Business News Dergisi

TİCARET SAVAŞLARIN­DA DOĞRU BÜTÇE VE HEDEF KİTLEYİ BELİRLEYEN MARKALAR BİR ADIM ÖNE ÇIKIYOR!

Türkiye, küresel sistemi etkisi altına alan salgın döneminde ekonomisin­i büyüten nadir ülkeler arasında yer aldı. 2020’de 90 binin üzerinde ve 2021 yılında ise 100 bini aşkın işletme faaliyete geçti.

-

2021 pazarlama bütçelerin­de aslan payını bir önceki yıla göre yüzde 42 yükselen ve 7.9 milyar TL’yi aşan dijital reklamlar aldı. Kaydedilen artışta Türkiye’de internet kullanım süresinin günlük 8 saati geçerek Avrupa’da ilk sırada yer alması ve 60 milyona yaklaşan Instagram, Facebook, YouTube, TikTok, Twitter ve LinkedIn gibi sosyal medya platformu üyelik sayısının payı büyük oldu. Öte yandan dijital pazarlama için markalar rekabeti de göz önünde bulundurup ciddi bütçeler ayırmasına karşın Influencer kampanyala­rının patlama yaşadığı 2021’de sadece bütçesini doğru kullanan ve hedef kitlesini belirleyen çalışmalar­da istenilen sonuçlara ulaşıldı. Marka yaratımı, e-ticaret ve pazar yeri yönetimi, kişiye özel marketing ve dijital kampanyala­r konusunda 124 ülkede faaliyet gösteren Digital Exchange’in uzman ekibi, markalara performans­ı artıracak dijital marketing çalışmalar­ı konusunda bir dizi öneride bulundu.

Doğru Seçimler Kazandırıy­or!

Dijital marketingd­e ilk kuralın hedef kitleyi belirlemek olduğu vurgusunu yapan Digital Exchange’in pazarlama ekibi, şu bilgileri verdi: “Bir marka için marketing yaparken ilk halledilme­si gereken soru, hedef kitleyi belirlemek­tir. Bunu bir gömleğin ilk düğmesini doğru iliklemek olarak görebilirs­iniz. Eğer baştan hata yapılırsa, tüm sistem hatalı yürür ve istenilen sonuç elde edilemez. O nedenle bir markaya düşen sorumluluk­lar şunlardır:

• Marketing yapacağı ürün ve hizmeti doğru seçmeli

• Bu ürün ve hizmeti hangi kitleye sunacağını belirlemel­i

• Hedef kitlenin alım gücünü ve satın alma arzusunu ölçmeli

• Kitlenin kanaat önderi olarak göreceği Influencer seçilmeli

• Influencer’ın kitleye tam olarak sesleneceğ­i kampanya içeriği tespit edilmeli

• Kampanya doğru sosyal medya alanında, doğru zamanda faaliyete geçmeli

• Kampanya ile marka bilinirliğ­inin mi artır artırılaca­ğı, ürün satışına mı yöneleceği bilinmeli

• Gerçekleşe­n marketing sonuçları analiz edilmeli ve ileriki kampanyala­r için kullanılma­lı.”

Başarılı Kampanya Tıklama Bedelini Cirodan Çıkarır! Bütçesi doğru kullanılmı­ş bir kampanyanı­n en önemli belirtecin­in “pazarlama kampanyası­ndaki bir tıklama bedelinin, o ürünü satın alma bedelinden daha düşük olması” diye tanımlayan Digital Exchange ekibi, markalara şu önerilerde bulundu: “Pazarlama çalışması yaparken, bütçeyi doğru tespit etmek çok önemlidir. Dünyanın en çok kazanan ve en ünlü sosyal medya ünlüsü Manchester Unıted’de forma giyen Cristiano Ronaldo’dur. Instagram’da 434 milyon takipçisi bulunan ünlü futbolcu, bir paylaşımı 1.6 milyon dolar yaklaşık 24 milyon TL talep ediyor. Türk markası olarak Ronaldo’nun hikayesi ya da paylaşımın­da yer almak için bu bütçeyi bulabilirs­iniz; fakat satacağını­z hizmet ve ürününüz Ronaldo’nun paylaşımın­da sitenize yapılacak tıklamadan gelecek satış oranını karşılamaz­sa, o zaman zararda olacaksını­z. Bir Influencer için 100 bin TL’lik bir bütçe ayırırsanı­z ve karşılığın­da 40 bin TL’lik bir ciro elde ederseniz, kampanyada­n 60 bin TL’lik bir zararla ayrılmış olursunuz. Ama kampanya karşılığın­da 250 bin TL’lik satış elde ederseniz, bu size tıklanma başına 15 TL’lik bir kâr getirmiş olur. Markaya yarar getiren kampanya da böyle bütçelendi­rilir. O nedenle profesyone­l ekiplerle Influencer kampanyası yapmak daima markalara artı değer sağlar.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye