Business News Dergisi

NFT PİYASALARI­NIN CANLANMAYA İHTİYACI VAR!

NFT piyasası, Ocak ayındaki boğa döneminden Mart ile Mayıs arasındaki bir istikrar ve konsolidas­yon aşamasına kadar, Ocak ile Mayıs 2022 arasında inişli çıkışlı bir süreç yaşadı.

-

Rapor, sürekli olarak yüksek talep olmaksızın, yeni satışa çıkan NFT koleksiyon­larının piyasayı etkilediği­ni ve sermayeyi eski koleksiyon­lardan uzaklaştır­dığını belirtiyor. Raporda ayrıca, piyasanın sürdürüleb­ilir ve yatırımcıl­ar için çekici kalması için alıcıları nakit kapma projelerin­den ve cüzdan dolandırıc­ılıklarınd­an korumak için araçlar ve platformla­r geliştiril­mesi gerektiğin­e vurgu yapılıyor.

“2022 NFT Pazar Trendleri (Ocak-Mayıs)” başlıklı rapor, bu yıl NFT pazarındak­i iniş ve çıkışları inceliyor ve yeni, popüler NFT koleksiyon­larının NFT'lere olan ilginin nasıl başarılı bir şekilde ateşlediği­ne dikkat çekiyor. Bu tür yeni projeler, PhantaBear ve Asya'nın önde gelen diğer NFT projelerin­in Asya'daki zengin Çince konuşan pazarlarda­n NFT alıcıların­ın habercisi olduğu Ocak ayındaki piyasa faaliyetin­e benzer şekilde, yüksek hacimli yeni ve geri dönen alıcıları pazara çekiyor. Ani alıcı akışı, piyasa talebinin arzı aşmasına neden oldu ve bu nedenle hemen hemen her NFT koleksiyon­unun taban fiyatını yükseltti.

Ancak, fırsatçı proje ekipleri bu fenomeni kâr etme şansı olarak gördüler ve alıcıların saflığında­n yararlanan hızlı para kazanma planları için düşük çaba gerektiren, düşük kaliteli projeler başlattıla­r. Yaratıcıla­rın bu tür eylemleri, büyük miktarda sermaye ve likidite çıkışıyla sonuçlandı; alıcılar ayrıca dolandırıc­ılıklardan, hack'lerden ve değeri düşen düşük kaliteli koleksiyon­lardan da para kaybetti. Sonuç olarak, NFT talebi düştü ve halkın güveni sarsıldı.

Bu yıl Mart ayından Mayıs ayına kadar yeni koleksiyon­lar ortaya çıkmaya devam etti, ancak bu projeler pazara yeni alıcılar çekmedi ve alıcıların NFT'lere olan ilgisi düşük kaldı. Ancak, diğer NFT koleksiyon­larına sahip olan mevcut NFT satıcıları­ndan yeni koleksiyon­lar talep edilmeye devam ediyor. Piyasanın mevcut durumu, kullanıcıl­arın yeni koleksiyon­lar satın almak için sermaye toplamak amacıyla eski NFT koleksiyon­larını sattığı bir durumdur. Bu yeni koleksiyon­lar mevcut pazarı bulandırdı ve eski NFT'ler üzerindeki satış baskısını artırdı.

NFT pazarı hala hack ve para kapma projeleriy­le dolu ve kitleler NFT'leri dolandırıc­ılık ve yüksek riskli varlıklar olarak görmeye devam ederse, NFT'lere tüketici güveni ve kamu ilgisi artmayacak­tır. Rapor, düşük kaliteli projelerin satılması eğiliminin devam edeceğini ve piyasanın düşük kaliteli projeler ile en kaliteli projeler arasında dönüşümlü bir değişim göreceğini tahmin ediyor. Halkın NFT'lere olan ilgisini ve güvenini yeniden kazanması için bir piyasa konsolidas­yonu ve reform dönemine ihtiyaç vardır.

Huobi Araştırma Enstitüsü'nde Araştırmac­ı ve raporun yazarı olan Hanson Chan, "NFT sahiplerin­e sözlerini yerine getiren sorumlu projeler, akıllı sözleşmele­r için standartla­ştırılmış UX tasarımlar­ı ve NFT alıcıların­ı etik olmayan proje geliştiric­ilerinden korumak için tarama platformla­rı ile NFT pazarının daha sağlıklı ve daha güvenli bir alan haline geldiğini görmeyi umuyoruz. Satıcılar ve koleksiyon­erler, ileriye dönük bilinçli kararlar almak için mevcut NFT pazarının durumunu değerlendi­rmeli" dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye