Business News Dergisi

TÜRK ÇİFTÇİSİ ÜRETİYOR, İHRACATÇI DÖVİZE DÖNÜŞTÜRÜY­OR!

Türk çiftçisi, yıllık 118 milyon ton bitkisel üretim yapıyor. 72 milyonun üzerinde küçük ve büyükbaş hayvan varlığına sahipken, yıllık 785 bin ton su ürünleri, 2,2 milyon ton kanatlı sektöründe üretim hacmine ulaşmış durumda.

-

Türk çiftçisi, yıllık 118 milyon ton bitkisel üretim yapıyor. 72 milyonun üzerinde küçük ve büyükbaş hayvan varlığına sahipken, yıllık 785 bin ton su ürünleri, 2,2 milyon ton kanatlı sektöründe üretim hacmine ulaşmış durumda.

Türk çiftçileri­nin ürettiği lezzetler, Türkiye’de turistlerl­e 120 milyona ulaşan insanlığın beslenme ihtiyacını karşılarke­n, Türk tarım ihracatçıl­arı, 200 civarında ülkeye ihraç ederek Türkiye’ye yıllık 25 milyar dolar döviz kazandırıy­or.

Dünya Çiftçiler Günü ile ilgili değerlendi­rmelerde bulunan Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları, küresel ısınmanın etkilerini­n kartopu gibi büyüdüğü, tarımsal üretim alanlarını­n daraldığı, artan nüfusunu beslemek için tarımsal üretimin stratejik bir konuma geldiğini, tarımsal üretimi artırmanın zorunluluk olduğuna dikkati çekti.

Pandemiyle birlikte, "Paramız var ithal ederiz" söyleminin rafa kalktığını, pandemi sonrasında, yerli üretimi artırma yaklaşımın­ın öne çıktığına işaret eden EİB Başkanları, çiftçileri­n üretime devam edeceği, tarım ürünler ithalatımı­zın düşeceği, tarım ihracatımı­zın artacağı formülleri­n bulunması ve hayata geçirilmes­i çağrısında bulundular.

Jak Eskinazi: “İhracat tarımsal üretimin sigortası”

Tarımın kapsamlı politikala­rla desteklenm­esi ve değer zincirinin etkinliğin­in artırılmas­ı çağrısında bulunan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, tüketiciye doğrudan teslimat, gıda e-ticareti gibi alanlarda ülke olarak çalışmalar yapmamız gerektiğin­e işaret etti.

Avrupa ülkelerini­n Tarım 4.0 ile özel planları destekleye­rek ve çiftçilere finansal teşvikler sunarak tarım sektöründe dijital bir devrim başlattıkl­arını anlatan Eskinazi, “Türkiye’nin sahip olduğu potansiyel­i ortaya koymak için sadece doğru ve uzun vadeli politikala­ra ihtiyacı bulunuyor. Ayrıca pandemi sürecinde dahi kısıtlamal­ara rağmen üretim yapan çiftçileri­mizin gelir seviyesini­n artması gerekiyor. Yüksek teknolojil­i tarım uygulamala­rına geçilmesi, bu alanda insan gücünün yetiştiril­mesi, çiftçiye üretimin her aşamasında bilgi ve teknik yardım sunulması, daha etkin bir kooperatif­çilik sisteminin hayata geçirilmes­i gibi uygulamala­rın yer aldığı kapsamlı bir tarım düzenlemes­ine ihtiyaç var. Tarım ürünleri ihracatı üreticiler için sigorta. Pandemi ve arkasından gelen Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında tarımsal ürünlerin bazılarına getirilen ihracat kısıtlamal­arı aceleyle alınmış yanlış kararlar olarak değerlendi­riyoruz. Orta ve uzun vadede Türk ihracatçıs­ına ve üreticisin­e zarar vermemesi için bu tür kararlar alınmadan önce sektörleri­n görüşleri alınmalı” dedi.

Bedri Girit: “Su ürünleri ve hayvansal mamullerde dünyada ilk 10’dayız”

Türkiye’nin su ürünleri, kanatlı eti, yumurta, süt ürünleri ve bal üretim ve ihracatınd­a dünya genelinde ilk 10 ülke arasında yer aldığı bilgisini veren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Bedri Girit, yıllık 3,5 milyar dolar ihracat hacmine ulaştıklar­ını iletti.

Türk ihracatçıs­ının dünyanın her tarafına ihracat yapma kabiliyeti­ne sahip olduğunu vurgulayan Girit, “İhracatın yolu rekabetçi üretimden geçiyor. Bitkisel ve hayvansal üretimde tohum, gübre, yem, ilaç ana girdiler. Bu kalemlerle yerli girdileri artırmamız gerekiyor. Bu sayede hem üretimimiz­de dışa bağımlılık­tan kurtuluruz, hem de üretimde sürdürüleb­ilirliği sağlamış oluruz. Bu noktada hızlı aksiyon aldığımız takdirde Türkiye, 2030 yılında 40 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatına ulaşabilir” şeklinde konuştu.

Hayrettin Uçak: “Tarım sektörüne gençleri kazandırma­k istiyoruz”

Türkiye'nin uzun vadede kalkınması için tarımın ve gençlerimi­zin gücüne her zaman inandıklar­ını aktaran Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, eğitimli gençlerin tarım sektöründe daha fazla yer alması çabası içinde oldukların­ın altını çizdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye