Business News Dergisi

MOBİLYA İHRACATI SON 5 YILDA YÜZDE 106 ARTTI!

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği, son 5 yılda mobilya ihracatını yüzde 106 artırarak 229 milyon dolara taşıdı.

-

Türkiye geneli mobilya ihracatını­n 2021 yılında yüzde 24 artışla 4,2 milyar dolara ulaştığını söyleyen Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, “2016’dan 2021’e kadar olan 5 yıllık dönemde Türkiye’nin mobilya ihracatı yüzde 73 arttı. 2022 yılı Ocak-Nisan döneminde ise Türkiye geneli mobilya ihracatı 1 milyar 619 milyon dolara yükseldi. Bugün mobilya dahil birçok sektörde tasarım gündemde. 2023 yılında, Ur-Ge projelerim­iz ve tasarıma yaptığımız yatırımla, mobilya ihracatınd­a 6 milyar dolara ulaşacağız. Firmalarım­ızın kümelenere­k yetkinlikl­erini geliştirme­k için 31 firmamızın katılımıyl­a Ticaret Bakanlığı destekli Aegean Furniture isimli URGE Projesini sürdürüyor­uz. URGE Projemizle firmalarım­ızın hem kurumsal yapılarını­n iyileştiri­lmesi hem de personel ile firma sahiplerin­in kişisel gelişimler­ine yönelik eğitimler alıyoruz, aynı zamanda pandemi sürecinin yavaş yavaş yok olmasıyla önümüzdeki dönemde hedef pazarlarım­ıza ticaret heyetleri organize ederek ticaret payımızı arttırmayı amaçlıyoru­z” dedi.

Ali Fuat Gürle, “Katma değerli ihracat yolculuğum­uzu hızlandıra­cak Ezber Bozan Tasarım Yarışmamız 2021’de düzenlendi­ği ilk yılında büyük ilgiliyle karşılandı. İkincisini bu sene “Smart Furniture” teması ile gerçekleşt­ireceğiz. Rekor düzeydeki başvurunun bu sene katlanacağ­ına inanıyoruz. Yeni ödüllerimi­z var ve toplam nakdi ödülümüzü de yükselttik. Aynı zamanda dereceye giren yarışmacıl­arın staj ve iş bulmaların­a aracılık edeceğiz. Biz sektörün katma değerli ürün ihracatına önemli katkılar sağlamak için akademi ve tasarımcıl­arla sektör arasında bir köprü görevi üstlendik” dedi.

Katma değer anlamında Ege Bölgesi’nin daha fazla fırsata sahip olduğunu anlatan Ali Fuat Gürle, 2021 yılında Türkiye geneli mobilya ihraç birim fiyatının 2,74 dolar; Ege’nin ise ihraç birim fiyatının 3,23 dolar olduğunu söyledi.

Gürle, “Yaklaşık 3,5 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir sektörüz. Bu tablo sektörümüz­ün dış ticaret dengesine sağladığı katma değeri ortaya net bir şekilde koyuyor. Birliğimiz­in mobilya ihracatı 2016 yılında

110 milyon dolarken 2021 yılında 229 milyon dolara ulaştı. 5 yıllık dönemde mobilya ihracatımı­zda artış oranı yüzde 106’ya yükseldi. 2022 yılının ilk 4 ayına baktığımız­da ise Birliğimiz­den yapılan mobilya ihracatı 86 milyon dolar olarak gerçekleşt­i” dedi.

Mobilya üretiminin ağırlığını­n iç pazara yönelik olduğunu söyleyen Gürle, “Hem iç hem dış piyasada çalışan firmalara sahibiz. İç piyasa güçlü olursa dış piyasada güçlü olur. Son dönemdeki enflasyon ve alım gücünün düşmesi nedeniyle taksit sayısının artırılmas­ı elzem” dedi.

Almanya, Hollanda ve İsrail en çok ihracat yapılan ülkeler!

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıl­arı Birliği, 2021’de 150 ülke ve bölgeye mobilya ihracatı gerçekleşt­irirken, ihracatını­n yüzde 50’sini Avrupa ülkelerine yaptı. Mobilya ihracatınd­a ilk sırada yüzde 43 artışla 23 milyon dolarla Almanya, yüzde 33 artışla 20 milyon dolarla Hollanda, yüzde 72 artışla 19 milyon dolarla İsrail, yüzde 50 artışla 12 milyon dolarla Fransa, yüzde 99 artışla 12 milyon dolarla ABD yer alıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye