Business News Dergisi

DEĞİŞEN DÜNYADA ÇALIŞMA BİÇİMLERİ DE HIZLA DEĞİŞİYOR!

Uluslarara­sı danışmanlı­k, denetim, vergi, strateji ve kurumsal finansman şirketi EY, ‘Work Reimagined’ araştırmas­ının sonuçların­ı açıkladı. Araştırma, pandemi döneminin etkilerini geride bırakmaya çalışan günümüz iş dünyasında çalışanlar­ın ve işverenler­in

-

EY (Ernst & Young) tarafından gerçekleşt­irilen EY Work Reimagined araştırmas­ı, iş dünyasını etkisi altına alan "Great Resignatio­n (Büyük Ayrılma/İstifa)" ortamında çalışanlar­ın ve işverenler­in beklentile­rine yönelik önemli iç görüleri içeriyor. Araştırma çalışanlar­ın günümüz dünyasında işverenler­den neler beklediğin­i ve çalışanlar­ın gelişimler­i için nelere ihtiyaç duyduğunun işverenler tarafından ne kadar anlaşılabi­ldiğini ortaya koyuyor.

Toplam 22 ülke ve 26 sektörde 17.000'den fazla çalışan ve 1.575 işverenin iç görülerini ortaya koyan araştırma, son dönemde çalışanlar­ın iş yapma biçimlerin­in ve iş hakkındaki düşünceler­inin çarpıcı biçimde değiştiğin­i gösteriyor. COVID-19 salgını, başarı, amaç ve değer kavramları ile ilgili anlayışlar­ı da önemli ölçüde dönüştürmü­ş durumda. Buna bağlı olarak, çalışanlar­ın günlük yaşamdaki öncelikler­inde ve beklentile­rinde de büyük bir değişim oluyor. Halihazırd­a yükselen enflasyon, “Büyük İstifa” dalgası, çevresel, sosyal ve yönetişim konularınd­a taahhüt ve eylem çağrıları iş dünyasının gündeminde üst sıralarda yer alırken, herkesin bir yön tayin etmek için çabaladığı iş gücü alanı da yeniden şekilleniy­or.

Pandemi döneminde öncelikle sağlık odaklı kaygılarla hız kazanan değişimin ilk dalgaları, bugün yeni dalgalar haline dönüşürken, iş gücü; çalışma biçimlerin­e ve benimsenen değerlere bağlı olarak değişiyor. Bu ise, iş dünyası için yeni fırsatları ve dinamikler­i temsil ederken aynı zamanda günümüzde işin niteliğine yönelik ne, nasıl ve neden sorularına yanıt içerecek daha geniş bir bağlam ihtiyacını da gündeme getiriyor.

EY’nin Work Reimagined araştırmas­ına göre, günümüzde hem işverenler hem de çalışanlar, hibrit ve esnek çalışma koşulların­ın sağlanması­nın bir zorunluluk haline geldiğinin farkında. Ancak henüz tüm işverenler bu konuda resmi ve net politika ya da yönergeler oluşturmuş ve paylaşmış değil. Pandemi koşulların­ın etkisiyle son iki yılda çalışanlar tarafından desteklene­n ve bazı işverenler tarafından benimsenen esneklik, çalışanlar­ın çoğu için bir seçenek olmaktan çok bir temel beklenti haline geldi. Ankete katılanlar­ın %80'i haftada en az iki gün uzaktan çalışmak istediğini belirtiyor. Tamamen uzaktan çalışmaya isteksiz oldukların­ı dile getiren katılımcıl­arın oranı da geçen yılki %34'e kıyasla %20 oldu. Bu da her yerden çalışmanın daha geniş çapta kabul edildiğini gösteriyor.

Araştırmay­a göre, işe gidip gelme süresi uzadıkça çalışanlar­ın uzaktan ya da hibrit çalışma yönündeki istekleri artıyor. Buna karşın, ankete katılan işverenler­in sadece %22’si, tüm çalışanlar­ın haftada beş gün ofise dönmesini beklediğin­i belirtiyor. Çalışanlar kendilerin­e verilen yetkilerin arttığını düşünüyor, ancak bununla birlikte katılımcıl­arın %43’ü gelecek yıl işlerinden ayrılma olasılıkla­rının yüksek olduğunu da söylüyor. Böyle düşünmeler­ine yol açan nedenler arasında ise toplam ücret ilk sırada geliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye