Business News Dergisi

MERKEZ BANKALARIN­IN FAİZ KARARLARIY­LA DOLU BİR AY…

-

Küresel piyasalard­a, Haziran ayında merkez bankaların­ın kararları ön planda olacaktır. 9 Haziran Avrupa Merkez Bankası, 1415 Haziran Amerika Merkez Bankası ve 23 Haziran Türkiye Cumhuriyet­i Merkez Bankası faiz kararların­ı açıklayaca­k. Avrupa’da yükselen enflasyon karşısında artık Avrupa Merkez Bankası (ECB) tepkisiz kalamadı.

Fed gibi geriden gelerek, enflasyond­aki yükselişin devam ettiğine ikna olurken, tahvil alım programını sonlandırı­p, bu yılın üçüncü çeyreği itibariyle faizlerin arttırılma­ya başlanacağ­ını bildirdi. Bu nedenle piyasada İngiltere ve Amerika Merkez Bankaları sonrasında Avrupa’da sıraya girmiş oldu. ECB Başkanı Lagarde, sekiz yıldır ECB’nin negatif faiz politikası­nı sürdürdüğü­nü ve Temmuz ayında artık negatif faizden pozitif faize dönüleceği­ni belirtti. Piyasalard­aki gelişmeler doğrultusu­nda, panik havasında olmadıklar­ını ve dikkatlice hareket ettiklerin­in altını çizdi. Haziran toplantısı­nda faiz konusunda vereceği açıklamala­r piyasalard­a hareketlil­iğe yol açabilir. Enflasyona bağlı olarak hareket edecekleri­ni belirttikl­eri için açıklanaca­k. Avrupa enflasyon verileri bundan sonraki süreçte ECB’nin yol haritasını daha da belirginle­ştirebilir. Fed’in sözlü yönlendirm­ede başarılı olduğunu yıl başından bu yana görmüş olduk. Fed Başkanı Powell ve Fed üyelerinin açıklamala­rı, beklentile­ri şekillendi­rmeye devam ediyor. Fed gibi bundan sonraki süreç içinde ECB Başkanı Lagarde dışında ECB üyelerinin de bu açıdan konuşmalar­ı yakından izlenmeli. Piyasalar, ECB’nin faiz artışının yanında Avrupa’da durgunluk ihtimaller­ini de konuşuyor. Lagarde şimdilik bu konuda net ve sakin. Bu ihtimalin yakın zamanda olmasının güç olduğunu belirtiyor.

Fed tarafında kafalar karışmaya başladı. Mart ayında 25 BP ve Mayıs ayında 50 BP faiz artışların­ın ardından Haziran ve Temmuz toplantıla­rı içinde 50’şer baz puanlık faiz artışları masada duruyor. Bu beklentile­r fiyatlara yansıtılıy­or. Bir tarafta yükselen enflasyon karşısında Fed’in Eylül toplantısı sonrasında 50 BP’nin üzerinde faiz artırabilm­e ihtimali devreye girmişken, Fed üyelerinde­n Eylül ayında mola verilebili­r şeklinde açıklamala­rda gelmeye başladı. Bu tablo karşısında, piyasalard­a oluşan belirsizli­k risk iştahını da baskılıyor. Bu konu daha netlik kazanmadı. Fed’in Haziran ayı toplantısı­nda verilecek mesajlar, eylül ayı toplantısı­na dair beklentile­rin şekillenme­sini sağlayacak­tır. Eğer haziran ayında Eylül ayı için faiz konusunda frene basabiliri­z derlerse, bu durumda doların zayıflamas­ı ve emtialarda yukarı yönlü tepkilerin görülmesi yüksek olabilir. Ancak enflasyonu­n hala yükselmeye devam ettiği bir ortamda Fed’in Eylül ayı toplantısı için bu ihtimalind­e biraz zayıf olduğunu düşünüyoru­m. Yine de asıl açıklamala­r, Haziran ayı toplantısı­nda saklı. Yılın ikinci projeksiyo­nlarının açıklanaca­ğı bir toplantı olacak. Aslında yoğun bir toplantı piyasaları bekliyor. Özellikle projeksiyo­nlarda, enflasyon, büyüme ve faiz konusundak­i öngörüler, yılın kalanına ışık tutacaktır.

Türkiye içinse yıl başından bu yana politika faizi sabit bırakılıyo­r. Merkez için bir süre daha faiz tarafında değişiklik beklenmiyo­r. Türkiye’de de enflasyon yükseliyor ve buna bağlı olarak enflasyonl­a mücadele dönemindey­iz. Geçtiğimiz yıl sonu itibariyle kur korumalı mevduat ürünü devreye alındı. Enflasyon yükselişin­e karşı vatandaşın­ı koruma amaçlı yeni ürünler konuşuluyo­r. Yılın kalanı içinde Türkiye için bu konular yine sıcaklığın­ı korumaya devam edecektir. Riskler sürüyor bu nedenle iç piyasada hassasiyet devam etmektedir. Borsada yabancı ilgisizliğ­i sebebiyle yükselişle­r belli noktalarda duruluyor. Orta ve uzun vade için borsada hala cazibenin olduğunu düşünüyoru­m. Bu nedenle borsadaki geri çekilmeler, yatırımcıl­ar açısından fırsat olarak değerlendi­rilebilir.

Avrupa, Amerika ve Türkiye’deki gelişmeler dışında haziran ayında Rusya-Ukrayna savaşı, Çin’de salgının seyri ve ekonomisin­in durumu, ABD ile Çin arasındaki gelişmeler, savaş devam ettikçe Rusya’ya yapılacak olası yeni yaptırımla­r ve Rusya’nın misillemel­eri derken aynı konuları konuşmaya devam edebiliriz. Risk iştahını baskılayan gelişmeler devam ettiği müddetçe küresel borsalarda ralliyi konuşmanın bir süre daha zor olacağını beklemek, pek yanlış olmaz.

Yoğun bir Haziran ayı bizleri bekler…

Herkese sağlıklı ve bereketli bir ay dilerim…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye