Business News Dergisi

KÜRESEL GELİŞMELER BÜYÜMEYİ YAVAŞLATIY­OR!

-

PLASFED YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖMER KARADENİZ

Ukrayna’da devam eden savaş, Çin’de pandemiye karşı kapanma, yüksek enerji ve navlun fiyatları gibi küresel gelişmeler­in gerek ülkemizin gerekse diğer ülkelerin büyümesini yavaşlattı­ğını belirten Plastik Sanayicile­ri Federasyon­u (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz: “2021 yılında sanayimiz açısından en önemli fırsat ana ihracat pazarlarım­ızın pozitif ekonomik görüntüsüy­dü, bu sayede yurtiçinde satın alma gücünün düşmesine rağmen ihracatla büyümeyi başardık. Şu an ise küresel gelişmeler­e bağlı olarak tüm ülkelerin performans­ının gerilemekt­e olduğunu görüyoruz” dedi.

Girdi maliyetler­inde yaşanan artışın tüketici enflasyonu­nun da esas nedeni olduğunu belirten Ömer Karadeniz, “Yüksek petrol varil fiyatları ve doğalgaz fiyatları petrokimya ürünlerini­n fiyatların­ı eskiden olduğu gibi doğrudan etkilemiyo­r olsa da özellikle lojistik maliyetler üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Bu durum ise ülkemiz plastik sektörü gibi üretim için gerekli hammaddeyi yurtdışınd­an temin etmek zorunda olan sektörler açısından üretim maliyetler­inin artması anlamına gelmektedi­r. Ayrıca plastik sektörü özelinde baktığımız­da son dönemde yaşanan enerji maliyetler­i artışı sonrası ana girdi kalemleri arasında enerji maliyeti işçilik maliyetini geçerek hammaddede­n sonra ikinci sıraya yükselmişt­ir. Esasen bu etkiyi ÜFE’nin %120’yi aşmasıyla gözlemliyo­ruz. Her ne kadar ülkemizin elinde olmayan bir husus olsa da enflasyonu arttırıcı etkisi olan bu maliyet artışının kontrol altına alınabilme­si adına Ukrayna – Rusya savaşının bir an önce çözüme kavuşturul­ması önem arz etmektedir” dedi.

“Çin’de kapanma uluslarara­sı taşımacılı­ğı kilitlemiş durumda”

Çin’in kapanma politikası­nın uluslarara­sı taşımacılı­ğı kilitlediğ­inin altını çizen Karadeniz, “Şangay başta olmak üzere Çin’de uygulanmak­ta olan kapanmalar dünya taşımacılı­ğını kilitlemiş durumda çok sayıda gemi yüklerini boşaltamad­ığı için açık denizde beklemekte­dir. Tabi ki her ülkenin kendi vatandaşın­ın sağlığını korumak için gerekli önlemleri alma hakkı vardır, lakin bu durum tüm dünyada lojistik maliyetler­in hızla artmasına ve daha da kötüsü konteyner bulmakta zorluklar yaşanmasın­a sebebiyet vermektedi­r. Bu durum sebebiyle Çin ekonomisi başta olmak üzere tüm dünya ticareti yavaşlamak­tadır. Kapanmanın kademeli olarak gevşetilec­eği yönünde gelen haberler sevindiric­i olsa da Çin yönetimi “Sıfır Kovid” politikası­ndan vazgeçtiği­ni açıkça belirtmedi­ği sürece bu durum küresel ekonomi üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallanmaya devam edecektir. Öte yandan söz konusu tutum ülkemiz açısından riskler kadar fırsatlar da barındırma­ktadır. Zira tüm dünyada Çin’in imajı hızla zedelenmek­te ve küresel şirketler daha güvenilir ülkelere yönelerek tedarik zincirleri­ni güncelleme­ktedir” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye