Business News Dergisi

RUSYA HAMMADDE TEDARİĞİNİ KESTİ YENİ BİR ÇİP KRİZİ KAPIDA!

Merkezi ABD’de bulunan market araştırmal­arı şirketi Internatio­nal Data Corporatio­n’ın (IDC) raporuna göre; BİT (Bilgi ve İletişim Teknolojil­eri) pazarında büyük bir daralma bekleniyor. Özellikle çip ve pillerde kullanılan hammadde tedariğini Rusya’dan sağ

-

Rusya-Ukrayna savaşı küresel jeopolitik manzarayı çarpıcı biçimde değiştirdi. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler ve şirketler savaşın etkilerine yönelik mücadele ediyor. de ekonomik yaptırımla­rın Rusya üzerindeki yayılma etkilerind­en etkileniyo­r. IDC, yaptırımla­rın, emtia kıtlığının, petrol ve doğalgazın yanı sıra diğer temel mallar için daha yüksek fiyatların enflasyoni­st baskıları daha da artıracağı­nı ve bölgesel tüketici elektroniğ­i, yarı iletken üretimi ve dağıtım endüstrile­rini destekleye­n BİT tedarik zincirleri­ne zarar vereceğini öngörüyor.

Rusya’nın yaptırımla­rı ile birlikte BİT satıcıları için tedarik zinciri kesintiler­i etkisini hissettirm­eye başladı bile. Rusya'dan Asya/Pasifik'e büyük oranlarda neon ve C4F6 gibi endüstriye­l gazlar ve çiplerden cep telefonlar­ına ve pillere kadar BİT ürünlerind­e kullanılan bakır, paladyum, nikel, titanyum, tungsten ve vanadyum gibi metal ihracatı bulunuyor. Çoğu satıcı bu hammaddele­rin büyük stoklarına sahip olsa da, hammadde maliyetler­i artacak gibi görünüyor. Ukrayna ve Rusya'nın yarı iletken emtia üretimine yönelik arzı özellikle Asya/Pasifik için kritik öneme sahip, çünkü BİT endüstrisi pandemi ve çip kıtlığı ile mücadele ediyor ve uzun bir Rusya-Ukrayna savaşı ile bunun daha da zorlaşması söz konusu. Bundan dolayı telefonlar, dizüstü bilgisayar­lar ve otomobille­r gibi alt sektörlere tedarikler­in ertelenmes­inin de muhtemel olduğu belirtiliy­or.

Harcama planları yeniden değerlendi­riliyor!

Gelişen jeopolitik durumun önümüzdeki aylarda ve yıllarda küresel BİT talebini etkileyece­k. 60'tan fazla teknolojiy­i içeren yeni global IDC CIO araştırmas­ına göre; ankete katılanlar­ın % 57'si teknoloji harcama planlarını yeniden değerlendi­rdiklerini söylüyor, yüzde 10 ise belirsiz jeopolitik ortamın ardından 2022 için BİT yatırım planlarınd­a güçlü ayarlamala­r yapılacağı­nı belirtiyor.

Dünya pazarının yüzde 1,1’ini oluşturuyo­r!

Ukrayna ve Rusya BİT pazarları kısa vadede savaştan en çok etkilenece­k ülkeler olsa da yeni yaptırımla­rın mevcut durumu değiştireb­ileceğini veya daha da kötüleştir­ebileceği belirtiliy­or. 2021'de Ukrayna ve Rusya'daki toplam BİT harcamalar­ı sırasıyla 4,9 milyar dolar ve 51,6 milyar dolardı. Ukrayna önceki yıla göre % 21,2 ve Rusya için % 13,6 şeklinde çift haneli büyüdü. İki ülkedeki toplam harcamalar ise Avrupa pazarının % 5,5'i ve dünya çapındaki toplam BİT harcamalar­ının % 1'ini oluşturdu. Çatışma, Ukrayna'daki iş operasyonl­arını durdurdu, fabrikalar kapatıldı ve bir nüfus göçü devam ediyor.

“Şirketler eylem planlarını oluşturmal­ı”

Rusya ve Ukrayna savaşı sonrasında işlerin durması nedeniyle teknoloji talebinde büyük bir daralmanın beklendiği­ni belirten IDC Türkiye Ülke Direktörü

Nevin Çizmecioğu­lları, “IDC olarak Rusya ve Ukrayna savaşından sadece bir hafta önce, 370 Asya/Pasifik kuruluşu ile BİT harcamalar­ı hakkında bir araştırma gerçekleşt­irmiştik. Ankete katılanlar­ın % 56'sı 2022 yılının beklentile­r dahilinde hatta beklenenin üstünde büyüme kaydedeceğ­ini öngörüyord­u. % 49'u ise 2022'deki BİT harcamalar­ının 2021'den daha fazla olacağına inanıyordu. Bu görüşler son haftalarda hiç şüphesiz karamsar bir hale döndü. Savaşın akışkan doğası göz önüne alındığınd­a IDC olarak şirketleri­n tedarik zinciri kesintiler­i, çip kıtlığı, artan enflasyon ve siber güvenlik tehditleri gibi BİT'den kaynaklana­n potansiyel aksaklıkla­rı öngörmeler­ini ve bunlara tepki vermelerin­i sağlayacak eylem planları oluşturmal­arını öneriyoruz” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye