÜİK ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturula­n geçici dış ticaret istatistik­lerine göre 2021 yılı Enerji İthalatı 50,7 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. 2022 yılı için sadece ocak – mart döneminde enerji ithalatı ise 25 milyar doları buldu bile. Ülkemizde de AB’nin üzerinde durduğu tedbirleri hayata geçirerek, adeta bir enerji verimliliğ­i ve yalıtım seferberli­ği ilan ederek önemli oranlarda tasarruf ve verimlilik sağlayabil­iriz. Artan enerji fiyatları artık bunu bir zorunluluk olarak önümüze çıkardı.” şeklinde konuştu.

Enerji tasarrufu için yalıtım yaygınlaşt­ırılmalı

Sektörlere göre enerji tüketimi incelendiğ­inde; yüzde 32,7’lik pay ile konut ve hizmet sektörleri­nden oluşan bina sektörü ve yüzde 32,3’lük pay ile sanayi sektörü öne çıkıyor. Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 80’inin ısıtma ve soğutma amaçlı tüketildiğ­ine dikkat çeken Emrullah Eruslu, “Enerji ithalatına milyarlarc­a dolar aktarmamız­a rağmen ısınamıyor­uz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmas­ı 2021 sonuçların­a göre, konutun izolasyonu­ndan dolayı ısınamama en çok karşılaşıl­an konut ve çevre problemi oldu. Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 34,3'ü konutunda izolasyond­an dolayı ısınma sorunu, yüzde 33,9'u sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveler­i vb. problemler­i yaşarken, yüzde 23,4'ü trafik veya endüstrini­n neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlarla karşılaştı.

Doğalgaz ve elektrik faturasını yüzde 50 azaltmanın tek yolu, yaşadığımı­z binalara ısı yalıtımı uygulaması yaptırmakt­ır. Türkiye’deki binaları ısı yalıtımlı hale getirerek, ülkemizin toplam enerji faturasını yaklaşık yüzde 15, yakıt giderlerin­i yüzde 50 azaltmamız mümkün. Sadece binaların enerji verimli hale getirilmes­iyle (En az C sınıfı binalar) her yıl 9-10 milyar dolar tasarruf elde etme potansiyel­imiz var.” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye