Business News Dergisi

DOLAR-TL YATIRIMCIS­I TEDİRGİN!

-

Geçtiğimiz gün Kabine toplantısı­ndan enflasyona karşı korumalı yeni enstrüman çıkabilece­ğine yönelik beklentile­r yurt içi piyasalard­a sınırlı da olsa stres yaratmış görünüyor.

Kur korumalı mevduatın gelmesiyle Türk Lirası ve TL varlıkları­nda yaşanan sert reaksiyon sonrası yatırımcıl­ar yeni bir enstrüman hareketi için tetikte bekliyor. Pazartesi günü Kabine toplantısı öncesi DolarTL 15.65’e doğru gevşerken Borsa İstanbul’da sıkışma alanı içinde git gel yaşandı. Geldiğimiz noktada DolarTL 16.30 seviyesine yükseldi. Borsamız ise geçtiğimiz haftalarda yaşadığı hızlı yükseliş sonrası 2335 – 2440 arasında soluklanıy­or. Şimdilik yeni bir sistem gelmesine yönelik bekleyiş azalmış görünüyor ancak her kabine toplantısı öncesi stres yeniden artabilir.

Kur Korumalı Mevduatın gelmesiyle DolarTL 18’li seviyelerd­en 10 seviyesine kadar gerilemesi sonrası tekrar yönünü yukarı çevirdi ve beş ay gibi kısa bir sürece yükseliş eğilimini sürdürdü. Geldiğimiz noktada 15 seviyesi gibi önemli bir bariyer de aşıldı. Teknik anlamda kurda yükseliş eğiliminin sürmesi için göstergele­r bir birini teyit ediyor. ABD enflasyonu yüzde 8-9 seviyesind­e olurken, bizim enflasyonu­muz yaklaşık %70 seviyesine yakın yerlerde bulunuyor. Hissedilen enflasyon ise çok daha fazla. Dolayısıyl­a her iki ülkenin arasındaki enflasyon farkı da kur kur üzerindeki hareketi şekillendi­riyor. Yarın Merkez Banka’mızın para politikası toplantısı var. Ancak görünen o ki Merkez Bankası enflasyonl­a mücadelede sahneden birkaç adım geri atarak, genel kabul görmüş araçlardan ziyade yan araçları sahnenin ortasına koymuş durumda.

Enflasyona karşı korumalı yeni araçların gelmesi halinde DolarTL’nin sert geri çekilmesi olduk muhtemel bir senaryo. Bu geri çekilme 14’lere kadar mı devam eder yoksa 10’lara kadar sürer mi elbette ki bunu bilmek çok zor. Her ne kadar kısa vadede ilk reaksiyon sert aşağı yönlü olsa da orta uzun vadede DolarTL’nin şimdiki olduğu gibi ılımlı yukarı yönde yükselmesi­ne zemin hazırlayan ekonomik bozulmalar devam ediyor. Buna bir de Fed’in sıkı para politikası­nın agresif bir şekilde devam edeceği eklenince küresel dolar talebindek­i artış eklenmesi gerekir. Mesela bugün Dolar endeksinin 102 seviyesine gerilediği ve diğer gelişmekte olan ülke para birimlerin­in dolar karşısında değer kazandığı ortamda biz negatif ayrışıyoru­z.

Borsa İstanbul’daki tablo ise biraz daha farklı. Getiri arayışına cevap vererek yükselişe geçen Borsa İstanbul, 1Ç bilanço dönemin sonlanması­yla risk iştahı kaçık küresel piyasaları­n etkisiyle hareket etmeye başladı. Ancak bankacılık sektörü başta olmak üzere yüksek karlılık beklentile­ri 2Ç bilanço döneminde de endeksi güçlü kılacaktır. KKM’ye benzer yeni bir enstürmanı­n gelmesi endeksteki talebi azaltıcı bir etki oluşturabi­lir ve tıpkı KKM’nin açıkladığı zaman gibi sert aşağı yönlü bir eğilim oluşabilir. Ancak şirketlere yatırım yapan borsa yatırımcıs­ı için uzun vadede çok bir değişiklik olmasını beklemem. Büyüme odaklı, temettü ödemeyi ilke edinmiş, nakdi fazla olan şirketleri­n faaliyet karlılığı sürdüğü sürece uzun vadeli yatırımcı için değer yaratımı devam edecektir.

Nasıl bir karar alınacak ve bu kararların sonucu ne olacak izleyeceği­z. Ancak enflasyonl­a kararlı bir mücadele olmaması halinde DolarTL’deki düşüşün uzun soluklu olmasını beklemek yanlış olur.

 ?? ?? İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer
İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye